ΕΕ και Τουρκία προσπαθούν να βάλουν στη γωνία την Ελλάδα για “παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο”


EE και Τουρκία από κοινού επιχειρούν να βάλουν την Ελλάδα στη γωνία για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο. Ο EUobserver αποκαλύπτει ηλεκτρονικά μηνύματα από τα οποία όπως γράφει προκύπτει πως η Ελληνική Ακτοφυλακή (HCG) έλαβε εντολές για να επαναπροωθήσει μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

“Τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεδομένου ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στην Ελλάδα για να ζητήσουν άσυλο.
Το εάν λαμβάνουν άσυλο ή όχι εξαρτάται από τις καθιερωμένες διαδικασίες ασύλου”, γράφει .

Το email, με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2020, περιγράφει ένα περιστατικό κατά το οποίο Δανοί, μέλη της Frontex αρνήθηκan τις εντολές να επαναπροωθήσουν μετανάστες που βρίσκονταν σε ένα μικρό σκάφος κοντά στην ελληνική ακτογραμμή . “Χρεώνουν” παρόλα αυτά την εντολή στο “σύνδεσμο” της Ελληνικής Ακτοφυλακής .

Ο EUobserver προσθέτει:

“Ο επικεφαλής του Frontex, Fabrice Leggeri, επανειλημμένα περιέγραψε αυτό το περιστατικό ως «παρανόηση», λέγοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ήταν μεμονωμένο περιστατικό.
Ωστόσο, η εννέα σελίδες της αλυσίδας email Frontex θέτει σε αμφισβήτηση την εκτίμηση, δεδομένου ότι ήταν άμεση παραγγελία.

Η ενοχλητική γραμμή στα email λέει ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή είχε πράγματι λάβει εντολές για τη μεταφορά μεταναστών με καουτσούκ βάρκα πίσω στα τουρκικά ύδατα.

Από την πλευρά του, ο Frontex σε μια ηλεκτρονική δήλωση ανέφερε ότι το περιεχόμενο των εγγράφων που δημοσιεύθηκαν καταδεικνύει ότι ο οργανισμός “δεσμεύεται πλήρως να τηρεί τα υψηλότερα πρότυπα ελέγχου των συνόρων και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις επιχειρήσεις μας”.
Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές αρχές έχουν απορρίψει προηγουμένως όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως ένα συνδυασμό ψεύτικων ειδήσεων και τουρκικής προπαγάνδας.
Όταν πιέστηκε για το θέμα, ο Έλληνας υπουργός προστασίας πολιτών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε σε ευρωβουλευτές τον περασμένο Ιούλιο ότι η Αθήνα εφαρμόζει με συνέπεια τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
“Η Ελλάδα έχει μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση που προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εφαρμόζει πιστά το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Σύμβαση της Γενεύης, οπότε αυτό δεν είναι αλήθεια”, ανέφερε .
Το σχόλιο έγινε παρά τα email του Frontex που έδειχναν ότι οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν εντολές για παράνομες επιστροφές, πράγμα που στην πραγματικότητα παραβιάζει τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ισχυρίζεται ότι τηρεί”.

militaire.gr

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.