22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1942: Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Στις 22 Δεκεμβρίου 1942 πραγματοποιείται απεργία στην Αθήνα και τον Πειραιά. Πάνω από 40.000 λαού διαδηλώνουν με συνθήματα «ψωμί», «συσσίτια», «κάτω η τρομοκρατία».

Είχε προηγηθεί η η μεγάλη απεργία του Πειραιά και η διαδήλωση 7.000 ατόμων στις 17 Δεκεμβρίου 1942. Ήδη στις 17 Νοεμβρίου 1941, είχαμε τη νικηφόρα παμφοιτητική απεργία στην Αθήνα, απέναντι στον Τσολάκογλου, την πρώτη στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Επίσης για να δώσουμε καλύτερα το κλίμα που επικρατούσε, ήταν ήδη γνωστά στους Αθηναίους από τις αρχές Νοεμβρίου 1942 η συμμαχική νίκη στο Ελ Αλαμέιν και η μετέπειτα πρώτη αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραν, ενώ ήδη είχε επιδράσει καταλυτικά η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25 Νοεμβρίου –  ξημερώματα 26 Νοεμβρίου 1942.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1942, οι 40.000 χιλιάδες εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές και μαθητές κατευθύνθηκαν προς το Υφυπουργείο Εργασίας (Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας), της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου, της δεύτερης διορισμένης από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής κυβέρνησης της Ελληνικής Πολιτείας μετά την Κυβέρνηση Τσολάκογλου, η οποία μόλις είχε αναλάβει, στις 2 Δεκεμβρίου 1942.

Τα πλακάτ έγραφαν «Ψωμί και Συσσίτια», όμως τα συνθήματα ήταν πια πιο πολιτικοποιημένα όπως «Κάτω η Τρομοκρατία» και «Λευτεριά στους κρατούμενους».

Πριν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πρώτη σύγκρουση, το πλήθος κατάφερε να διαλύσει το μπλόκο των Ελλήνων αστυνομικών που ήταν μαζί με τους Ιταλούς καραμπινιέρους.

Μπροστά στο Μουσείο οι συγκρούσεις έγιναν πιο έντονες, με χαρακτηριστική σκηνή την επίθεση προς τους αστυνομικούς και τους καραμπινιέρους των υφαντουργών της Ν. Ιωνίας, με τούβλα και πέτρες, τους οποίους και έτρεψαν σε φυγή

Με τον υφυπουργό να το σκάει, οι διαδηλωτές έφτασαν στο Υφυπουργείο Εργασίας, όμως υπήρξε πλέον κινητοποίηση από τους Ιταλούς μελανοχίτωνες, οι οποίοι συγκρούστηκαν με το πλήθος. Από σφαίρες Ιταλού φασίστα, επάνω σε τζιπ, σκοτώνεται στην οδό Ζαΐμη επί τόπου ο φοιτητής Νομικής Δημήτρης Κωνσταντινίδης και τραυματίζεται σοβαρά ο φοιτητής Ιατρικής Γιώργος Φίλης, ο οποίος πέθανε λίγες ημέρες αργότερα.

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης και ο Γιώργος Φίλης ήταν οι πρώτοι νεκροί φοιτητές σε διαδήλωση στη χώρα και σύμφωνα με πολλούς σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.