Εντυπωσιακή εξέλιξη μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου που μας αφορά: Διαπραγματεύσεις σε “προβληματικά ύδατα”…

 


Στην έναρξη συνομιλιών μεταξύ Λιβάνου-Ισραήλ, για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων, αναφέρεται ο ανταποκριτής της εφημερίδας Le Monde.

Σημειώνει ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την εξερεύνηση αυτής της περιοχής, πολύ πλούσιας ως γνωστόν σε φυσικό αέριο.

Αυτή η εντελώς απροσδόκητη ανατροπή, εξηγείται πρώτα απ ‘όλα με τις εξελίξεις  γύρω από το φυσικό αέριο. Μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της πρώτης γεώτρησης, που πραγματοποιήθηκε στη Βηρυτό, από τη διεθνή κοινοπραξία που ήταν υπεύθυνη για την εξερεύνηση των ακτών του Λιβάνου, με επικεφαλής τη γαλλική Total, η γεώτρηση στο Νότο, την πιο υποσχόμενη περιοχή, φάνηκε ξαφνικά επιτακτική, πράγμα που συνεπάγεται την επίλυση του ζητήματος της αμφισβητούμενης περιοχής.

Η ανυπομονησία του Λιβάνου είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι γείτονές του – το Ισραήλ, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ελλάδα – βρίσκονται πολύ μπροστά στον τομέα του φυσικού αερίου. Απόδειξη αυτού είναι η υπογραφή τον Ιανουάριο του σχεδίου του αγωγού φυσικού αερίου, που συνδέει τα κοιτάσματα αυτών των χωρών με την ευρωπαϊκή αγορά. «Οι Λιβανέζοι βλέπουν τα πράγματα να περνούν κάτω από τη μύτη τους. Φοβούνται ότι η Total, η οποία έχει έως το Μάιο για να πραγματοποιήσει τη δεύτερη γεώτρηση, θα αποφασίσει να αποδεσμευτεί, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής που συγκλονίζει τη χώρα», εξηγεί ο Nicolas Hawie, ειδικός από το Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου.

Επίσης, μια συμφωνία με το Ισραήλ θα μπορούσε να  βοηθήσει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της ηγεσίας του Λιβάνου, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς, ακόμη και αν η διάσωση της χώρας μέσω των υδρογονανθράκων δεν είναι για αύριο, δεδομένου, όπως επισημαίνει ο Nicolas Hawie, «μετά από μια ανακάλυψη φυσικού αερίου, χρειάζονται επτά ή οκτώ χρόνια για να ξεκινήσει η πώληση».

Ο τρίτος παράγοντας, που εξηγεί την ανάκαμψη των αρχών του Λιβάνου, είναι γεωπολιτικός. Καταργώντας το βέτο τους για τυχόν συναλλαγές με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και ο κύριος σύμμαχός της, το κόμμα Σιιτάλ, του προέδρου του Κοινοβουλίου Nabih Berri, πιθανότατα επιδιώκουν να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις εναντίον τους. Ωστόσο, η Diana Kaissy της Πρωτοβουλίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Λιβάνου, εκφράζει φόβους, ότι  «όλα αυτά θα οδηγήσουν σε έναν πολιτικό ανταγωνισμό, άρση των πιέσεων με  αντάλλαγμα μια κακή συμφωνία».

Για να καθησυχάσει τους υποστηρικτές της σιιτικής πτέρυγας, ο Nabih Berri διαβεβαιώνει, ότι τα χερσαία σύνορα θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο διαπραγματεύσεων, παράλληλα με το θαλάσσιο ζήτημα. Ένας τρόπος για να αναβιώσει το ζήτημα των αγροκτημάτων στο Shebaa, ένα έδαφος που καταλαμβάνεται από το Ισραήλ, το οποίο διεκδικεί ο Λίβανος, αλλά αποδίδεται στη Συρία από τον ΟΗΕ, του οποίου την απελευθέρωση η Χεζμπολάχ έχει αναγάγει σε ένα από τα κύρια επιχειρήματά της, για την άρνηση της να εγκαταλείψει το οπλοστάσιό της.

«Εάν ο Λίβανος υιοθετήσει μια ρεαλιστική στάση, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μέσα σε λίγους μήνες. Αν αντ’ αυτού επιδιώξει νίκη επί του «σιωνιστικού εχθρού», τότε θα κολλήσουμε και θα συνεχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα δέκα χρόνια, όπως και κάνουμε », δήλωσε υψηλά ιστάμενη ισραηλινή πηγή.

ΠΗΓΗ: Le Monde, Entre Israël et le Liban, des négociations en eaux troubles

https://hellasjournal.com

 

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.