Ο Κυριάκος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ .Λίγο πριν τον Αττίλα ο υπάλληλος Cia Ανδρουτσόπουλος τα είπε με τον Ετζεβίτ στις 26 Ιουνίου 1974 στις Βρυξέλλες με την μεσολάβηση των Συμμάχων

(Ο Ανδρουτσόπουλος ήταν προτελευταίος από αριστερά στην Οικογενειακή Φωτογραφία) .


 Στις 26 Ιουνίου 1974, και αφού είχε δημιουργηθεί κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λόγω της εύρεσης πετρελαίου στη Θάσο, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος με τον Ετζεβίτ. 

Για την Συνάντηση μεσολάβησαν οι αμερικανοί.

 Η τουρκική πλευρά πρότεινε πέραν της συνήθους διπλωματικής διαδικασίας, τη συγκρότηση ελληνοτουρκικών επιτροπών που θα εξέταζαν τα κατά την Άγκυρα διμερή προβλήματα. Η ελληνική πλευρά απέρριψε τότε αυτή τη συμμαχική μεθόδευση που την δέχτηκαν 30 χρόνια μετά ο Σημίτης και ο Αβάπτιστος Τζέφρυ. 

Πριν τη Συνάντηση στις 29 Μαΐου η Τουρκική στρατιωτική ηγεσία έστειλε το «Τσανταρλί» στο Αιγαίο για υποθαλάσσιες έρευνες το οποίο συνοδευόταν από Τουρκικά πολεμικά . Ο Ιωαννίδης έβγαλε τον ελληνικό στόλο στο Αιγαίο και οι δύο νηοπομπές συναντήθηκαν μεταξύ Χίου και Ψαρών.
Η ένταση εκτονώθηκε χάρις την παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών.

 Οι συνομιλίες που ακολούθησαν μεταξύ των 2 χωρών κατέληξαν στη συναντηση των Βρυξελλών. Πέρσι στις 26 Ιουνίου, ενώ  οι ψηφοφόροι  ανέμεναν «τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο» στις παραλίες των Αθηνών και σκέπτονταν να ψηφίσουν μαζικά τον ΜΠΡΑΒΙ Κούλις για να μην έχουμε περιπέτειες.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ,στη Τουρκία του AKP, απάντησε στην προεκλογική «κορώνα» Τσιπρόφσκι και του είπε «να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις». 


Για την «ταμπακιέρα», είπε ότι λένε και οι σύμμαχοι: «Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να «βάλουν χέρι» στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς».

http://deltio11.blogspot.com/


Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.