Αμερική εναντίον Google


Το υπουργείο Δικαιοσύνης και 11 Πολιτείες των ΗΠΑ ενάγουν τον ψηφιακό κολοσσό για κατάφωρη παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και στραγγαλισμό του ανταγωνισμού στην αναζήτηση και διαφήμιση ● Ανοικτό το ενδεχόμενο διάσπασης αφήνουν οι εισαγγελικές αρχές.
Στα δικαστήρια οδηγούν την Google το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και 11 Πολιτείες για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στη διαδικτυακή αναζήτηση και διαφήμιση, στραγγαλισμό του ανταγωνισμού και της καινοτομίας και ζημιές στους καταναλωτές.

Η αγωγή -αν «περπατήσει»- θα αποτελέσει τη σημαντικότερη κίνηση αμερικανικής κυβέρνησης για την προστασία του ανταγωνισμού από την προσφυγή κατά της Microsoft το 1998. Εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ανάλογες κινήσεις εναντίον και άλλων κολοσσών υψηλής τεχνολογίας όπως οι Apple, Amazon και Facebook που ακολουθούν ανάλογες μονοπωλιακές πρακτικές.

Η Google, υπεύθυνη σήμερα για το 90% της διαδικτυακής αναζήτησης παγκοσμίως, κατηγορείται ότι αξιοποιεί την κυριαρχία της στην αναζήτηση και διαφήμιση προκειμένου να πνίξει τον ανταγωνισμό και να μεγεθύνει την κερδοφορία της. Τα έσοδά της πέρυσι άγγιξαν τα 162 δισ. δολάρια ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Alphabet, της εταιρείας στην οποία ανήκει, ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια. Εκτός της στρέβλωσης του ανταγωνισμού, η Google κατηγορείται ακόμη ότι αξιοποιεί μέρος των τεράστιων κερδών που αποκομίζει από τους διαφημιζόμενους σε αυτήν προκειμένου να πληρώνει τους κατασκευαστές τηλεφώνων να προεπιλέγουν αυτήν ως μηχανή αναζήτησης των προγραμμάτων περιήγησης στα προϊόντα τους.

260 εξαγορές
Πρόσφατη έκθεση που συντάχθηκε μετά από 12μηνη έρευνα επιτροπής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για τις 4 μεγάλες εταιρείες του τομέα της υψηλής τεχνολογίας (Google, Amazon, Facebook, Apple) υπογραμμίζει ότι εκτός της μονοπωλιακής ισχύος στην αγορά διαδικτυακής έρευνας, η Google είναι πανίσχυρη σήμερα και σε αρκετές ακόμη άλλες αγορές του διαδικτύου και της υψηλής τεχνολογίας.

Την ισχύ αυτή την απέκτησε μέσω εξαγοράς 260 εταιρειών τα τελευταία 20 χρόνια και υφαρπαγής των τεχνολογιών που αυτές ανέπτυσσαν. Το πάλαι πότε «ψαχτήρι του ίντερνετ» των τελών της δεκαετίας του ‘90 έχει εξελιχθεί σε έναν τεράστιο διαφοροποιημένο κολοσσό, τα πλοκάμια του οποίου συγκεντρώνουν προσωπικά δεδομένα από δισεκατομμύρια ανθρώπους μέσω υπηρεσιών αναζήτησης, βίντεο, χαρτογράφησης και λογισμικού κινητών τηλεφώνων. Τα δεδομένα αυτά βοηθούν στην τροφοδοσία της διαφημιστικής της μηχανής και της μετατροπής της Google σε μεγαθήριο. Η εταιρεία κατέχει μεταξύ άλλων σήμερα το κορυφαίο πρόγραμμα περιήγησης του κόσμου Chrome, το μεγαλύτερο λειτουργικό σύστημα για smartphones Android, την κορυφαία ιστοσελίδα βίντεo YouTube και το πιο δημοφιλές ψηφιακό σύστημα χαρτογράφησης Google Maps.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι για να επανέλθει ο ανταγωνισμός θα χρειαστεί διάσπαση της εταιρείας και πώληση θυγατρικών όπως οι Android και YouTube. Ο γενικός εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ, που κατέθεσε χθες την προσφυγή εναντίον της Google, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. τιμώρησε πέρυσι την Google με πρόστιμο 1,7 δισ. δολαρίων για το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων που χρησιμοποιούσαν ανταγωνιστές αυτής για την εύρεση διαφήμισης. Το 2017 της επέβαλε αντίστοιχα πρόστιμο 2,6 δισ. δολαρίων για προνομιακή μεταχείριση των δικών της υπηρεσιών ηλεκτρονικών αγορών, ενώ το 2018 4,9 δι. δολαρίων για αποκλεισμό των ανταγωνιστών της από το λειτουργικό της σύστημα Android.

Η Ε.Ε. όπως και η Αυστραλία ερευνούν στην παρούσα φάση την Google για την επικείμενη -ύψους 2,1 δισ. δολαρίων- εξαγορά της Fitbit, η οποία μέσω των ρολογιών της και των άλλων προϊόντων της καταγράφει βιομετρικά δεδομένα του ανθρώπινου οργανισμού. Μέσω αυτών η Google θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα πηγή εσόδων από τις υπηρεσίες υγείας και τη διαφήμιση. Ερευνες για τις μονοπωλιακές πρακτικές της Google διεξάγονται ακόμη αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα, την Κίνα και την Ινδία.

euronews.com

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.