Τι μπορεί να επιφυλάσσουν οι δηλώσεις Σοϊλού για τον Έβρο; Όσοι κάνουν επεισόδια βρίσκονται ξανά μπροστά στον φράχτη… Τι περιμένουν;

Πρόσωπο με πρόσωπο βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι αρχές ασφαλείας και τα στελέχη του Στρατού Ξηράς με χιλιάδες μετανάστες τόσο στο δάσος των Καστανιών όσο και μπροστά από το φυλάκιο 1.
Μετά από τρεις ημέρες βροχής και σφοδρών ανέμων, οι μετανάστες έχουν φτάσει από το απόγευμα -παρά το τσουχτερό κρύο- ακριβώς μπροστά στους νεοτοποθετημένους εχίνους, ενώ από την Ελληνική πλευρά έχουν κάνει αλυσίδα οι άνδρες των ΜΑΤ.
Δεκάδες νέες εστίες φωτιάς έχουν αναφτεί τις τελευταίες ώρες και στον καταυλισμό του δάσους υπάρχει έντονη κινητικότητα από την πλευρά μεταναστών και των στρατοχωροφυλάκων.
Τα νέα εμπόδια που τοποθετήθηκαν το τελευταίο 24ωρο ξεπερνούν σε ύψος τα 3,5 μέτρα, κατασκευές ιδιαίτερου βάρους που όπως λένε στελέχη του Μηχανικού, θα χρειαστεί θωρακισμένο όχημα για να πέσουν.
Αυτή η ενίσχυση σίγουρα ενοχλεί ακόμη περισσότερο την Άγκυρα που βλέπει κάθε προσπάθειά της να πέφτει στα νερά του Έβρου ή να θάβεται στις αξέχαστες- για όσους υπηρέτησαν κει πάνω- λάσπες του.
Νέες κατασκευές από τον Στρατό Ξηράς και συγκεκριμένα το Μηχανικό, έξι μέτρα μήκος, 3,5 μέτρα ύψος συν 70 εκατοστά οι λόγχες μπροστά. Ένας όγκος που δεν μπορούσαν τα μηχανήματα καλά καλά να σηκώσουν για να τον μεταφέρουν μπροστά στην οριογραμμή στο δάσος των Καστανιών. Είναι όγκος δεν μπορούσαμε ούτε με κλαρκ να το σηκώσουμε λένε χαρακτηριστικά οι κατασκευαστές των έργων αυτών. Πηγή: Hellas Journal
Η νύχτα θα είναι μακρά και «περίεργη» έλεγε αστυνομική πηγή που βρίσκεται στις Καστανιές διότι μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει σημειωθεί κάτι αξιοσημείωτο ή ένταση, όμως η διάρκεια της παρουσίας σε τόσο κοντινή απόσταση και με όλες εκείνες τις αυτοσχέδιες σκάλες για την προσπέλαση εμποδίων στη διάθεση των μεταναστών, γίνεται κατανοητό πως το επίπεδο εγρήγορσης άλλη μια νύχτα στον Έβρο χτυπά σχεδόν κόκκινο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το μεσημέρι έχουν φανεί λεωφορεία που πιθανολογείται ότι τα έχει στείλει η Τουρκική κυβέρνηση. Μάλιστα υπάρχουν κάποιοι που καλούν τους μετανάστες να μπουν μέσα σε αυτά, εισπράττοντας όμως την άρνησή τους.
Παρά το γεγονός ότι η στρατοχωροφυλακή φαίνεται μέσα από τις παρατηρήσεις να υποχρεώνει τους μετανάστες να βγουν από τις σκηνές και τα παραπήγματα που έχουν δημιουργήσει και να τους οδηγεί προς τα λεωφορεία, εκείνοι αντιδρούν επιμένοντας να βρίσκονται είτε μέσα στο δάσος των Καστανιών είτε στον φράχτη μπροστά.
Βεβαίως το καλό της πρόσωπο η Jadarma το δείχνει σ’ εκείνα τα νέα πρόσωπα που εμφανίστηκαν κατά περίπου χίλια άτομα όταν οικογένειες με πρόσφυγες δέχτηκαν και αποχώρησαν εδώ και ημέρες και είναι οι νεαροί που έχουν πρωταγωνιστήσει στα τελευταία σοβαρά επεισόδια.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες αυτοί οι νεαροί με τους στρατοχωροφύλακες κυκλοφορούσαν μαζί ενώ κάθε φορά που περνούσε η πεζή περιπολία των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Τουρκίας, ξεσπούσαν όλοι μαζί σε επευφημίες.
Έναυσμα για επεισόδιο;
Πάντως αστυνομία και στρατός ξηράς διατηρούν την εγρήγορση σε υψηλότατα επίπεδα κυρίως ύστερα από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Σοϊλού που με τον πλέον κυνικό τρόπο είπε ότι η Άγκυρα υποκινεί τους χιλιάδες μεταναστών να περάσουν από τα σύνορα του Έβρου στην Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ οι δυνάμεις της Τουρκίας υποστήριζαν με σθένος αυτές τις επιθέσεις είτε με χημικά είτε ακόμη και σε σφαίρες.
Δηλώσεις που χτύπησαν συναγερμό διότι θεωρούνται ακόμη και έμμεσος τρόπος προτροπής για βίαια επεισόδια, ακόμη και θερμό επεισόδιο κάτι που επιχειρεί πολλές ημέρες η Τουρκία. Από την αρχή εργαλειοποίησε τους μετανάστες χρησιμοποιώντας τους ως ασπίδες για να κάνει πράξει τα σχέδια της που παραδέχτηκε ο Τούρκος υπουργός.
  • Στρατιωτικοποίησε την ασύμμετρη απειλή που η ίδια ξεκίνησε την στιγμή που η Ελλάδα θέτει στην πρώτη γραμμή της αρμόδια αρχή, την Ελληνική Αστυνομία. Και από την στιγμή που διαπιστώθηκε στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο χερσαίο αλλά και παρέμβριο κομμάτι των συνόρων στον Έβρο ενεργοποίησε υποστηρικτικά τις δυνάμεις του Στρατού Ξηράς.
Ο λόγος που οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου υπουργού αύξησαν τα Ελληνικά αντανακλαστικά έχει να κάνουν με το γεγονός πως όταν μιλά κάποιο μέλος της Τουρκικής κυβέρνησης, αμέσως οι υφιστάμενες αρχές σπεύδουν με τον δικό τους τρόπο να υποστηρίξουν τα όσα είχαν ειπωθεί.
Στο Ελληνικό επιτελείο έχουν διαβάσει πολύ καλά και έχουν μάθει μέσα από μια σειρά πράξεων των γειτόνων του τι σημαίνει δηλώσεις υπουργού της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.
Όσες φορές είχε μιλήσει για το Αιγαίο ο Τούρκος πρόεδρος και για συγκεκριμένα νησιά, αυτά έγιναν μόνιμος στόχος της πολύπαθης Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ όσες φορές είχε μιλήσει για έρευνες, γεωτρύπανα κ.ο.κ, όλοι οι υπόλοιποι έτρεχαν ώστε μέσα σε λίγες ώρες να ικανοποιηθεί ο κος. Ερντογάν και να φανεί στο εσωτερικό ακροατήριο πως ότι λέει ο πρόεδρος γίνεται πράξη, άρα δεν κοροϊδεύει όλους όσοι τον εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους…
  • Όμως αυτό δεν έχει συμβεί μόνο με την κεφαλή της κυβέρνησης στην Τουρκία. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ, Φατίχ Ντονμέζ, υπουργοί εξωτερικών, άμυνας και ενέργειας τα ίδια και χειρότερα έκαναν.
Νέες κατασκευές από τον Στρατό Ξηράς και συγκεκριμένα το Μηχανικό, έξι μέτρα μήκος, 3,5 μέτρα ύψος συν 70 εκατοστά οι λόγχες μπροστά. Ένας όγκος που δεν μπορούσαν τα μηχανήματα καλά καλά να σηκώσουν για να τον μεταφέρουν μπροστά στην οριογραμμή στο δάσος των Καστανιών. Είναι όγκος δεν μπορούσαμε ούτε με κλαρκ να το σηκώσουμε λένε χαρακτηριστικά οι κατασκευαστές των έργων αυτών. Πηγή: Hellas Journal
Όταν ανακοίνωναν κάτι ή απειλούσαν με κάτι νέο, τις επόμενες ώρες είχαμε είτε παράνομη παρουσία πολεμικών πλοίων της γείτονος στο Αιγαίο ή την Αν. Μεσόγειο, είτε μπαράζ παραβιάσεων σε FIR και Εθνικό Εναέριο Χώρο, είτε νέες ναυτικές οδηγίες για παράνομες έρευνες ή γεωτρήσεις.
Και από την στιγμή που η Άγκυρα επιθυμεί και το δείχνει πως θέλει ένα θερμό επεισόδιο, αυτό μετά τις δηλώσεις Σοϊλού, μπορεί να συμβεί στον Έβρο.
Ότι έχουν αποκρουστεί οποιεσδήποτε απόπειρες της Τουρκίας να θερμάνει τα νερά του Έβρου ποταμού, έχει γίνει. Αυτό οφείλεται στον απόλυτο επαγγελματισμό των ανωτάτων Αξιωματικών που χειρίζονται επί τόπου στις Καστανιές την ασύμμετρη απειλή αλλά κυρίως στον ίδιο επαγγελματισμό και την ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζουν όλα τα στελέχη- αστυνομίας και στρατού- τις επιθέσεις που έχουν γίνει κατά διαστήματα από την στρατοχωροφυλακή και τις αστυνομικές ειδικές δυνάμεις.
Όσες απαντήσεις έλαβαν οι Τούρκοι τους έκαναν να κατανοήσουν ότι ο Έβρος δεν πέφτει και πως οι κουτοπονηριές που σκαρώνουν βυθίζονται στα νερά του ποταμού και εκβάλλονται στη θάλασσα…
  •  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.