FinCEN Files: Τραπεζικοί κολοσσοί επέτρεψαν σε εγκληματίες να διακινήσουν εκατομμύρια
Πάταγο έχουν προκαλέσει οι χιλιάδες διαρροές τραπεζικών συναλλαγών, που αποκαλύπτουν ότι μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως επέτρεψαν σε εγκληματίες να διακινήσουν ανεμπόδιστοι χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.    Περισσότερα από 2.500 απόρρητα έγγραφα εμπλέκουν τραπεζικούς κολοσσούς όπως η Deutsche Bank, η JP Morgan και η HSBC, εκθέτοντας παράλληλα Ρώσους ολιγάρχες που χρησιμοποίησαν ξένες τράπεζες για να αποφύγουν διεθνείς κυρώσεις. Τράπεζες όπως η Bank of New York Mellon και η Standard Chartered φαίνεται πως συνέχισαν να αποκομίζουν κέρδη από αμφιλεγόμενους αλλά ισχυρούς πελάτες τους, ακόμη και μετά την επιβολή προστίμων για προηγούμενες ύποπτες ροές χρημάτων. 

   Τα έγγραφα της διαρροής περιλαμβάνουν ονόματα, ημερομηνίες και ποσά για σκιώδεις συναλλαγές σε περισσότερες από 170 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.  

  Τι είναι τα FinCEN files;   

Πρόκειται για διασταυρωμένα ντοκουμέντα που οι συγκεκριμένες τράπεζες είχαν στείλει στις αμερικανικές αρχές μεταξύ του 2000 και του 2017. Μερικά από αυτά τα έγγραφα αποτελούν - ή πιο σωστά, αποτελούσαν - τα πιο καλά φυλαγμένα μυστικά του τραπεζικού συστήματος, στην τελευταία από μία σειρά αποκαλύψεων των τελευταίων πέντε ετών, για μυστικές συμφωνίες, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και οικονομικά εγκλήματα.

   Τι αποκαλύφθηκε  

 Σύμφωνα με την ανάλυση του BBC αποδεικνύεται πως:    -Η HSBC επέτρεψε σε απατεώνες να διακινήσουν εκατομμύρια δολάρια που ήταν προϊόν κλοπής, ακόμα και αφότου πληροφορήθηκε από επιθεωρητές των ΗΠΑ ότι επρόκειτο για απάτη.   -Η JP Morgan επέτρεψε σε εταιρεία να μεταφέρει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια, μέσω λογαριασμού στο Λονδίνο, χωρίς να γνωρίζει τον κάτοχο των χρημάτων. Αργότερα η τράπεζα ανακάλυψε πως η εταιρεία που έκανε την διακίνηση ενδέχεται να ανήκει σε μαφιόζο που βρίσκεται στην λίστα του FBI με τους 10 πιο καταζητούμενους εγκληματίες. 

  - Η Deutsche Bank μετακίνησε χρήμα που είχε «ξεπλυθεί» από το οργανωμένο έγκλημα, τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών. 

- Για περισσότερα από μία δεκαετία, η Standard Chartered μετακινούσε χρήματα για την Arab Bank, για πελάτες με λογαριασμούς που είχαν χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. 

  -Υπάρχουν αποδείξεις πως ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποίησε την Barclays Bank στο Λονδίνο για να αποφύγει τις κυρώσεις που τον εμπόδιζαν να μεταφέρει χρήματα στην Δύση. Κάποια από αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά έργων τέχνης.  

 -Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται περιοχή υψηλότερου ρίσκου, όπως και η Κύπρος, σύμφωνα με το τμήμα πληροφοριών του FinCEN, καθώς πάνω από 3.000 εταιρείες με καταχωρημένη έδρα στη Βρετανία εμφανίζονται σε αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR) - περισσότερες από κάθε άλλη χώρα.  

 -Η κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν έλαβε μέτρα όταν προειδοποιήθηκε πως μία εγχώρια εταιρεία βοηθούσε το Ιράν να ελιχθεί και να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις.  

 Το FinCEN είναι το Δίκτυο Ερευνών Οικονομικών Εγκλημάτων στις ΗΠΑ, με έδρα το αμερικανικό Θησαυροφυλάκιο. Το τμήμα διερευνά όλες τις συναλλαγές που γίνονται σε αμερικανικά δολάρια, για τις οποίες πρέπει να ενημερωθεί αν έχουν γίνει εκτός ΗΠΑ.   Κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη να συμπληρώσει και να αποστείλει στις αρχές το SAR, αν υποπτεύεται ότι κάποιος από τους πελάτες της είναι πιθανό να εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες. Τα έγγραφα προς το FinCEN ωστόσο δεν αποτελούν αυταπόδεικτα ενοχοποιητικά στοιχεία.  

Στην 16μηνη έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 110 μέσα ενημέρωσης και εκατοντάδες δημοσιογράφοι σε 88 χώρες, από ειδησεογραφικούς οργανισμούς όπως BBC, LeMonde, Sueddeutsche Zeitung και CBC. 
  Οι ερευνητές διασταύρωσαν τα πυκνογραμμένα, τεχνικής φύσεως αρχεία που αποκαλύπτουν δραστηριότητες και πρακτικές «που οι τράπεζες θα προτιμούσαν να μην μάθει το κοινό», σχολιάζει το BBC που συμμετείχε στην ομάδα ανάλυσης των FinCEN files.   
 Με το ξέπλυμα του χρήματος από διαφθορά ή το εμπόριο ναρκωτικών, εγκληματίες καταφέρνουν να διακινήσουν τα χρήματά τους σε μεγάλες τράπεζες, χωρίς προφανή ίχνη παρανομίας. Οι τράπεζες υποτίθεται πως είναι υποχρεωμένες να βεβαιώνονται ότι δεν βοηθούν τους πελάτες τους να ξεπλύνουν χρήμα ή να το μετακινήσουν με τρόπους που παραβιάζουν τους νόμους και τους κανονισμούς.    Βάσει νομοθεσίας, οφείλουν να γνωρίζουν ποιοι είναι οι πελάτες τους και δεν αρκεί να καταθέσουν μία SAR και να συνεχίσουν να δέχονται βρώμικο χρήμα σα να μη συμβαίνει τίποτα, περιμένοντας από τις αρχές να διευθετήσουν το πρόβλημα. Αν διαθέτουν στοιχεία για εγκληματική δραστηριότητα, τα τραπεζικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να σταματήσουν αμέσως την διακίνηση του ρευστού. 

   O Fergus Shiel, της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) λέει πως τα αρχεία που διέρρευσαν προσφέρουν μία εικόνα για το πόσα πράγματα γνωρίζουν οι τράπεζες για τα τεράστια ποσά βρώμικου χρήματος που διακινούνται ανά την υφήλιο.   Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αρχεία FinCEN αφορούν συναλλαγές 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που και πάλι αποτελούν μόνο «ένα πολύ μικρό κλάσμα» των SAR που είχαν υποβληθεί από το 2000 έως το 2017.    Η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα που εδρεύει στις ΗΠΑ, φαίνεται πως επέτρεψε διακίνηση κεφαλαίων εξυπηρετώντας άτομα αλλά και επιχειρήσεις που συνδέονται με υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος από χώρες όπως η Ουκρανία, η Μαλαισία και η Βενεζουέλα. 

Πηγή: www.lifo.gr

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.