ΔΕΛΦΙΚΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ 15: ΗΤΤΩ ΥΠΕΡ ΔΙΚΑΙΟΥ. Να μαχόμαστε για το δίκαιο


15: ΗΤΤΩ ΥΠΕΡ ΔΙΚΑΙΟΥ. Να μαχόμαστε για το δίκαιο 

Δίκαιο είναι αυτό που είναι σύμφωνο με τις αρχές της ηθικής και της δικαιοσύνης.

Ο Σωκράτης κατέβαλε το υψηλότερο τίμημα που διαθέτει κάποιος προκειμένου να μείνει συνεπής σε αυτό που δίδασκε σε όλη του τη ζωή, πως δεν πρέπει κανείς να γίνεται άδικος για κανέναν λόγο και με κανέναν τρόπο! Ακόμα και όταν ο ίδιος αδικείται. Διότι καμία αρετή δεν έχει αξία αν δεν φωτίζεται από τη δικαιοσύνη. Η ανδρεία είναι μεγάλη αρετή, αλλά για φανταστείτε, τι είδους άνθρωπος θα ήταν ένας γενναίος που χρησιμοποιεί την αρετή του για να αδικεί τους άλλους;

Πάνω απ’ όλα η δικαιοσύνη, λοιπόν, αλλά τι είναι δίκαιο; Αυτό τον ρώτησε μια μέρα ο διάσημος σοφιστής Ιππίας, και ο Σωκράτης απάντησε «ό, τι είναι νόμιμο και είναι δίκαιο». Οι πολίτες έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους να τηρούν κάποιους κανόνες, να πράττουν ορισμένα πράγματα και να μην πράττουν κάποια άλλα. Όποιος τηρεί τις συμφωνίες του είναι έντιμος και όποιος ζει σύμφωνα με αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο που με τη θέλησή του αποδέχτηκε, αυτός είναι νόμιμος και δίκαιος. Όποιος δεν τηρεί τη συμφωνία είναι παράνομος και άδικος. Οι νόμοι, ισχυρίζεται ο Σωκράτης, είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο βασίζεται η αρμονική συνύπαρξη των πολιτών. Αυτή η αρμονία, η ομόνοια ανάμεσα στους πολίτες, είναι συνθήκη απαραίτητη για την ευτυχία και την ευημερία τους.
Το Σύνταγμα είναι λοιπόν ο ορισμός του Δικαίου κι αυτό το έχουν κάνει κουρέλι ψηφίζοντας ''νόμους'' που ευνοούν τους λίγους, τους κλέφτες και τους ανήθικους.

Πόσο δίκαιο είναι να σου κλείνουν την καθ' όλα νόμιμη επιχείρηση με σκοπό να στην αρπάξουν;

Πόσο δίκαιο  είναι να σε δανείζουν λέγοντας πως θέλουν να σε βοηθήσουν και μετά να σου φορτώνουν τόκους που αδυνατείς να πληρώσεις με σκοπό να σου αρπάξουν το σπίτι ή την επιχείρηση;

Πόσο δίκαιο είναι να υπάρχουν άνθρωποι σήμερα που πεινούν;

Πόσο δίκαιο είναι να σε πιέζουν να κάνεις κάτι που δε θέλεις;

Το ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ το γνωρίζουμε όλοι. Τι είναι όμως αυτό;
Αυτό που κρατά το δίκαιο, το δίκαιο του δυνατού του δηλαδή. Το γνωστό έχω το μαχαίρι, έχω και το πεπόνι. Με το ίδιο μαχαίρι που κόβει και τρώει το πεπόνι ,κόβει και τρώει τις σάρκες των αδύναμων πολιτών του.

Και του τα δώσαμε εμείς με την αδιαφορία μας και την απληστία μας.

Πρέπει  να πάρουμε πίσω το μαχαίρι και το πεπόνι και να το μοιράσουμε ΔΙΚΑΙΑ αυτή τη φορά, όπως προστάζει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ μας.

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ  ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ, ΟΧΙ ΝΟΜΟΙ ΑΡΠΑΓΕΣ.


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.