Νέος σύμβουλος στα θέματα εθνικής ασφάλειας του Πρωθυπουργού, ο Θάνος Ντόκος




Ο κύριος Ντόκος μίλησε πρόσφατα για συνεκμετάλλευση. Με ποιο σκεπτικό επιλέχθηκε; 
Ψάχνουν τρόπο για να ξεπουλήσουν την Ελλάδα στους Τούρκους;


Απόφαση έκπληξη, ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε στα ελληνοτουρκικά, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επέλεξε για τη θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας τον κ. Θάνο Ντόκο, μέχρι σήμερα αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, άμεση προτεραιότητα του κ. Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφάλειας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι θέσεις και οι απόψεις του κ. Ντόκου στα ελληνοτουρκικά έχουν κατά καιρούς προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Πρόσφατα, είχε κάνει λόγο για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο:

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, δρ. Θάνος Ντόκος, μίλησε πριν λίγο καιρό για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και προκάλεσε σάλο. Η αλήθεια είναι ότι η λέξη “συνεκμετάλλευση”, το τελευταίο διάστημα ακούγεται όλο και περισσότερο. Όπως και πολλά άλλα αδιανόητα μέχρι και πριν λίγο καιρό. Η υποψία ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας προσπάθειας εθισμού μας σε “λύσεις” που ετοιμάζονται, είναι βάσιμη.

Ο κ. Ντόκος μιλώντας τότε στον Real Fm είπε ότι η παραίτηση του είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού.

«Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό, σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία. Αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη» ανέφερε.

Ο κ. Ντόκος, σε συνέντευξή του είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο κ. Ντόκος διευκρίνισε ότι εξέφρασε προσωπικές απόψεις και υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν θέσεις του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Ο κ. Ντόκος μιλώντας στον Φιλελεύθερο της Κύπρου, είχε δηλώσει ότι “η συγκεκριμένη φράση, που δυστυχώς παρερμηνεύθηκε, ήταν η ακόλουθη: «Ακόμη και η συνεκμετάλλευση θα μπορούσε να συζητηθεί, υπό την προϋπόθεση της πρότερης οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο». Αυτό σημαίνει μια ξεκάθαρα εμπροσθοβαρή, υπέρ ημών, συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξασφαλίζει αυτό που επεδίωξαν διαδοχικές ελληνικές Κυβερνήσεις, δηλαδή την προσφυγή των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Τα επόμενα βήματα είναι υποθετικά: εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή (το πιο πιθανόν) στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών (περίπτωση Κατάρ-Ιράν), εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα. Η Ελλάδα εξασφαλίζει λοιπόν τη βασική της επιδίωξη (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών) με ένα υποθετικό αντάλλαγμα που έτσι κι αλλιώς δεν θα τη βλάψει, καθώς θα στηρίζεται στα δεδομένα της οριοθέτησης που θα έχει προηγηθεί”.

Ο πρώην αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, είχε πει ακόμη ότι η σημαντικότερη αλλαγή των τελευταίων ετών είναι ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τη στρατιωτική της ισχύ, ως εργαλείο. Νομίζουμε ότι πάντα το έκανε και επί Ερντογάν το πράττει με πιο “επαγγελματικό” τρόπο.

https://www.militaire.gr/

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.