Λιβύη: Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στην Τρίπολη για πρώτη φορά από το 2014

 



Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου επισκέφθηκαν σήμερα την Τρίπολη της Λιβύης, για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια, για συνομιλίες με στελέχη της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ανακοίνωσε το λιβυκό υπουργείο Εσωτερικών.

Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιούν υψηλόβαθμοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι στην Τρίπολη από το 2014, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ της GNA και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η GNA στηρίζεται από την Τουρκία και ο LNA από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 και η Αίγυπτος ανησυχεί για την αστάθεια στη γειτονική της χώρα και τη στήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στις δυνάμεις της Τρίπολης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της GNA Φάτι Μπασάγα και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εμάντ Τραμπέλσι συζήτησαν «τρόπους για τη στήριξη της συμφωνίας εκεχειρίας» και τα αποτελέσματα «των συνομιλιών των επιτροπών 5+5» με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία, ανέφερε η ανακοίνωση. Το υπουργείο αναφερόταν στην εκεχειρία που συμφωνήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών και τις διμερείς συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν από πέντε αξιωματούχοι από κάθε πλευρά.

Ο Μπασάγα, ο οποίος επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο μήνα, έγραψε στο Twitter ότι η συνάντηση ήταν «καρποφόρα και εποικοδομητική» και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη σχέση της Λιβύης με το Κάιρο.

Στην αιγυπτιακή αντιπροσωπεία μεταξύ άλλων μετείχαν ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών και στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, σύμφωνα με μια αιγυπτιακή πηγή. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της GNA Μοχάμεντ Τάχερ Σιάλα και δεσμεύτηκε ότι η πρεσβεία της Αιγύπτου στην Τρίπολη θα επαναλειτουργήσει «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της GNA, Μοχάμεντ Ελγκεμπλάουι.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα Αλ Αχράμ έγραψε ότι οι αξιωματούχοι πρόκειται να επιθεωρήσουν το κτίριο της πρεσβείας το οποίο παραμένει κλειστό από το 2014.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.