Απόφαση-δικαίωση της προστασίας των δημοσιογραφικών πηγώνΤο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελβετία, επειδή υποχρέωσε μια δημοσιογράφο να αποκαλύψει τις πηγές της σε ποινική έρευνα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, υπενθυμίζοντας τη σημασία που έχει η προστασία των πηγών «σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Το 2012, η Νίνα Γέκερ είχε δημοσιεύσει άρθρο σε εφημερίδα της Βασιλείας, στο οποίο περιέγραφε τη δραστηριότητα που ασκούσε για χρόνια ένας διακινητής ναρκωτικών. Το άρθρο της προκάλεσε την έναρξη έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας η δημοσιογράφος κλήθηκε να καταθέσει, κάτι όμως που αρνήθηκε, με το δικαστήριο του καντονιού να τη δικαιώνει σε πρώτο βαθμό.

Όμως, στην έφεση, το ομοσπονδιακό δικαστήριο αρνήθηκε την προστασία των πηγών της, εκτιμώντας πως η μαρτυρία της αποτελούσε το μοναδικό μέσο για να ταυτοποιηθεί ο δράστης του αδικήματος.

Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ θεώρησε ομοφώνως πως η απόφαση της ελβετικής Δικαιοσύνης συνιστά παραβίαση του άρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο αναφέρεται στην ελευθερία της έκφρασης. Οι δικαστές υπενθύμισαν «τη σημασία που έχει η προστασία των δημοσιογραφικών πηγών για την ελευθερία του Τύπου σε μια δημοκρατική κοινωνία».


newsbreak.gr

 

 Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.