Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι Δημοκρατικοί: Τίποτα δεν πρέπει να θεωρεί δεδομένο ο Μπάιντεν


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ (*)

Με το πέρας των συνεδρίων των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών είδαμε το εξής: Ο Ντόναλτ Τραμπ χαίρει της εμπιστοσύνης του κόμματός του ενώ ο Τζο Μπάιντεν αποτελεί μονάχα έναν συμβιβασμό μεταξύ προσώπων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών και όπως είναι λογικό προχωράει σε έναν «πόλεμο ιδεών και αντιλήψεων» προειδοποιώντας τους Αμερικάνους για το τι θα ακολουθήσει αν εκλεγεί το δίδυμο Μπάιντεν- Χάρις. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορεί ευθέως τους Δημοκρατικούς για τις σκηνές χάους που επικρατούν σε αρκετές πολιτείες ενώ διστάζει να τους αποκαλεί ηθικούς αυτουργούς των αναταραχών.

Ωστόσο ο Τζο Μπάιντεν ορθά καταδίκασε τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς. Ο ίδιος τόνισε πως οι Δημοκρατικοί δεν υποστηρίζουν τέτοιου είδους απόψεις και κάλεσε τον κόσμο να εκφράσει την διαμαρτυρία του δια της ψήφου του στις εθνικές εκλογές.

    Η αντίδραση βέβαια ήρθε λίγο καθυστερημένα και παραλίγο να του κοστίσει καθώς μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έδειξε να ανησυχεί για την αδρανή στάση του ηγέτη των Δημοκρατικών. Παρόλα αυτά η ομιλία του ήταν άκρως ενωτική, υπενθυμίζοντας ποιος είναι ο υπαίτιος της κατάστασης και ποιος παροτρύνει τους αστυνομικούς να πυροβολούν εν ψυχρώ, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά.

Στο οικονομικό κομμάτι, ο Τραμπ έχει κάθε λόγο να χαμογελά καθώς η ανεργία μειώνεται ξανά. Για τον μήνα Αύγουστο παραπάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες στάθηκαν στα πόδια τους ενώ από τον Μάιο περίπου δέκα εκατομμύρια επέστρεψαν ξανά στην αγορά εργασίας και οι αριθμοί είναι άκρως ενθαρρυντικοί για το μέλλον.

Παρόλα αυτά τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και η Κάμαλα Χάρις τονίζουν πως δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς καθώς η έκρηξη της ανεργίας την περασμένη άνοιξη ήταν αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών και της έλλειψης στρατηγικής της διακυβέρνησης των Ρεπουμπλικάνων. Οι Δημοκρατικοί επιμένουν πως ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται επιπόλαια.

Μάλιστα τον περασμένο Μάιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το νομοσχέδιο «Heroes Act» που προβλέπει άμεση ενίσχυση της κοινωνίας, των αδύναμων στρωμάτων και των επιχειρήσεων μέσα από ένα πακέτο μαμούθ της τάξεως των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Και ενώ το Σώμα της Βουλής ενέκρινε το πακέτο, η Γερουσία ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους, είναι αρνητική ως προς την υπερψήφιση του και κάνει λόγο για ουτοπικό μέτρο που θα έχει σκληρές συνέπειες στο μέλλον. Αν και η άποψή τους έχει δόσεις αλήθειας, αυτό δεν τους δικαιολογεί ώστε να μη φέρουν οι ίδιοι ένα παρόμοιο πακέτο ανακούφισης με λιγότερα χρήματα.

    Φυσικά εδώ πρέπει να τονίσω πως παρά τις ταραγμένες σχέσεις του προέδρου Τραμπ με την επιστημονική κοινότητα, η διακυβέρνησή του, έδωσε «γη και ύδωρ» προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του εμβολίου για τον COVID-19. Τα νέα είναι άκρως ενθαρρυντικά και υπολογίζεται πως μέχρι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η παραγωγή του.

Είναι δεδομένο πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα αποτελέσει το φιλί της ζωής για τον Αμερικανό πρόεδρο καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να μη τον εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά. Πάντως μέχρι τώρα οι υποσχέσεις του προέδρου παραμένουν ανεκπλήρωτες στον τομέα της υγείας , γεγονός που στρέφει τον κόσμο προς το πλευρό των Δημοκρατικών.

Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να πήρε το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα λόγω των ταραγμένων συνθηκών, παρόλα αυτά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για εκείνον καθώς θα κληθεί να κρατήσει με νύχια και με δόντια την πρωτιά μέχρι τις εκλογές. Ο ίδιος ζήτησε να γίνει ντιμπέιτ με τον Τραμπ προκειμένου να τον «ξεσκεπάσει», ωστόσο αυτό θα μπορούσε να του γυρίσει μπούμερανγκ διότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι «μανούλα» στα επικοινωνιακά παιχνίδια.

Μπορεί να υπάρχει απάθεια από μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας προς το πρόσωπο του Τραμπ, όμως ο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να θεωρεί τίποτα δεδομένο. Αν δώσει δικαιώματα αμφισβήτησης των ηγετικών του ικανοτήτων οι ισορροπίες θα ανατραπούν σε μια στιγμή.

    Οπότε αν οι δύο άνδρες καθίσουν στο ίδιο πλατό, ο πρώην αντιπρόεδρος θα πρέπει να είναι πολύ καλά διαβασμένος. Ο Μπάιντεν έχοντας τεράστια εμπειρία ως  γερουσιαστής και ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να επιμείνει στον ενωτικό χαρακτήρα της καμπάνιας του και να πείσει έγκαιρα τους πολίτες ότι μπορεί να εγγυηθεί για την ενότητα και την ασφάλεια του έθνους, σε αυτό δηλαδή που μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Τραμπ υστερεί.

Οι Δημοκρατικοί καλώς ή κακώς βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί και μια λάθος λέξη μπορεί να τινάξει τα πάντα αέρα. Το θετικό για τον Μπάιντεν είναι η παρουσία της Κάμαλα Χάρις στο πλευρό του. Η απόφασή του για την επιλογή της για την θέση της υποψήφιας αντιπροέδρου, δίνει τον αέρα του δυναμισμού που θέλει να δει η κοινωνία σε μια περίοδο που η πολιτική αντιπαράθεση χτυπάει κόκκινο.

Ο ευγενικός χαρακτήρας του Μπάιντεν και το μάχιμο πνεύμα της Χάρις είναι το αντίδοτο απέναντι στην αλαζονεία του προέδρου των ΗΠΑ.

(*) Opinion Writer

https://hellasjournal.com/




Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.