Η Σουηδία δεν φοβάται τον covid, αλλά τη μοναξιά και την κατάθλιψη


Χθες η κυβέρνηση της Σουηδίας έκανε την έκπληξη αίροντας τις συστάσεις προς τους πιο ευάλωτους στον κορωναϊό, κυρίως σε όσους είναι άνω των 70 ετών, στους οποίους είχε ζητήσει από την αρχή της πανδημίας να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους οι αρχές δήλωσαν ότι φοβούνται για την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, όπως κατάθλιψη και μοναξιά, που συνδέονται με την απομόνωση.

Στις αρχές Οκτωβρίου είχε επίσης αρθεί η απαγόρευση επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας, μια από τις λίγες που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της πανδημίας.

Αν και από τα τέλη Μαρτίου απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 50 ατόμων, η κυβέρνηση αύξησε χθες σε 300 τον αριθμό αυτών που μπορούν να παρακολουθούν πολιτιστικές και αθλητικές συγκεντρώσεις.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Σουηδών στηρίζει την προσέγγιση των αρχών. Ωστόσο υπάρχουν και οι επικριτές της, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Στην αρχή της πανδημίας covid-19 κάποιοι κατηγόρησαν τη Σουηδία ότι παίζει ρώσικη ρουλέτα με τους κατοίκους της, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά κατά πολύ αυτόν που καταγράφηκε σε γειτονικές της χώρες που υιοθέτησαν πιο αυστηρά μέτρα.

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το μοντέλο της και κάνει λόγο για μέτρα διαρκείας, για “έναν μαραθώνιο και όχι αγώνα δρόμου”.

Για τον Γιόχαν Κάρλσον, διευθυντή της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, στόχος είναι “να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία θα μπορούμε να ζούμε τη ζωή μας με σχετικά κανονικό τρόπο δεδομένων των περιορισμών” και η υιοθέτηση μιας στρατηγικής που θα είναι αποδεκτή και θα τηρείται.

Η υπόλοιπη Ευρώπη αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι τα lockdown και οι άρση τους “δεν είναι ο σωστός δρόμος”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
https://hellasjournal.com/

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.