Όλος ο κόσμος αντιδρά εκτός από τον Πάπα και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ενώ όλος ο χριστιανικός κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι εξαφανισμένος. Το ίδιο και ο Πάπας.

Όσο για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, περιορίστηκε σε μια αστεία δήλωση.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία αποφασίζουν με ποιον τρόπο θα καλύψουν τα υπέροχα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, οι  αγιογραφίες της Αγίας Σοφίας θα καλυφθούν με τη χρήση ειδικής τεχνολογίας και φωτισμού.  Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Ανάλογες πληροφορίες αποκαλύπτουν και άλλες τουρκικές εφημερίδες. Η Yeni Safak κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας και η Turkiye αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».Τέλος, η Sabah έχει τίτλο: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

Μέσα επικαλούμενα πηγές από Υπουργείο Πολιτισμού μεταδίδουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τα ανεκτίμητης αξίας χρυσά ψηφιδωτά και οι μοναδικές τοιχογραφίες θα καλυφθούν με ξύλινα παραβάν που θα ανοίγουν και θα κλείνουν.

Διάκοσμοι της βυζαντινής περιόδου, από την πριν την Άλωση εποχή που η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως εκκλησία, θα διατηρηθούν χωρίς να καλυφθούν, εφ΄ όσον δεν απεικονίζουν πρόσωπα. Η απεικόνιση προσώπων απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ.Το μαρμάρινο δάπεδο θα καλυφθεί με τάπητα και όπου υπάρχουν βαθουλώματα και φθορές θα γίνει αποκατάσταση με ειδικό υλικό.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ, ανέφερε ότι εντός του ναού υπάρχου περισσότερα από δέκα ψηφιδωτά και εικόνες και χριστιανικά σύμβολα. Τα κειμήλια αυτά κατάφεραν να διασωθούν από τους αρχαιολόγους και τους συντηρητές κατά τα έργα αποκάλυψής τους που έγιναν όταν η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Πολλά από τα έργα που είχαν καλυφθεί ανά τους αιώνες με οικοδομικά υλικά επί οθωμανικής εποχής δεν μπόρεσαν να διασωθούν.

Την ίδια στιγμή, οι Καταριανοί στηρίζουν προφανώς τις κινήσεις Ερντογάν, καθώς ο πρώην CEO του Αl Jazeera και σύμβουλος του Αλ Θάνι Vaddah Hanfer, αναφέρει πως η μετατροπή σε τζαμί έπρεπε να γίνει εδώ και δεκαετίες και πρόκειται για μία κίνηση που ικανοποιεί τον ισλαμικό κόσμο!
https://crashonline.gr/

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.