Κορονοϊός: Οι μισοί ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, λόγω έλλειψης κλινών – Έγγραφο «φωτιά»


Όπως προκύπτει το διάστημα 19-25 Οκτωβρίου, οι κυρίως ηλικιωμένοι – άνω των 80 ετών – παρότι η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά από τον ιό, καταλήγουν σε κλίνες απλής νοσηλείας

Το σύστημα Υγείας φαίνεται να δέχεται μεγάλη πίεση, μετά και των ασθενών με κορονοϊό και με βάση έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι μισοί θάνατοι από επιπλοκές του ιού, δεν σημειώνονται στις ΜΕΘ, αλλά στις απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων. Αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας, με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο των αρμόδιων κρατικών λειτουργών για τη πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει το διάστημα 19-25 Οκτωβρίου, οι κυρίως ηλικιωμένοι – άνω των 80 ετών – παρότι η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά από τον ιό, καταλήγουν σε κλίνες απλής νοσηλείας. Έτσι λοιπόν συνάγεται ότι οι συνεχείς αναφορές για «κάλυψη» των κλινών εντατικής θεραπείας λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης δεν αποτυπώνουν πλήρως τα δεδομένα σε σχέση με τη θνησιμότητα.

Στο 11σέλιδο έγγραφο αναλύονται τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Ένα τμήμα της εν λόγω αναφοράς σχετίζεται με τους θανάτους που καταγράφηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα:

«Απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 έτη και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να συμπληρωθεί αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη».

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι άτομα μεγάλης ηλικίας άνω των 80 ετών – δεν οδηγούνται στις ΜΕΘ παρότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τις επιπλοκές που επιφέρει ο κορονοϊός και επιλέγεται να νοσηλευτούν στις μονάδες αυξημένης φροντίδας νεότεροι ασθενείς.

Υπενθυμίζεται ότι σε άλλη 83σέλιδη έκθεση κρατικών λειτουργών που παρουσιάσθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες, προσδιοριζόταν ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ την περίοδο 25-27 Οκτωβρίου ήταν της τάξης του 48% σε όλη την επικράτεια και 60% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με περαιτέρω αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. Και σε αυτό το έγγραφο μνημονεύεται ότι οι ασθενείς που απεβίωσαν εντός των ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν 74, όταν οι συνολικοί θάνατοι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 202.

Δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται αυτή η σημαντική διαφοροποίηση, γεγονός που οδηγεί σε υπόνοιες ότι «αποφεύγεται εισαγωγή στις ΜΕΘ για να μη δίνεται και η εικόνα ενός επιβαρυμένου συστήματος υγείας με μεγάλη πληρότητα στις μονάδες αυτές».

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι το ποσοστό 52,7% των ατόμων που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν πριν σε απλή κλίνη για Covid-19, ενώ ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί για τον θάνατο ενός ασθενούς που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ (ποσοστό διασωλήνωσης 90%, ποσοστό θνησιμότητας 45%) είναι 18 μέρες.

ΠΟΕΔΗΝ: Γίνεται επιλογή ασθενών για εισαγωγή σε ΜΕΘ

«Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορονοϊό έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ», καταγγέλλει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στον «Alpha 98,9».

«Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: Αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ. Δεύτερον, μετατρέπουν τις γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού. Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπήρχαν 30 κλίνες κενές, που γέμισαν το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έτρεχε στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας και μετέτρεψε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορονοϊού», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

Τι σημαίνει αυτό; «Από δω και πέρα τροχαία, άλλα ατυχήματα και παθήσεις θα περιμένουν διασωληνωμένοι σε κανονικά δωμάτια, περιμένοντας στη λίστα», τόνισε ο κ. Γιαννάκος. «Σε πολλά νοσοκομεία όταν ακούτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι με covid, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, όπως “Ιπποκράτειο”, Αγίας Βαρβάρας, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο “Αλεξάνδρα”… Εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ κορονοϊού, ως εκ τούτου οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Όπως κατήγγειλε, «όταν ξέρουν τη δυσκολία για κλίνη ΜΕΘ όσοι εργάζονται στο σύστημα υγείας και οι εντατικολόγοι, όταν βλέπουν έναν ηλικιωμένο με covid ή με πολλά υποκείμενα νοσήματα, τον πάνε σε νοσοκομείο, (που δεν διαθέτει ΜΕΘ) και ξέρουν ότι εκεί θα επιβαρυνθεί η υγεία του πολύ γρήγορα και θα καταλήξει. Στην Παμακάριστο έχουν πεθάνει πολλοί ασθενείς, δεν ξέρουν ότι εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ; Στο Αλεξάνδρας, στο Ιπποκράτειο Αθηνών, στο Αγίας Βαρβάρας! Από τα γηροκομεία πηγαίνουν εκεί ηλικιωμένοι. Ε, τι θα κάνουν; Οι περισσότεροι θα πεθάνουν. Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορονοϊό έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ».

Δηλαδή, οι γιατροί επιλέγουν ποιος θα μπει σε ΜΕΘ… «Εάν η Ελλάδα είχε 3.500 κλίνες δεν θα είχε πεθάνει κανείς. Και πέρυσι και πρόπερσι, με την εποχική γρίπη, είχαμε 40-50 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οι γιατροί, οι εντατικολόγοι με το ΕΚΑΒ που διαχειρίζονταν τις κλίνες ΜΕΘ επέλεγαν περιστατικά. Όταν υπήρχε ένας ο οποίος ήταν ηλικιωμένος, δεν είχε την προτεραιότητα να μπει σε ΜΕΘ. Προτιμούσαν ένα τροχαίο, έναν νέο άνθρωπο. Επιλογή γινόταν στην Ελλάδα και γίνεται. Έχουμε γίνει Ιταλία, γιατί οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε ΜΕΘ κι επειδή ξέρουν ότι θα διασωληνωθούν και θα μείνουν ίσως 2-3 μήνες εκεί, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή, δεν τους βάζουν».

«Υπάρχει η ατομική ευθύνη για τα μέτρα, αλλά είχαμε οκτώ μήνες γα να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας. Δεν είναι ωραίο η Βουλή να χαρίζει στο νοσοκομείο “Σωτηρία” 50 ΜΕΘ και να λειτουργούν οι 12. Στη Νίκαια επιχειρηματίας έκανε δωρεά και ακόμη δεν λειτουργούν», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος. Αναφορικά με τον τρόπο που γίνονται τα τεστ, σχολίασε: «Γίνονται τεστ μόνο στις επαφές θετικών κρουσμάτων. Έτσι δεν αντιμετωπίζεται η νόσος. Δεν είναι ατομική ευθύνη να στοιβάζεται ο κόσμος στα μέσα μαζικής μεταφοράς σαν σαρδέλες κάθε πρωί».

«SOS» από τον πρόεδρο γιατρών του ΑΧΕΠΑ – «Πιάσαμε οροφή στη ΜΕΘ, μένουν μόνο 4 κρεβάτια»

Σημειώνεται ότι πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση με τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, ειδικά με τις κλίνες για ΜΕΘ, λόγω και των περιπτώσεων κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στα όριά του φαίνεται πως οδηγείται το νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού και των ασθενών που νοσηλεύονται είτε σε απλές κλίνες είτε σε κλίνες ΜΕΘ. Κάτι που είχε φανεί από τις προηγούμενες ημέρες…

Το «ΑΧΕΠΑ» – που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό για τη Βόρεια Ελλάδα – παραμένει χωρίς πνευμονολογική κλινική και χωρίς πνευμονολόγους.

«Δεν έχουμε ούτε σύμβουλο πνευμονολόγο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης μιλώντας το πρωί της Τρίτης (03/11), στον «Real Fm», προσθέτοντας πως τα περιστατικά του κορονοϊού – όπου τα πνευμονολογικά συμπτώματα είναι έντονα- αντιμετωπίζονται από παθολόγους – λοιμωξιολόγους.

Επίσης γνωστοποίησε πως μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (02/11) νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ περίπου 100 ασθενείς με κορονοϊό σε απλούς θαλάμους και 21 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, αγγίζοντας ουσιαστικά την «οροφή» των 25 κλινών.

Εξέφρασε την ανησυχία του διότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση ασθενών που σήμερα είναι σε απλούς θαλάμους τότε θα γεμίσουν τα κρεβάτια ΜΕΘ και θα γίνει αναγκαστικά διασωλήνωση σε κοινό θάλαμο όπου ο ασθενής θα είναι υπό επιτήρηση μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Σύμφωνα με τον κ. Σιούλη οι υγειονομικοί εργάζονται σε «συνθήκες πολέμου» και – όπως όλα δείχνουν – «θα αντιμετωπίσουμε τραγικές καταστάσεις τις επόμενες μέρες».


Ο κ. Σιούλης αναφέρθηκε επίσης στις ελλείψεις προσωπικού, κυρίως, δε γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ενώ άφησε αιχμές για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις νέες κλίνες ΜΕΘ για τη Θεσσαλονίκη (σ.σ ο κ. Σιούλης έκανε λόγο για… βαφτίσια κλινών που οδηγούν στον αποκλεισμό από το ΕΣΥ ασθενών με άλλα νοσήματα), αλλά και για την επίσκεψη του υπουργού, Βασίλη Κικίλια σε νοσοκομεία της πόλης τη Δευτέρα (02/11).

ΑΧΕΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι τα νοσοκομεία δέχονται τεράστια πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι σε όλη τη χώρα ανέρχονται πλέον σε 140, με τη Θεσσαλονίκη να αντιμετωπίζει το σοβαρότατο πρόβλημα, όπως φάνηκε και από την επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια τη Δευτέρα (02/11), πριν αποφασιστεί το καθολικό lockdown για τον νομό, όταν και μπήκε στη ζωή μας και η «γκρι» ζώνη στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.

Γι’ αυτό το υπουργείο Υγείας έθεσε από τη Κυριακή (01/11) σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το σχέδιο περιλαμβάνει την εξασφάλιση 43 νέων κλινών ΜΕΘ για κορονοϊό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στην Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, όπως είχε ανακοινωθεί προστέθηκαν οκτώ κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, τέσσερις κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, έξι κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και πέντε κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

altsantiri.gr


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.