Σοβαρότατη καταγγελία του οίκου Fitch κατά της κυβέρνησης

Πώς και γιατί ο οίκος αξιολόγησης Fitch«ξεμπροστιάζει» την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για «χαμένο όφελος» από τα κορωνοδάνεια του ΕSM

Τεράστιο ζήτημα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη εγείρει η αποκάλυψη του οίκου αξιολόγησης Fitchότι η Ελλάδα χάνει τεράστια ποσά επειδή δεν αξιοποιεί τα κορωνοδάνεια του ΕSM.

Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης Fitch αποκαλύπτει  ότι η Ελλάδα δεν έχει ποτέ προσφύγει στην πιστωτική γραμμή στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) ύψους 68 δις ευρώ για επτά χώρες της Ευρωζώνης-μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- για δάνεια που χορηγούνται με αποκλειστικό στόχο την αντιμετώπιση του αντικτύπου του κορωνοϊού.

Πού είναι ακριβώς το πρόβλημα για την Ελλάδα,  το οποίο αποκαλύπτει ο οίκος αξιολόγησης Fitch; Είναι το ότι βεβαίως η Ελλάδα δανείζεται σήμερα, μέσω, δεκαετών ομολόγων, με χαμηλό επιτόκιο, κοντά στο 0,68%, που όμως και πάλι είναι το υψηλότερο της Ευρωζώνης! Πλην όμως δεν δανείζεται τα προαναφερόμενα ποσά από το «πακέτο» των 68 δις του ΕSM, όταν το επιτόκιο είναι μόλις 0,1% !!

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την «περίεργη» -το λιγότερο- τακτική αυτή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη; Γιατί χάνονται τόσα χρήματα, την ώρα που η οικονομία μας ασφυκτικά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19;

Μήπως -λέμε μήπως- οι προμήθειες διαφόρων για το δανεισμό εκτός ΕSM «πάνε κι έρχονται» πίσω από την πλάτη των οικονομικά ασθενέστερων;Μήπως τα δανεικά πάνε όπου θέλει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίχως τον έλεγχο του ΕSM που, φυσικά, θα εγγυάτο ότι τα χρήματα πάνε μόνο για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και όχι για «λίστες Πέτσα»; Ή μήπως συμβαίνουν και ταδύο;

Ό,τι και να είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να δώσει εξηγήσεις, εδώ και τώρα, για το πώς τόσα χρήματα  πάνε «στο βρόντο». Και κάτι ακόμη: Είναι τυχαίο ότι επισήμανε το θέμα και η «Καθημερινή» στην ιστοσελίδα της; Μάλλον όχι. Όπως έχει αποδείξει η «Καθημερινή» και ο  Αλέξης Παπαχελας ξέρουν να φυλάνε «πισινή» για τα ολισθήματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που ήδη «βγάζουν μάτια».

https://www.newsbreak.gr

 

 Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.