Βγήκαν από την Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών οι ΗΠΑ


Επίσημα από χθες Κυριακή το τέλος της συνεργασίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συνθήκης Ανοικτών Ουρανών, περίπου έξι μήνες αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωνε πως θα αποσυρόταν από τη συμφωνία αυτή, που έχει σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης επιτρέποντας σε κάθε χώρα-συμβαλλόμενο μέρος να επιθεωρεί τις στρατιωτικές κινήσεις και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της άλλης.

Είναι η  δεύτερη αποχώρηση των ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ από σημαντική διεθνή Συνθήκη, μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη των πυρηνικών δυνάμεων μέσου βεληνεκούς (INF).

Η Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών -που προτάθηκε αρχικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, το 1955- υπογράφηκε το 1992 και τέθηκε σε ισχύ το 2002. Συνήφθη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και επέτρεπε στα 34 κράτη που την έχουν κυρώσει, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, να εκτελούν πτήσεις παρατήρησης με άοπλα αεροσκάφη στον εναέριο χώρο των υπολοίπων. Οι άλλες 33 χώρες έχουν καταστήσει σαφές πως σκοπεύουν να συνεχίσουν να την τηρούν.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.