Αποξηραμένη ντομάτα Τουρκίας με ηπατίτιδα Α εντοπίστηκε στα ελληνοτουρκικά σύνορα


Ντομάτες Τουρκίας με... ηπατίτιδα Α εντόπισαν οι ελληνικές Αρχές σε έλεγχο που διενήργησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές Αρχές κοινοποίησαν στο RASFF (Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για Τροφές και Ζωοτροφές) την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών σε ντομάτες από την Τουρκία που αντιστοιχούν στον ιό της ηπατίτιδας Α.

Οι τουρκικές ντομάτες εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ελληνικών συνόρων, όπου κατά τη διεξαγωγή αναλύσεων οι ελληνικές Αρχές προχώρησαν στην απόρριψη της εισαγωγής αυτών των ντοματών, εμποδίζοντας έτσι να φτάσουν στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ-μάρκετ!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η δειγματοληψία έγινε στις 17/08/2020, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αφορά αποξηραμένες ντομάτες. Στο ίδιο ρεπορτάζ γίνεται μάλιστα και η υπενθύμιση ότι «το πρόβλημα με τουρκικές ντομάτες μολυσμένες με ιό της ηπατίτιδας Α είναι παλιά ιστορία. Πριν μια δεκαετία (2010) είχε εκδηλωθεί επιδημία ηπατίτιδας Α σε Ευρωπαίους πολίτες, που οφειλόταν σε κατανάλωση λιαστής ντομάτας εισαγόμενης από την Τουρκία στη Γαλλία και είχε υπάρξει τότε σχετική ειδοποίηση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναμένουμε από την Ε.Ε. να πάρει μέτρα κατά της Τουρκίας για τις εισαγωγές ντομάτας, όπως είχε πάρει πρόσφατα μέτρα κατά της Αργεντινής για τις εισαγωγές λεμονιών», αναφέρει το ρεπορτάζ του Σταύρου Παϊσιάδη.

«Ακάθαρτα χέρια»

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε χθες με τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκο Κατσαρό και του ζήτησε πληροφορίες για το πώς μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Α ένα τέτοιο προϊόν.

«Ο ιός πρέπει να προέρχεται από μολυσμένα χέρια. Ούτε από μολυσμένο νερό, ούτε από μολυσμένα λιπάσματα. Δηλαδή εκεί που συσκευάζανε, φαίνεται, αυτή την αποξηραμένη ντομάτα, αυτός είχε την ηπατίτιδα και τη μετέφερε. Είναι κάτι πολύ σπάνιο να συμβεί. Εγώ προσωπικά δεν έχω ξανακούσει κάτι παρόμοιο. Σίγουρα βέβαια πρόκειται για έναν ιό πολύ επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Στο μεταξύ, ο Νίκος Κατσαρός για μια ακόμη φορά επισημαίνει την ανάγκη να εμπιστευόμαστε τα ελληνικά προϊόντα και θεωρεί πολύ κακό για τη χώρα μας το φαινόμενο να φέρνουμε από τρίτες χώρες αγροτικά προϊόντα και την ίδια ώρα τα ελληνικά προϊόντα να μένουν στα αζήτητα και να καταλήγουν στις χωματερές!

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με:

- Την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο “κοπρανο-στοματική” οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή.

- Τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή.

- Σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών.

Την ίδια ώρα, να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι περίπου 885 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε πιθανά προβλήματα υγείας, καθώς καταναλώνουν τρόφιμα, τα οποία προέρχονται από γεωργικές καλλιέργειες που αρδεύτηκαν όχι με καθαρό νερό αλλά με λύματα των πόλεων.

Την ανησυχητική αυτή εκτίμηση κάνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι τώρα, σύμφωνα με την οποία η χρήση λυμάτων στη γεωργία διεθνώς είναι τουλάχιστον 50% μεγαλύτερη απ’ ό,τι θεωρείτο έως σήμερα. Η έρευνα εκτιμά ότι τα δύο τρίτα όλων των αρδευόμενων γεωργικών καλλιεργειών (65%) βρίσκονται σε απόσταση έως 40 χιλιομέτρων από τις πόλεις και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τα αστικά λύματα.

Περίπου 30 εκατομμύρια εκτάρια (σχεδόν 300 εκατομμύρια στρέμματα) βρίσκονται σε χώρες με ελάχιστη έως καθόλου επεξεργασία των λυμάτων, γεγονός που εκθέτει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές σε κινδύνους για την υγεία τους. Μια προηγούμενη εκτίμηση του 2004 ανέβαζε σε 20 εκατ. εκτάρια τη συνολική έκταση που αρδευόταν με λύματα, αλλά η νέα εκτίμηση για 29,3 εκατ. εκτάρια είναι περίπου 50% υψηλότερη.

Δειγματοληπτικοί μόνο οι έλεγχοι - «Μπαίνουν χιλιάδες τόνοι μέσα»

Στο μεταξύ, όπως λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, για μια φορά ακόμη καταδεικνύεται η ανάγκη να στηριζόμαστε ως χώρα στα αγνά οπωροκηπευτικά που εμείς παράγουμε και να κάνουμε εισαγωγές μόνο σε είδη και σε χρονικές περιόδους που η ελληνική αγορά τα έχει ανάγκη λόγω ελλείψεων των ντόπιων προϊόντων.

«Από την Τουρκία, για παράδειγμα, μπαίνουν καθημερινά τεράστιες ποσότητες και οι έλεγχοι είναι μόνο δειγματοληπτικοί. Πού ξέρουμε αν μπήκαν ήδη μολυσμένες αποξηραμένες ντομάτες και πέρασαν χωρίς να ελεγχθούν; Γι’ αυτό εμείς ξεκαθαρίζουμε τη θέση μας και καλούμε τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές να πατάξουν το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων. Και όταν ένα προϊόν είναι από την Τουρκία, ο καταναλωτής να το γνωρίζει»...

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Ορφανουδάκης επισημαίνει με νόημα: «Δεν έχω δει πουθενά να αναγράφεται “Ντομάτα Τουρκίας”. Αντίθετα, παντού αναγράφουν “Ντομάτα Κρήτης” ή “Ντομάτα Τυμπακίου”, όταν είναι γνωστό ότι ντομάτες από τρίτες χώρες μπαίνουν ακόμα και στη Μεσαρά, αλλά διακινούνται χωρίς να ξέρουμε την πραγματική προέλευσή τους και αυτός που τις αγοράζει νομίζει ότι αγοράζει τη δική μας ντομάτα».

(Φωτογραφία Αρχείου)
Παπαδάκης Χριστόφορος

https://www.neakriti.gr/


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.