Κίνδυνος για έλλειψη φαρμάκων προειδοποιεί ο σύνδεσμος φαρμακευτικών εταιρειών

Για κίνδυνο μιλάει  ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στο υπουργείο Υγείας. Με επιστολή τους οι εταιρείες-μέλη του συνδέσμου προειδοποιούν για τον κίνδυνο να στερηθούν οι ασθενείς πολύτιμα για την υγεία τους φάρμακα.

Αιτία το υψηλό clawback (επιστροφή χρημάτων για την υπέρβαση της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης) που καλούνται να καταβάλλουν κάθε χρόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες.

«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τις διαρκώς αυξανόμενες και έξω πλέον από κάθε λογική επιστροφές. Το αποτέλεσμα θα είναι να ακυρωθούν κάθε είδους επενδυτικά σχέδια, να χαθούν θέσεις εργασίας και, το
χειρότερο όλων, να στερηθούν οι ασθενείς κρίσιμα για την υγεία τους φάρμακα και σίγουρα νέες καινοτόμες θεραπείες που ήδη συμπληρώνουν σχεδόν δύο χρόνια που δεν έρχονται στη χώρα», αναφέρει στην επιστολή του ο ΣΦΕΕ.

Το 2019 έφτασε το 44% της δημόσιας δαπάνης η νοσοκομειακή δαπάνη των φαρμάκων, με τα στοιχεία για το 2020 να μην είναι ευοίωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το clawback αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις υπουργείου Υγείας και φαρμακευτικών εταιρειών.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας, προσφάτως με τροπολογία («Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας – Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας») που κατέθεσε στη Βουλή τέλη Ιουλίου ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα του κλάδου φαρμάκου, εξαιρώντας τα εμβόλια από τη φαρμακευτική δαπάνη.

Ειδικότερα από 1 Σεπτεμβρίου δεν θα συνυπολογίζεται στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, η δαπάνη των εμβολίων, το ύψος της οποίας καθορίζεται εφεξής με ΚΥΑ. Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του ύψους του clawback που καταβάλλουν ετησίως οι φαρμακευτικές εταιρείες.

protothema.gr

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.