Κρατική τράπεζα της Τουρκίας άρχισε να δέχεται πληρωμές σε κινεζικό νόμισμαΟ Αμπντί Σερντάρ Ουστουνσαλίχ-CEO της κρατικής τράπεζας Vakifbank, δήλωσε πως η τράπεζα έχει αρχίσει να δέχεται πληρωμές σε κινέζικα γουάν.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως ακολουθία της συμφωνίας ανταλλαγής (swap) που υπογράφτηκε από τις κεντρικές τράπεζες Τουρκίας και της Κίνας πέρσι, με στόχο την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ουστουνσαλίχ μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu, είπε ότι η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών μετά από τη Ρωσία, με το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών να έχει φτάσει στα 21 δις δολάρια το 2019.
Ορισμένες τουρκικές εταιρείες για πρώτη φορά τον Ιούνιο, άρχισαν να χρησιμοποιούν γουάν, για να πληρώσουν για εισαγωγές. Όμως η επέκταση του συστήματος στην Vakifbank, είναι πιθανό να κάνει αυτό το σύστημα ευρύτερα προσβάσιμο. Η τουρκική κεντρική τράπεζα, ζήτησε ολοένα και περισσότερο πρόσβαση σε συμφωνίες swap τα τελευταία χρόνια, μετά από την εξάντληση των αποθεμάτων της σε ξένο νόμισμα, λόγω της προσπάθειας υπεράσπισης της λίρας.

Τον Μάιο το Κατάρ τριπλασίασε την αξία της συμφωνίας swap με την Τουρκία σε 15 δις δολάρια.
Αναφέρεται ότι παρόμοιες συμφωνίες έχουν αναζητήθηκε με άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, αλλά χωρίς επιτυχία.

Εν τω μεταξύ την Πέμπτη η αξία της λίρας συνέχισε μειώνεται φτάνοντας στο χαμηλό ρεκόρ των 7,72 ανά δολάριο.

ahvalnews.com
https://tourkikanea.gr/

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.