Η επιχείρηση «Νίκη», τα ονόματα των θυμάτων και οι περιπτώσεις δυο πιλότων , Του Πετρουλάκη και του Τζογάνη


Η επιχείρηση «Νίκη» για την μεταφορά της 1ης Μοίρας Καταδρομέων με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Γιώργο Παπαμελετίου, να μεταφερθεί στην φλεγόμενη Κύπρο. από τη Σούδα στο βομβαρδισμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με 20 μεταγωγικά αεροσκάφη «Νοράτλας της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών και 10 Ντακότες αποφασίστηκε το πρωί της 21ης Ιουλίου του 1974, και εκτελέστηκε το ίδιο βράδυ. 

Είχε προηγηθεί η σκέψη για μεταφορά της Β΄Μοίρας Καταδρομών με αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αλλά οι καταδρομείς έμειναν κάτω από τα φτερά των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και μετά της Θεσσαλονίκης.

 Οι απογειώσεις από την Σούδα άρχισαν στις 22.35. Με εντολή του Ταξίαρχου Στεφαδούρου, ορίστηκε η 24.00 ως καταληκτική ώρα, διότι υπήρχε κίνδυνος κατά την επιστροφή να βρει τα Νοράτλας το «πρώτο φως». 

Μετά την απογείωση του «Νίκη 13», μπήκε στον διάδρομο το Νοράτλας «Νίκη 16», με κυβερνήτη τον επισμηναγό Αθανάσιο Τζογάνη, που ενημέρωσε τον Πύργο ότι ήταν ήδη 24.00 και έσβησε τις μηχανές.
Πίσω στην σειρά,  ήταν ο επισμηναγός Ευάγγελος Πετρουλάκης, κυβερνήτης του «ΝΙΚΗ 15» που ήταν φορτωμένος με πυρομαχικά. 
Ο επισμηναγός Ευάγγελος Πετρουλάκης που ήξερε καλά τι σήμαινε για τους Καταδρομείς, να μη φθάσουν τα πυρομαχικά στην Κύπρο αποφάσισε να απογειωθεί. Μπροστά του ήταν το Νοράτλας «Νίκη 14» με Κυβερνήτη τον Λυμπερόπουλο ,που ,έσβησε και αυτός τους κινητήρες του. 

Ο Ευάγγελος Πετρουλάκης ωρυόμενος κατά των δειλών που «φάγανε» το χρόνο, κωλυσιεργώντας σκόπιμα…για να μη πετάξουν απογειώθηκε στις 00.23. 
Πριν απογειώθηκε ο Λυμπερόπουλος. 
Την ίδια ώρα το κέντρο Επιχειρήσεων της μονάδας, μετά την απογείωση και του «Νίκη 15», απέστειλε σήμα-περί ενάρξεως της επιχειρήσεως στο 28ο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και στο ΓΕΑ , ενώ από το ΑΕΔ στάλθηκε στην Λευκωσία, ακωδικοποίητο, και γραμμένο σε ελεύθερη γλώσσα το σήμα: «ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ»!!! 

Στο ΓΕΕΦ αποφάσισαν να στείλουν αγγελιοφόρους στις πυροβολαρχίες προς δέσμευση των αντιαεροπορικών.

 Τελικά την αποστολή , έφεραν εις πέρας τα πληρώματα των 13 από τα 15 Νοράτλας που απογειώθηκαν από η Σούδα. … 

Το «Νίκη 13» δεν έφθασε στην Μαρτυρική Μεγαλόνησο. Το πλήρωμά του δήλωσε, ότι «χάθηκε» στη διαδρομή, εξαιτίας ανεπανόρθωτης βλάβης της πυξίδας προσεγγίζοντας τη Ρόδο. …
 Το «Νίκη 14» του επισμηναγού Λυμπερόπουλου δεν προσγειώθηκε ποτέ στην Κύπρο, αν και προηγείτο του «Νίκη 15» του Πετρουλάκη.
 Με ευθύνη του ιδίου, πέταξε σε πολύ μεγάλο και ασφαλές ύψος και επέστρεψε στην Ελλάδα, γιατί όπως ισχυρίστηκε τον βρήκε το πρώτο φως της ημέρας, που βρήκε και τον Πετρουλάκη που ακολουθούσε…
Μόνο που εκείνος τόλμησε…
 Κανένας από τους Αξιωματικούς-κυβερνήτες της αποστολής «ΝΙΚΗ» δεν πέρασε τον βαθμό του υποπτεράρχου. 
Αντίθετα προήχθη αργότερα στο βαθμό του Πτεράρχου και μάλιστα διετέλεσε Α/ΓΕΕΘΑ (1996-1999) ο Αθανάσιος Τζογάνης που δεν απογειώθηκε ποτέ για την Κύπρο!!! 

Οι προσγειώσεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας άρχισαν μέσα σε έντονα αντιαεροπορικά πυρά από τις εκτός του αεροδρομίου πυροβολαρχίες 185 Μ.Π.Π. και της 184 Π.Π.Π., που δεν είχαν ενημερωθεί .Στις 01:52 της 22ας Ιουλίου προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 2» και δεύτερο το «ΝΙΚΗ 1» στις 01:55. Το «ΝΙΚΗ 4» το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, χτυπήθηκε πήρε φωτιά και συντρίβει 3 χιλιόμετρα πριν τον διάδρομο προσγείωσης. Τρίτο προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 7» στις 02:18. Το «ΝΙΚΗ 6» εβλήθη σε πολλαπλά σημεία της ατράκτου και σχεδόν χωρίς μηχανές και χάρη στις προσπάθειες των πιλότων να κατάφερε να προσγειωθεί. Μετά το «ΝΙΚΗ 7» προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 3», με έναν κινητήρα. Τελευταίο προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 15» που απογειώθηκε από τη Λευκωσία στις 04:02 και επέστρεψε στη Σούδα στις 07:40.

Το λάθος της αεράμυνας κόστισε τη ζωή σε 4 αεροπόρους και 29 καταδρομείς από το «ΝΙΚΗ-4» από το οποίο  διεσώθηκε ένας καταδρομέας, καθώς και τον θάνατο 2 και τον τραυματισμό 9 ακόμα καταδρομέων στο «ΝΙΚΗ 6». Από την δύναμη των 318 ανδρών της Α'Μοίρας καταδρομών 278 παρέμειναν στην Κύπρο και πολέμησαν.

Θύματα ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ:

 1.  Κυβερνήτης - (Επισμηναγός) Παναγόπουλος Βασίλειος
 2.  Συγκυβερνήτης - (Επισμηναγός) Συμεωνίδης Στέργιος 
 3. Ναυτίλος - (Επισμηνίας) Άνθιμος Ηλίας 
 4. Ιπτάμενος Μηχανικός - (Ανθυποσμηναγός) Δάβαρης Γεώργιος.

 Θύματα Καταδρομείς Α' ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ


 1. ΔΕΑ(ΚΔ) Τσαμκιράνης Δημήτριος 
 2. Λοχίας (ΚΔ) Καβροχωριανός Νικόλαος
 3.  Λοχίας (ΚΔ)Τzιλιβάκης Στέφανος 
 4. Δεκανέας (ΚΔ)Τσάκωνας Ευάγγελος 
 5. Δεκανέας (ΚΔ)Χριστόπουλος Αθανάσιος
 6.  Κ/Δ Αναστασόπουλος Ανδρέας 
 7. Κ/Δ Γιαννακάκης Κοσμάς
 8.  Κ/Δ Γιαννάκος Στέφανος
 9.  Κ/Δ Γιαννόπουλος Παναγιώτης
 10. Κ/Δ Δαλαμάγκας Ηλίας 
 11. Κ/Δ Ζησιμόπουλος Αντώνιος 
 12. Κ/Δ Κασιμάκης Σωτήριος
 13.  Κ/Δ Κατέρος Κωνσταντίνος
 14.  Κ/Δ Κουρούνης Σωτήριος 
 15. Κ/Δ Λίγδης Χρήστος 
 16. Κ/Δ Δοϊτσίδης Χριστόδουλος
 17.  Κ/Δ Μανιάτης Σπυρίδων 
 18. Κ/Δ Μονιάς Αιμίλιος 
 19. Κ/Δ Μπαρώτας Κωνσταντίνος
 20.  Κ/Δ Νάκος Γεώργιος 
 21. Κ/Δ Πρινιανάκης Στυλιανός 
 22. Κ/Δ Σιορώκος Δημήτριος 
 23. Κ/Δ Σκιαδαρέσης Νικόλαος 
 24. Κ/Δ Τζούρας Σωτήριος 
 25. Κ/Δ Τούλης Ηλίας 
 26. Κ/Δ Χατζόπουλος Χρήστος, 


Τραυματίες Καταδρομείς: 

 1. Κ/Δ Ζαφειρίου Αθανάσιος(Μοναδικός επιζήσας)
 2. Κ/Δ Νόμπελης Σπυρίδων 
 3. Κ/Δ Οικονομάκης Κωνσταντίνος 
 4. Κ/Δ Τσόγκας Παύλος 
 5. Κ/Δ Αντωνόπουλος Γεώργιος 
 6. Κ/Δ Φύσσαρης Ιωάννης 
 7. Κ/Δ Θεοδωρόπουλος Σ. 
 8. Κ/Δ Γκόγκος Κ. 
 9. Κ/Δ Τσαγκαρόπουλος Δημήτριος 
 10. Κ/Δ Λατζουράκης Γεώργιος 
 11. Κ/Δ Λοχίας (Κ/Δ) Ξεφτύλης Κωνσταντίνος
 12. Κ/Δ Παπαευσταθίου Ευστάθιος 
 13. Κ/Δ Μαυρουδής Γεώργιος

http://deltio11.blogspot.com/


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.