Ασλί Ερντογάν: Την πρόσφατη απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος, σχολιάζει σε άρθρο της στη Le Monde η γνωστή Τουρκάλα συγγραφέας.


Με άρθρο της στη γαλλική εφημερίδα Le Monde η Τουρκάλα συγγραφέας, Ασλί Ερντογάν, αναφέρεται στους κινδύνους της απόφασης του Τούρκου προέδρου να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. «Η Αγία Σοφία ως τζαμί είναι ένα χαστούκι σε εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι μια κοσμική χώρα» είναι ο τίτλος του εν λόγω δημοσιεύματος μέσα από το οποίο τονίζεται πως η κίνηση αυτή του σουλτάνου είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο από το να προσεγγίσει απλά περισσότερους ψηφοφόρους, εκμεταλλευόμενος το θρησκευτικό τους αίσθημα.


«Το καθεστώς Ερντογάν δηλώνει ότι από τώρα και στο εξής η Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι το νέο μοντέλο της σύγχρονης Τουρκίας και δεν θα πιέζεται πλέον με ηθικές αξίες που αποδίδονται στη Δύση ή στη σύγχρονη κοινωνία ούτε, γενικά, με έννοιες της δυτικής νεωτερικότητας, και δεν θα επιτρέψει σε ασήμαντα πράγματα, όπως ο νόμος, η δημοκρατία κ.α., να σταθούν εμπόδια στη μεγάλη κατάκτησή της… αυτής της απόλυτης εξουσίας», αναφέρει η Ασλί, η οποία δεν έχει καμία συγγένεια με τον πρόεδρο τς γειτονικής χώρας.

Στη συνέχεια σημειώνει:

«Αποκαλώντας τον μετασχηματισμό “τελευταία πινελιά μιας κατάκτησης”, ο Ερντογάν παρουσιάζεται ως ο περήφανος διάδοχος του Μωάμεθ του Πορθητή και άλλων Οθωμανών σουλτάνων. Η “κατάκτηση” είναι ένας όρος που ανήκει στην ορολογία ή την ιδεολογία μιας περασμένης εποχής, όπου ο νικητής καταλάμβανε και εξόντωνε τους κατακτημένους, χωρίς να ανησυχεί για την ηθική, ενώ η καταστροφή ή μεταμόρφωση των ναών των κατακτημένων ήταν κοινή πρακτική στο παρελθόν».

«Μια διήμερη βόλτα στην Κωνσταντινούπολη σήμερα αρκεί για να δείξει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι Οθωμανοί αντιμετώπισαν το Βυζάντιο ήταν μακριά από το σωστό. Ωστόσο, έχουν μάθει και αφομοίωσαν πολλά. Ερειπωμένα παλάτια, εκκλησίες που μετατράπηκαν σε τζαμιά, 1.000 χρόνια Βυζαντίου, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αρνήθηκαν να σκιάσουν τη δόξα της Οθωμανικής εποχής» υπογραμμίζει. «Για μένα, που είμαι μια ντόπια της Πόλης, όπως την λένε οι Έλληνες, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο σύμβολο της μοναδικότητας και της σοφίας αυτής της πόλης: Η Αγία Σοφία, ένα μνημείο επιβλητικό και μοναδικό, όπως είναι για μένα τέλος πάντων, οι Πυραμίδες της Αιγύπτου» καταλήγει αναφερόμενη στον οικουμενικό χαρακτήρα του μνημείου. 


Αξίζει να σημειωθεί πως η Ασλί Ερντογάν ζει αυτοεξόριστη στη Γερμανία. Στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες για «απόπειρα επίθεσης στην ακεραιότητα του κράτους» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» επειδή συνεργάστηκε με κουρδική εφημερίδα. Μάλιστα, φυλακίστηκε στην Τουρκία για τέσσερις μήνες αλλά αθωώθηκε και αρνήθηκε να επιστρέψει στη χώρα της.

https://www.pagenews.gr



Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.