Σε αναγκαστική κρατικοποίηση οδηγείται η Τρ. Πειραιώς

ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ. ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑ ΤΙΜΗ ΑΠ ΟΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤ ΘΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΗ; κΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ; ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ.

Τον δρόμο της κρατικοποίησης παίρνει αναγκαστικά η Τράπεζα Πειραιώς, με το Δημόσιο να αποκτά μετοχές σε τιμή 10πλάσια(!) της τρέχουσας χρηματιστηριακής. Οι σχετικές αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν χθες στο Μαξίμου και η μετατροπή των  ομολογιών (Coco's) σε μετοχές θα προχωρήσει αμέσως μόλις ο SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) κοινοποιήσει επίσημα την απόφασή του να μην επιτρέψει στην Πειραιώς να πληρώσει το επόμενο κουπόνι των Coco's.

Σε ανακοίνωση της η τράπεζα προειδοποιεί εμμέσως για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της, επισημαίνοντας ότι διαθέτει μεν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να πληρώσει στο ΤΧΣ τους τόκους των μετατρέψιμων ομολογιών Cocos προκειμένου να αποφύγει τη μετοχοποίηση τους, αλλά χρειάζεται προς τούτο τη συγκατάθεση του SSM.

 Η τράπεζα επισημαίνει σε ανακοίνωση της ότι η έγκριση του SSM "δεν είναι βέβαιη, λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης κορονοϊού".

Αν λοιπόν ο SSM δεν δώσει τη συγκατάθεση του, η μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές θα είναι μονόδρομος και το ΤΧΣ/Δημόσιο θα αποκτήσει το 61,3% των μετοχών της τράπεζας.

Θα είναι μια εξαιρετικά "ακριβή" κρατικοποίηση, καθώς το ΤΧΣ/Δημόσιο θα αποκτήσει τις νέες μετοχές προς 6 ευρώ, τιμή 10πλάσια(!) από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, που είναι αυτή την ώρα 0,60 ευρώ.

 Επισημαίνεται ότι αν η τράπεζα πλήρωνε τους τόκους των ομολογιών και επέλεγε να ζητήσει τη μετατροπή τους, το ΤΧΣ/Δημόσιο θα τις μετέτρεπε με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Διαβάστε σχετικά: Τρ. Πειραιώς: Εμμεση προειδοποίηση για πιθανή κρατικοποίηση

Το "κλειδί" στον SSM
Σε ανακοίνωση της για τους όρους της έκδοσης και μετατροπής τον ομολογιών Cocos η Τρ. Πειραιώς, αναφέρει ότι:

Σύμφωνα με τους όρους έκδοσης των CoCos, σε περίπτωση που ο τόκος δεν καταβληθεί για δεύτερη φορά, τότε τα αξιόγραφα αυτά μετατρέπονται σε κοινές μετοχές της εκδότριας επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα €6 ανά μετοχή). Το ενδεχόμενο αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας από το 26,4% σήμερα στο 61,3%.
Η απόφαση του επόπτη (SSM) αναμένεται εντός του Νοεμβρίου. Η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί από την Τράπεζα, με δεδομένο ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης για το 2020 11,25%. Παραταύτα, η άδεια του επόπτη δεν είναι βέβαιη λόγω της σύστασής του προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες για μη διανομή κεφαλαίων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης του κορωνοϊού.
Η πρόταση Paulson και η κυβερνητική επιλογή
Με βάση αυτά τα δεδομένα, σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του Γ. Στουρνάρα και του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς Χρ. Μεγάλου, οριστικοποιήθηκε η απόφαση - αναγκαστική όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα - να μετατραπούν τα Cocos σε μετοχές και να κρατικοποιηθεί η Πειραιώς, αμέσως μόλις κοινοποιήσει τις αποφάσεις του ο SSM.

Άλλη επιλογή δεν υπήρχε στο τραπέζι, δεδομένου ότι απορρίφθηκε ως ασύμφορη για το Δημόσιο η πρόταση των τριών ιδιωτών μεγαλομετόχων (Paulson, Μυστακίδη). Η πρόταση τους περιλαμβάνει

- Μετατροπή των Cocos σε μετοχές, με την οποία το ΤΧΣ θα αποκτούσε απόλυτη πλειοψηφία

- Εν συνεχεία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας οι ίδιοι θα αποκτούσαν πάλι τον έλεγχο της τράπεζας. Το ποσοστό του Δημοσίου/ΤΧΣ θα μειωνόταν δραστικά, αν  και θα είχαν εισφέρει 2 δισ. μετατρέποντας τα Cocos σε μετοχές.

Η μετατροπή των Cocos σε μετοχές πρέπει να γίνει στα 6 ευρώ, δηλαδή στην τιμή έκδοσης μετοχών κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Αυτό σημαίνει ότι, δεδομένου πως η μετοχή έκλεισε χθες στα 0,65 ευρώ και σήμερα υποχωρεί ακόμη χαμηλότερα, το Δημόσιο θα αποκτήσει μετοχές σε τιμή 10 ή και περισσότερες φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα αξία της μετοχής στην αγορά.

Ακόμη κι έτσι, όμως, για τους ιδιώτες μετόχους η κρατικοποίηση θα αποτελέσει «πικρό ποτήρι», αφού θα πρέπει να εκδοθούν υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 333 εκατ. μετοχές, οι οποίες θα εξαφανίσουν το 35% της συμμετοχής των ιδιωτών μεγαλοεπενδυτών.

Θα επανιδιωτικοποιηθεί
Για το μέλλον της τράπεζας, λήφθηκαν χθες δύο σημαντικές αποφάσεις. Αφορούν το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και το μάνατζμεντ:

 Η κρατικοποίηση θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και η Τρ. Πειραιώς θα επανιδιωτικοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Η διοίκηση υπό τον Χρ. Μεγάλου θα παραμείνει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο εξυγίανσης που ήδη υλοποιεί, στο πλαίσιο του οποίου «τρέχει» ήδη και το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.
Ο χρόνος, ο τρόπος και η διαδικασία επανιδιωτικοποίησης θα εξαρτηθούν από τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες και από την πορεία της τράπεζας. Το θέμα θα τεθεί αναγκαστικά επί τάπητος εάν η Τρ. Πειραιώς χρειασθεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων το Δημόσιο δεν θα μπορεί να συμμετάσχει - κι έτσι το ποσοστό του θα περιορισθεί δραστικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ sofokleousin.gr
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.