Το ΣτΕ ακύρωσε τη μεταβίβαση εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής προς την ΕΤΑΔ



Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε τη μεταβίβαση στην «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου» Α.Ε. (ΕΤΑΔ) εκτάσεων (παραθαλάσσιων και μη), από το Λαγονήσι μέχρι τη Παλαιά Φώκαιαμ της Αττικής.

Οι εκτάσεις αυτές είχαν μεταβιβαστεί με υπουργική απόφαση το 2014 στο "Παράκτιο Μέτωπο" Α.Ε. και στη συνέχεια το επόμενο έτος, μεταβιβάστηκαν στην "Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου" Α.Ε. (ΕΤΑΔ) λόγω της απορρόφησης της πρώτης από τη δεύτερη (νόμος 4321/2015).


Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Δήμος Σαρωνικού και το Δ΄ Τμήμα, με την υπ΄ αριθμ. 2298/2020 απόφασή του (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαρία Καραμανώφ και εισηγητής ο πάρεδρος Νικόλαος Μαρκόπουλος), έκανε δεκτή την αίτησή του και ακύρωσε την μεταβίβαση των εν λόγω εκτάσεων.

Το ΣτΕ, σύμφωνα με τον δικηγόρο του Δήμου Σαρωνικού Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, έκρινε ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε., διάδοχος της "Εταιρείας Συμμετοχών Περιουσίας" Α.Ε., δεν μπορεί να διατηρεί την κυριότητα ακινήτων του Δημοσίου ή του ΕΟΤ τα οποία εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας, ούτε να διοικεί και να διαχειρίζεται ακίνητα που περιλαμβάνουν εντός αυτών κοινόχρηστα, εκτός συναλλαγής, τμήματα ζωνών αιγιαλών και παραλίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, ανεξάρτητα του χρόνου και του τρόπου που περιήλθαν σε αυτήν.

Οι νομοθετικές μεταβολές που επήλθαν εξαιρούν από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ Α.Ε., όσα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του νόμου 4389/2016, αλλά και τους αιγιαλούς και τις παραλίες που υπάγονται στον ίδιο νόμο. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση που είχε γίνει σε εφαρμογή του νόμου 4146/2013, έχει χάσει πλέον το νόμιμο έρεισμα της και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να παράγει έννομες συνέπειες.

Ακόμη, οι αιγιαλοί που είχαν παραχωρηθεί από στην ΕΤΑΔ Α.Ε. στις περιοχές Λαγονήσι, Αλυκές, Παλαιά Φώκαια και Μαύρο Λιθάρι, ως Τουριστικά Δημόσια Κτήματα, τα οποία υπάγονται σύμφωνα με το νόμο 4484/2017 στη διοίκηση και διαχείριση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας , εξαιρούνται κατά συνέπεια της παραχώρησης στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

sofokleousin.gr

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.