Χρυσή ευκαιρία η Ελλάδα για τα funds «κόκκινων» δανείων


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 5/2020


Η DoValue προβλέπει διψήφια αύξηση προβληματικών ανοιγμάτων, έως και κατά 15 δισ. ευρώ. Υψηλά τα ποσοστά των ανακτήσεων.

Mεγάλες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων προβλέπουν τα ισχυρά εξειδικευμένα funds αυτού του τομέα, εκτιμώντας ότι η κρίση του κορονοϊού θα διογκώσει απότομα τα προβληματικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς οι οικονομίες θα περάσουν σε πολύ σύντομο χρόνο σε βαθιά ύφεση.

Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις που έκανε σήμερα, σε ενημέρωση των αναλυτών, η διοίκηση της ιταλικής DoValue, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ευρώπη, που ελέγχεται κατά 25% από την Softbank και κατά 10% από την Bain Capital. 
Η διοίκηση της DoValue διέλυσε τις αμφιβολίες για το μεγάλο deal με την Eurobank για το project Cairo και την εξαγορά της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS, τονίζοντας ότι θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του μήνα, όπως αρχικά σχεδιαζόταν, ενώ παρείχε ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά, που σκιαγραφούν μια χρυσή ευκαιρία για τα funds που διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια.

Ειδικότερα, η DoValue, που διαχειρίζεται συνολικά δάνεια αξίας 131,5 δισ. ευρώ στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζει ότι η ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία θα είναι πιθανότατα πολύ σφοδρότερη και απότομη από τη Μεγάλη Οικονομική Κρίση του 2009, με πρωτοφανείς μειώσεις του ΑΕΠ σε διψήφια ποσοστά μέσα στο 2020.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η DoValue εκτιμά ότι η νέα ύφεση θα αυξήσει σε διψήφιο ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) από ήδη υψηλό ποσό. Αυτό σημαίνει ότι θα προστεθούν νέα «κόκκινα» δάνεια 10 -15 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται για μια αρκετά απαισιόδοξη εκτίμηση, δεδομένου ότι περισσότεροι αναλυτές ως τώρα κάνουν λόγο για μια αύξηση κατά 10 δισ. ευρώ.
Ακόμη χειρότερη, βέβαια, προβλέπεται η κατάσταση στην Ιταλία (προσθήκη «κόκκινων» δανείων πάνω από 60 δισ. ευρώ), όπως και στην Ισπανία (60 – 70 δισ. ευρώ). 
Η DoValue δηλώνει μάλιστα στους αναλυτές ότι είναι σε θέση να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες που θα προσφερθούν από τη συγκυρία, καθώς διαθέτει αυξημένη ρευστότητα.

Από τα επιμέρους στοιχεία που δίνει η DoValue για το πρώτο τρίμηνο του 2020 εξάγεται ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα για την ελληνική αγορά: το ποσοστό ανάκτησης δανείων, δηλαδή όσα εισπράττονται σε σχέση με το συνολικό ύψος του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου, είναι με διαφορά το υψηλότερο από τις άλλες αγορές όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, παρά το γεγονός ότι είναι διαδεδομένη η εκτίμηση ότι πολλές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας καθιστούν δύσκολη την είσπραξη δανείων.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2020 και παρά την εκδήλωση της πανδημίας και την επιβολή περιοριστικών μέτρων, το ποσοστό ανάκτησης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα και την Κύπρο έφθασε το 12% για την DoValue. Αρκετά χαμηλότερο (6%) ήταν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ στην Ιταλία ήταν μόλις 2,4%. Σε επίπεδο ομίλου, το ποσοστό ανάκτησης έφθασε το 4,1%. Τα περιθώρια κέρδους της DoValue, σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν αρκετά υψηλά, φθάνοντας το 23% σε επίπεδο ομίλου.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το μεγάλο βήμα μεγέθυνσης των υπό διαχείριση δανείων θα γίνει από την DoValue μέσω της συμφωνίας με την Eurobank, που περιλαμβάνει την πώληση της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS, αλλά και των τίτλων μεσαίας και χαμηλής διαβάθμισης της μεγάλης τιτλοποίησης Cairo, που θα καλύψει προβληματικά δάνεια αξία 7,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.