Οι δηλώσεις των ηγετών στην MED7

Τα συμπεράσματα της συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στέλνουν σήμερα ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και της δείχνουν τον δρόμο, έαν θέλει έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, την Κύπρο, την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη δήλωσή του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 στην Κορσική, ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αμέσως τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες και προσέθεσε: Σε ό,τι μας αφορά ισχύει αυτό το οποίο εδώ και πολύ και καιρό έχουμε διατυπώσει: τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων.

Κατέστησε σαφές πως ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, «θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη» και τόνισε πως η στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν είναι μια έκραση αλληλεγγύης, είναι αναγνώριση του γεγονότος ότι πλέον εδώ πέρα δαικυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα για την ίδια την Ευρώπη.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα και τόνισε πως η πρώτη μέριμνα ήταν η φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών. Απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την καγκελάριο Μέρκελ για την ευγενική τους πρόταση να φιλοξενήσουν κάποια απ' αυτά τα παιδιά, όπως είπε, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πράξη την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Περαιτέρω επισήμανε πως προτεραιότητα μας είναι η υγεία για όλους και τόνισε πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση με αποτελεσματικότητα και ανθρωπιά.

Σημείωσε πως η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σηκώνουν δυσβάστακτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος και υπογράμμισε πως σήμερα η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύης.



Tweet Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες»

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter: «Χαίρομαι που ξαναβρίσκω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη σύνοδο κορυφής Med7, που φιλοξενεί η Γαλλία στο Αζαξιό. Οι συζητήσεις μας για τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ήταν καρποφόρες. Του εξέφρασα την πλήρη αλληλεγγύη μας μετά τη φωτιά της Μόριας».



Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα. για την Μόρια και μήνυμα στήριξης κατά των απειλών της Τουρκίας έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν

Μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα. για την Μόρια και μήνυμα στήριξης κατά των απειλών της Τουρκίας έστειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

«Η Γαλλία και η Γερμανία θα ενώσουν δυνάμεις και θα προτείνουμε να αναλάβουμε και εμείς ασυνόδευτους ανηλίκους,»ανέφερε ο Μακρόν υπογραμμίζοντας πως «πρέπει να ανανεώσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία, να δουλέψει ο μηχανισμός επανεισδοχής».

Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αμβιβολία για την υποστήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο και κοινός μας στόχος είναι να επιστρέψει η σταθερότητα στην περιοχή, να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες, να σταματήσουν φυσικά οι γεωτρήσεις».

"Δεν είμαστε αφελείς" αλλά οι χώρες της Med7 θέλουν να ξαναρχίσουν έναν "διάλογο καλή τη πίστει" με την Τουρκία, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.



Ο πρόεδρος Μακρόν κατήγγειλε το "ηγεμονικό παιχνίδι" της Ρωσίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία, κατήγγειλε απόψε το «ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων» στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία.

«Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (...) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική.



Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο "απέναντι στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας"

Την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Έλληνες και τους Κύπριους οι οποίοι «αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία» εξέφρασε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική.

«Οι εντάσεις στην περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου «μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε», τόνισε ο Κόντε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θέλει να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες για να προωθηθεί ο διάλογος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε «να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων», όπως είπε, αλλά και για να εξευρεθούν «πραγματιστικές λύσεις».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κόντε είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να καταπολεμήσει τους διακινητές ανθρώπων αλλά και να θεσμοθετήσει μηχανισμούς τέτοιους που θα επιτρέπουν τον γρήγορο επαναπατρισμό των μεταναστών.



MED7: Πλήρης στήριξη και αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και μήνυμα στην Τουρκία 

Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στην Κορσική. Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.

Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν - σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου - ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

ΑΠΕΜΠΕ

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.