Ανύψωση αντικειμένων με τη «δύναμη» του ήχου

Ανύψωση αντικειμένων με τη «δύναμη» του ήχου

Του Κώστα Δεληγιάννη

Μία τεχνική που υπόσχεται πως στο μέλλον θα μπορεί να διατηρεί στον αέρα αντικείμενα τα οποία δεν θα έρχονται σε επαφή με οποιοδήποτε άλλο σώμα, ανέπτυξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Η τεχνική αυτή βασίζεται σε ακτίνες υπερήχων, χάρη στις οποίες ένα αντικείμενο μπορεί να αιωρείται σαν να «αψηφά» τη βαρύτητα. Σε πρόσφατη δοκιμή, οι επιστήμονες κατάφεραν με αυτό τον τρόπο να ανυψώσουν μία μπίλια διαμέτρου 5 εκατοστών από πολυστυρένιο.

Πριν από τους Βραζιλιάνους επιστήμονες, και άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν ασχοληθεί με την ακουστική αιώρηση, όπως ονομάζεται το φαινόμενο, «επιστρατεύοντας» κι αυτές ηχητικά κύματα για να ανυψώσουν μικρά αντικείμενα, όπως σταγόνες νερού.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Οκτώβριο επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σάσεξ στην Αγγλία ανακοίνωσαν πως δημιούργησαν ελκτικές ακτίνες υπερήχων, με τις οποίες μπορούν να ανυψώσουν και να μετακινήσουν αντικείμενα.

Ωστόσο, η μπίλια που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές από το Σάο Πάολο είναι από τα μεγαλύτερα σώματα που έχουν ανυψωθεί με αυτό τον τρόπο, ενώ μάλιστα η τεχνική ακουστική αιώρησης που έχουν αναπτύξει μπορεί να βελτιωθεί για να κρατά στον αέρα ακόμη μεγαλύτερα σώματα και σε μεγαλύτερο ύψος.

SCIENCEALERT
ntokoymenta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.