Τι τρέχει με την Πειραιώς;



Η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα δυσκολεύεται να αποπληρώσει το κουπόνι των μετατρέψιμων ομολόγων που έχει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ ομάδα βασικών μετόχων, με επικεφαλής τον Αμερικανό διαχειριστή κεφαλαίων Τζον Πόλσον, έχει καταθέσει πρόταση για μια αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, ώστε να αποφύγει η τράπεζα την έμμεση κρατικοποίηση, μια πρόταση όμως που θα περιορίσει δραστικά τη συμμετοχή του ΤΧΣ και των υπόλοιπων σημερινών μετόχων.

Σχετικό δημοσίευμα που αποκάλυψε την πρόταση Πόλσον δεν διαψεύσθηκε από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ η αναστάτωση που προκλήθηκε έχει οδηγήσει τη μετοχή της τράπεζας σε απώλειες της τάξεως του 26% σήμερα και έχει προκαλέσει μεγάλη πτώση του κλαδικού δείκτη των τραπεζών στο ΧΑ, σχεδόν κατά 10%, καθώς επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

«Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του ηλεκτρονικού τύπου», ανακοίνωσε η τράπεζα, «η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα πως σε διαρκή βάση αξιολογεί διάφορες επιλογές με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού της προς όφελος των μετόχων της. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει αρμοδίως το επενδυτικό κοινό εάν και εφόσον ληφθούν σχετικές αποφάσεις, σύμφωνα με το εφαρμοστέο θεσμικό πλαίσιο».

Κρατικοποίηση και dilution
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό πρόβλημα της Πειραιώς είναι ότι ανατρέπεται το σχέδιο της διοίκησης να αποπληρώσει σε μετρητά το κουπόνι των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολόγων που κατέχει το ΤΧΣ, αρχικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ εκτιμά ότι η φετινή κερδοφορία της τράπεζας και η κεφαλαιακή της επάρκεια δεν επιτρέπουν την αποπληρωμή σε μετρητά, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φέρεται να απορρίπτει την πρόταση της Πειραιώς να παραταθεί για πέντε χρόνια το δικαίωμα μετατροπής των ομολόγων σε μετοχές.

Αυτό σημαίνει ότι η Πειραιώς αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μετατραπούν σε μετοχές τα ομόλογα που κατέχει το ΤΧΣ, κάτι που θα αύξανε τη συμμετοχή του κράτους, μέσω του Ταμείου, πάνω από το 60%, οδηγώντας σε κρατικοποίηση και απώλεια αξίας (dilution) για τους ιδιώτες μετόχους.

Η πρόταση Πόλσον 
Η μοναδική πρόταση που φέρεται να υπάρχει στο τραπέζι για την αποφυγή αυτού του δυσμενούς σεναρίου έρχεται από τον Τζον Πόλσον, τον Αρ. Μυστακίδη και το fund Bienville Capital, που προτείνουν να καλύψουν μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν η τιμή διάθεσης να είναι πολύ χαμηλή και, κατ' ουσίαν, να εκδοθεί τόσο μεγάλος αριθμός μετοχών, που θα υφίσταντο μεγάλη απώλεια αξίας τόσο το Δημόσιο, όσο και οι σημερινοί ιδιώτες μέτοχοι.

Το θέμα της Τρ. Πειραιώς συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όμως είναι τόσο σοβαρό που ξεπερνά τα όρια του ΤΧΣ και ουσιαστικά θα κληθεί η κυβέρνηση να αποφασίσει στο υψηλότερο επίπεδο για την τύχη της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.

sofokleousin.gr
Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.