12/8/1953. Ιόνιο Ο καταστροφικός σεισμός

1953: Οι καταστροφικοί σεισμοί των νησιών του Ιονίου και της Κεφαλλονιάς - Ιστορικό και μαρτυρίες

12/8/1953. Ιόνιο Ο καταστροφικός σεισμός 

Ο καταστροφικός σεισμός του 53 που κατέστρεψε μια πόλη αρχόντισσα εξαφανίζοντας για πάντα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα με μακραίωνη ιστορία, όπως το παλιάτσο των Κομούτο, τους ναούς του Αγίου Παύλου, Αγίου Λούκα Παναγία Φανερωμένη, το θέατρο Ζακύνθου και δεκάδες αλλά με αξιοσημείωτα όπως το καμπαναριό του Αγίου και της Φανερωμένης.

Τα δε κειμήλια και έργα τέχνης που χαθήκαν λόγο της πυρκαγιάς που ακλούθησε μας στέρησε για πάντα αριστουργήματα ανυπολόγιστου αξίας


Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 9 Αυγούστου στις 10 το πρωί όταν ένας μεγάλος σεισμός τράνταξε τη γη της Ζακύνθου, δημιουργώντας αρκετά σοβαρές ζημίες σχεδόν σε όλα τα κτίρια του νησιού, παρ ότι οι εκτεταμένες καταρρεύσεις τοίχων και μετατοπίσεις σκεπών, όλοι θεώρησαν ότι είχαν περάσει τα χειρότερα.

Ποσό λάθος έκαναν.
Διότι την τρίτη 11 Αυγούστου στις 5.35 το πρωί ένα φοβερό τράνταγμα ξύπνησε τους ζακυνθινούς δημιουργώντας ακόμα ο μεγαλύτερες ζημίες και καταρρεύσεις κτιρίων από την μια άκρη στην άλλη. 

Ο σεισμός είχε διάρκεια 30 δευτερόλεπτων που στάθηκαν όμως ικανά να διαλύσουν πάμπολλα κτίρια στη Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Λευκάδα.

Σε αναφορά που έστειλαν οι νομομηχανικοί Γεώργιος Φουρνογεράκης και Ιωάννης Πομόνης  ότι το 75% των των κτιρίων κατέστησαν επικίνδυνοι ή απλώς ετοιμόρροποι και το 100% αυτων ακατοίκητα.

Κανένα θύμα δεν είχε το νησί, μονό μερικούς μικροτραυματισμούς και από ότι έγραφε σε τηλεγράφημα του προς το υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας ο νομίατρος Αναστασιος Μαρίνος απ το πλοιο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ζάκυνθος Πειραιάς το «ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟΓΙΑΣ» έλεγε λοιπόν «Σεισμός ισχυράς εντάσεως σήμερον ώραν 5.30 πρωινήν προϋκάλεσεν εκτεταμένας ζημίας εις οικήματα πόλεως. Πλείσται οικίαι κατέρρευσαν. Ανθρώπινα θύματα ουδέν. Τραυματίαι εννέα.Παρεσχέθη πρώτη περίθαλψις.Τηρήσωμεν δια νέας τηλεγραφικής ενημέρους υμάς».


Δυστυχώς όλα αυτά δεν ήταν παρά η αρχή του μεγάλου κακού που έμελλε να έρθει.

Ήταν τετάρτη 12 Αυγούστου και το ρολόι έδειχνε 11.30 ένας νέος μεγάλος σεισμός κατέστρεψε μέσα σε 45 δευτερόλεπτα τα πάντα σπέρνοντας θάνατο και όλεθρο στο ήδη τραυματισμένο νησί μας, που ήρθε να αποτελειώσει το δράμα η μεγάλη πυρκαγιά που ακλούθησε εξαφανίζοντας από προσώπου γης την πόλη και τα χωριά μας.
Το δράμα είναι ότι μετά το ξέσπασμα της φωτιάς πολλοί εγκλωβισμένοι δυστυχείς καήκαν ζωντανοί!
Με βάση τα επίσημα στοιχεία 3000 οικίες στην χώρα γκρεμιστήκαν ή καήκαν και 11688 στα χωριά του νησιού.
Έμειναν άστεγοι 38.440 άνθρωποι....πολλα ατομα ητανε αδυνατον να αναγνωριστουν απο την φωτια 


 Η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος και η Ιθάκη έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή. Από τα 33300 σπίτια των νησιών αυτών καταστράφηκαν εντελώς τα 27659. 455.
871 άνθρωποι και 2412 τραυματίστηκαν.

 Καταστροφές προκλήθηκαν και στη Λευκάδα, στην Αιτωλία και την Ηλεία. Οι μεγαλύτερες εντάσεις παρατηρήθηκαν στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, στα Βαλσαμάτα, στον Ασπρογέρακα, στα Χαβδάτα και στην Αγία Ευθυμία της Κεφαλλονιάς, στις Βολίμες της Ζακύνθου καθώς και στην πόλη της Ζακύνθου. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός (Μ=6,3) έγινε την ίδια μέρα με τον κύριο σεισμό.


Πολύ εμπεριστατωμένα περιγράφει τον σεισμό και τα αποτελέσματα αυτού ο Διονύσιος Στραβόλεμος στο βιβλίο του «Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΥΠΟ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΙ ΤΑΣ ΦΛΟΓΑΣ» που εξεδόθη το 1958 από τις εκδόσεις «ΤΡΙΜΟΡΦΟ» και «ΕΝ ΖΑΚΥΝΘΩ»

ΦΩΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ http://alepou-of-zante.blogspot.com/p/1953.html#.W3AlMNSLRkg

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.