Απεβίωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ


Πέθανε σε ηλικία 72 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, από καρκίνο στον πνεύμονα. Τα τελευταία χρόνια ακολουθούσε εντατικές θεραπείες.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ διετέλεσε πρωθυπουργός το 1991 για πολύ λίγο και έπειτα το 1996 συγκυβέρνησε με την Τανσού Τσιλέρ. Ωστόσο η συγκατοίκησή τους στην εξουσία κράτησε μόλις τρεις μήνες, καθώς υπήρχε μεγάλη προσωπική έχθρα ανάμεσά τους.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1947 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Ανήκε στο «Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας». Έγινε υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση Οζάλ. Από την εκλογή του Οζάλ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αποτέλεσε τον αρχηγό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς το νέο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ.

Το 1991 κατάφερε να εκλεγεί από Συνέδριο του κόμματος αρχηγός και ως εκ τούτου πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το κόμμα του είχε την πλειοψηφία στη Βουλή. Παρέμεινε για λίγο πρωθυπουργός. Ξαναέγινε το 1996 και ξανά την περίοδο 1997-1999. Από το 1999 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση Ετζεβίτ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα του απέτυχε να μπει στη Βουλή και ο ίδιος δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Τον Αύγουστο του 2006 όμως επαναδραστηριοποιήθηκε και επιδιώκει να ξαναμπεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.