Ευρωμπάσκετ 1987: Σαν σήμερα το έπος της παρέας του Γκάλη και του Γιαννάκη


Το Ευρωμπάσκετ του 1987 αποτελεί μία μεγάλη εξαίρεση, αφού το έπος της εθνικής μας ομάδας εντάσσεται σε μία ξεχωριστή κατηγορία μόνο του στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος πως η μεγάλη επιτυχία της γαλανόλευκης έδωσε το πάτημα για την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη γιγάντωση του μπάσκετ στη χώρα μας.

Οι επιτυχίες στο άθλημα δεν μπορούν καν να μετρηθούν στα δάχτυλα των δύο χεριών, όμως όλα ουσιαστικά ξεκίνησαν μία μέρα σαν σήμερα.

Στις 14 Ιουνίου του 1987 η Ελλάδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και έφτασε στη κορυφή της Ευρώπης, επικρατώντας της πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης με 103-101 στον μεγάλο τελικό τoυ Ευρωμπάσκετ.

To ΣΕΦ ήταν φυσικά κατάμεστο και η παρέα των Γκάλη, Γιαννάκη, Φάνη και Φασούλα δεν φοβήθηκε ούτε λεπτό την ΕΣΣΔ.

Το ματς είχε συγκλονιστική εξέλιξη, ένας πραγματικός τελικός που κρίθηκε στην παράταση και στην εκπνοή με δύο ιστορικές βολές του Αργύρη Καμπούρη.

Η Ελλάδα κατέρριψε κάθε λογική και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, σε μία μέρα που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στα βιβλία του αθλητισμού της χώρας μας.

Ο Γκάλης ολοκλήρωσε το ματς με 40άρα και ήταν ο MVP του τουρνουά με 37 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης βρέθηκε και ο Γιαννάκης, μαζί με τους Χιμένεθ, Μαρτσουλιόνις και Βολκόφ.

Οι συνθέσεις του αξέχαστου τελικού:

Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης 40 (1), Γιαννάκης 10 (2) , Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Ανδρίτσος 10, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, 

Χριστοδούλου 10 (1), Φιλίππου.

Σοβιετική Ένωση (Γκομέλσκι): Βολκόφ 4, Ταρακάνοφ 5, Χομίτσιους 10, Μπαμπένκο, Τικχονένκο, Βάλτερς 23 (2), Τκατσένκο 14 

(1), Μαρτσουλιόνις 16 (1), Γιοβάισα 17 (4), Πανκράσκιν 8, Γκομπόροφ 4.





Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας Ellas-Planet στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.