Το πόρισμα του Στόλου για τον τορπιλισμό του Ευδρόμου ΕΛΛΗ!Το πόρισμα του Στόλου για τον τορπιλισμό του Ευδρόμου ΕΛΛΗ!

Ένα ντοκουμέντο δίνει στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, στην οποία γίνεται εξαιρετική δουλειά.

Πρόκειται για το πόρισμα του Αρχηγού Στόλου Υποναυάρχου Ε. Καββαδία για την βύθιση του Ευδρόμου “Ελλη”. 

Η διαταγή για τον τορπιλισμό της “Έλλης”, ενός ελαφρού καταδρομικού πλοίου (“ευδρόμου” με την ορολογία του μεσοπολέμου), δόθηκε από του διοικητή των Δωδεκανήσων Τσέζαρε Μαρία Ντε Βέκι, ηγετικό στέλεχος του Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας και πρέπει να ήταν σε γνώση του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.

Το ιταλικό υποβρύχιο “Ντελφίνο” με διοικητή τον υποπλοίαρχο Τζουζέπε Αϊκάρντι ξεκίνησε από τη ναυτική βάση στο Παρθένι της Λέρου το βράδυ της 14ης Αυγούστου, με αποστολή να πλήξει εχθρικά πλοία στην Τήνο, τη Σύρο και στη συνέχεια να αποκλείσει τη Διώρυγα της Κορίνθου.

Τις πρωινές ώρες της 15ης Αυγούστου το ιταλικό υποβρύχιο βρέθηκε έξω από το λιμάνι της Τήνου “εν καταδύσει”, με σκοπό να τορπιλίσει τα επιβατικά πλοία “Έλση” και “Έσπερος”, που μετέφεραν προσκυνητές, αλλά οι Ιταλοί τα θεωρούσαν οπλιταγωγά και συνεπώς εχθρικά. 

Από το περισκόπιο ο Αϊκάρντι είδε να καταφθάνει στο λιμάνι ένα πολεμικό και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, όπως δήλωσε μετά τον πόλεμο.

 Επρόκειτο για το καταδρομικό “Έλλη”, που κατέπλεε στην Τήνο για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Μεγαλόχαρης.

Στις 8.25 π.μ., λίγη ώρα πριν από τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας κι ενώ στην παραλία υπήρχε πολύς κόσμος, το “Ντελφίνο” έπληξε με τρεις τορπίλες το ελληνικό πολεμικό πλοίο. 

Η μία μόνο τορπίλη βρήκε στόχο, αλλά έπληξε καίρια το ελληνικό πλοίο στο μηχανοστάσιο και τις δεξαμενές πετρελαίου. 

Μία ώρα αργότερα, το “Έλλη” βυθίστηκε, παρά τις προσπάθειες του πληρώματος να το κρατήσουν στον αφρό.

 Οι άλλες δύο τορπίλες αστόχησαν και εξερράγησαν στην προκυμαία. Από την επίθεση του “Ντελφίνο” σκοτώθηκαν ένας υπαξιωματικός και οκτώ ναύτες του “Έλλη”, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν στους 24. 

Μία γυναίκα, που βρισκόταν στην παραλία, πέθανε από καρδιακή προσβολή μετά την έκρηξη της δεύτερη τορπίλης στην προκυμαία.

Μετά την εκτέλεση της αποστολής του, το “Ντελφίνο” απομακρύνθηκε χωρίς να γίνει γνωστή η ταυτότητά του.

 Έπειτα από λίγες ώρες κατέπλευσε στη Σύρο, αλλά αναχώρησε αμέσως άπρακτο, καθώς δεν υπήρχε κανένα πλοίο στο λιμάνι του νησιού.

 Το “Ντελφίνο” επέστρεψε εσπευσμένως στη Λέρο με διαταγή των ιταλικών αρχών, ακυρώνοντας την αποστολή του στην Κόρινθο.

 Militaire

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.