Τέλος το ρευστό του ΕΦΚΑ!


Έντονη ανησυχία προκαλεί η δεινή οικονομική κατάσταση του ΕΦΚΑ, καθώς η μείωση των εισπράξεών του και οι αυξημένες δαπάνες, τον οδηγούν από τα πλεονάσματα της τελευταίας τριετίας, στη δίνη των ελλειμμάτων αλλά και της αβεβαιότητας, ως προς την καταβολή των συντάξεων.

Εφόσον συνεχιστεί ή διευρυνθεί το έλλειμμα του ασφαλιστικού οργανισμού τότε θα χρειαστεί σύντομα και νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα είναι επώδυνη για ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ ενώπιον των οικονομικών ανοιγμάτων και προκειμένου να ανταπεξέλθει στις άμεσες πληρωμές, μεταξύ των οποίων είναι οι πληρωμές των επικουρικών του ΛΕΠΕΤΕ, αποφάσισε να ρευστοποιήσει ποσό ύψους 286 εκατ. ευρώ, τις τοποθετήσεις του στο Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Οργανισμών που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για μία ακόμη ρευστοποίηση, καθώς τον περασμένο Απρίλιο ο ΕΦΚΑ προέβη σε αναλήψεις από τον λογαριασμό που τηρεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, «έφαγε από τα έτοιμα» το ποσό του 1 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια, καθώς οι προοπτικές είναι εξαιρετικά δυσμενείς.

Σε ότι αφορά στο ποσό των 186 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού, τα 90 εκατ. ευρώ, θα ληφθούν τον Ιούλιο, τα 130 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο και τα 66 εκατ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο.

Από τα ποσά αυτά θα πληρωθούν τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων (στις 9 Ιουλίου), καθώς οι αυξημένες επικουρικές ανά μήνα, όπως επίσης και τα αναδρομικά του ΛΕΠΕΤΕ.

Η χρήση των αποταμιεύσεων είναι συνέπεια των ελλειμμάτων που εμφανίζει ο ΕΦΚΑ στους τελευταίους μήνες.
Το πλεόνασμα ύψους 348 εκατ. ευρώ που εμφάνισε τον Ιανουάριο, μειώθηκε σε 62 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο και από τον Μάρτιο πέρασε σε έλλειμμα ύψους 389 εκατ. ευρώ και σε έλλειμμα 359 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Ελλειμματικός ήταν ο ΕΦΚΑ και τον Μάιο, αλλά ακόμη δεν έχουν εκδοθεί τα στοιχεία. Πάντως, τα έσοδα του Μαΐου από τη μισθωτή απασχόληση του ιδιωτικού τομέα είναι μειωμένα κατά 32% σε σχέση με τον Μάιο του 2019 καθώς εισπράχθηκαν 613 εκατ. ευρώ έναντι 899 εκατ. ευρώ πέρυσι και έναντι πρόβλεψης για την είσπραξη 940 εκατ. ευρώ.

https://www.sofokleousin.gr/

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας Ellas-Planet στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.