Μανώλης Χιώτης Ο ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ 1920 – 1970



Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1920 στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε μετακομίσει η οικογένειά του από Λεωνιδιο 

Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων πήρε μαθήματα κιθάρας, μπουζουκιού και ούτι από τον διάσημο μουσικοδιδάσκαλο της εποχής Γεώργιο Λώλο. Το 1935 επέστρεψε με την οικογένειά του στο ΛΕΩΝΙΔΙΟ και σε ηλικία μόλις 15 ετών έκανε τις πρώτες εμφανίσεις του σε μαγαζιά της περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μανώλης Χιώτης δεν έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια. Η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη (η μητέρα του μάλιστα διατηρούσε ένα από τα πλέον αριστοκρατικά μπαρ της εποχής)Ο ΠΑΤΕΡΑς ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΧΑΘΕΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΉΓΗΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΣΕΣΗΜΑΣΜΈΝΟ ΚΑΚΟΠΟΙΟ 
Ο Χιωτης παντα το εφερε βαριά αυτο που ειχε γινει και παντα ηθελε να κραταει αποστασεις απο τον υποκοσμο αλλα ειχε λαβει για προστασια και αδεια οπλοφορίας  Απο τοτε ειχε αυτό το αρχοντικό στυλ στο πάλκο 

Το 1936 κατέβηκε στην Αθήνα. Εμφανίστηκε για λίγες ημέρες στα «Παγώνια» (στη Σωκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου γωνία) και αμέσως μετά στο «Δάσος»το κεντρο του Στελλακη Περπινιαδη μεγαλο τραγουδιστη της εποχης ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΕΣ  ΟΡΑΝΟΠΑΙΧΤΕΣ ,Ετσι  πλάι στον μεγάλο Στράτο Παγιουμτζή. Ήταν ακόμα 16 χρονών,τοτε ο Χιωτης  ολοι  διακρίναν  το ταλέντο του,ο Στρατος ο τεμπελης Παγιουμτζης και ο Στελλακης Περπινιαδης  τον παρουσίασε στην Columbia, με την οποία υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο, ως «διευθύνον πρίμο όργανο», το χειμώνα του 1936.

Την επόμενη χρονιά φωνογράφησε και το πρώτο του τραγούδι «Γιατί δεν λες το ναι» (Το χρήμα δεν το λογαριάζω), με εκτελεστή τον Στράτο Παγιουμτζή. Λίγο αργότερα γνωρίζεται με τον Μπαγιαντέρα και παίζει μαζί του στις κλασικές εκτελέσεις των προπολεμικών επιτυχιών του, «Νυχτερίδα», «Μ' έχεις μαγεμένο», «Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη» κ.ά.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση, ο Μανώλης Χιώτης χρησιμοποιεί για πρώτη φορά τον ενισχυτή στις εμφανίσεις του και η καριέρα του εκτινάσσεται απότομα, όταν ηχογραφεί σε δεύτερη εκτέλεση το ήδη επιτυχημένο τραγούδι του «Ο πασατέμπος» (1946). Σε αυτό το τραγούδι κάνει -σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη- την πρώτη του εμφάνιση το τετράχορδο μπουζούκι, μία καινοτομία που εκτιμάται ότι πρώτος ο Χιώτης χρησιμοποίησε, αν και φαίνεται ότι τελικά το τετράχορδο μπουζούκι υπήρχε και νωρίτερα. Στο πάλκο, χρησιμοποιεί δύο μπουζούκια, ένα κλασικό, με μεταλλικές χορδές, κι ένα με χορδές από έντερα, ώστε η χροιά του να μοιάζει με το ούτι.

Κατά τη δεκαετία του '40 γράφει τη μια επιτυχία μετά την άλλη: «Πάλι στις τρεις ήρθες εχθές να κοιμηθείς» (Ντουο Χάρμα), «Θα σου πω το μυστικό μου» (Μ. Νίνου), «Το φτωχομπούζουκο» (Στ. Τζουανάκος) κ.ά.

 Το 1950, γράφει σε στίχους του Ν. Ρούτσου «Τα πεταλάκια»ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥΞΕ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ  και την ίδια χρονιά το «Σ' αυτό το φτωχοκάλυβο» με τη Στέλλα Χασκίλ.

Το 1954 παντρεύεται την πρώτη του γυναίκα, την τραγουδίστρια Ζωή Νάχη και αποκτά μαζί της δύο παιδιά. Λίγο αργότερα γνωρίζει τη Μαίρη Λίντα και κάνουν μαζί το ανεπανάληπτο ντουέτο που κυριάρχησε στο ελληνικό τραγούδι μέχρι το '66, οπότε και χώρισαν (είχαν παντρευτεί το 1959). 

Ανεπανάληπτες επιτυχίες, στον κινηματογράφο και λάτιν ρυθμοί,  κορυφώνονταν σε οργιαστικά σόλα ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΑΠΑΡΆΜΙΛΛΗΣ παγκοσμιως  . Δίνει και εκπληκτικά,  σουξέ στον Στέλιο Καζαντζίδη, ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΗΦΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΩΤΗ.

Το 1959 ενορχηστρώνει τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη, που έχει κάνει ήδη μια αποτυχημένη έκδοση, και τον απογειώνει. Ακολουθούν οι «Λιποτάκτες», η «Πολιτεία» και το «Αρχιπέλαγος». Με τις ενορχηστρώσεις του Χιώτη και τις φωνές της Μαίρης Λίντα, του Γρηγόρη Μπιθικώτση, του Στέλιου Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας, τα έργα του Θεοδωράκη, αλλά και του Χατζιδάκι -του οποίου υπήρξε για καιρό σολίστας- αποκτούν λαϊκή απήχηση.

 Είναι ουσιαστικά αυτός που ανοίγει το δρόμο και στους άλλους λαϊκούς μουσικούς να συνεργαστούν με τους λόγιους συνθέτες, με αποτέλεσμα την έκρηξη του λεγόμενου «Έντεχνου».

Τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του ήταν και τα πιο δραματικά. Χωρίζει με τη Λίντα (πράγμα που του στοίχισε πολύ), κάνει ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΥΝΉΓΙ ΛΌΓΟ ΤΟΥ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΝ  ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ..........
 ΟΣΟ ΥΠΗΡΧΕ ΧΙΩΤΗΣ ΠΑΝΤΑ  ΘΑ ΞΕΠΗΔΟΎΝ ΘΟΔΩΡΑΚΗΔΕΣ 
ΑΠΟ ΟΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΜΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΜΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΡΑΤΑ ΤΟΝ ΧΙΩΤΗ ΤΟΝ ΦΑΓΑΝΕ ΟΙ ΧΟΥΝΤΑΙΟΙ,

,Το βραδυ προς ξημέρωμα των γενεθλίων του ήθελε να κάνει μια έκπληξη αψηφοντας την απαγορευση που ειχαν στα τραγουδια του Θοδωρακη η χουντα  Στις 21 Μαρτίου του 1970,πηγε στον Ωροπο και ΑΡΧΗΣΕ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΔΟΣΤΑΜΟ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΑΚΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ Ο ΜΙΚΗΣ ,,με παρεα 3 φιλων υπήρχε και μια γυναίκα στην παρέα του Χιωτη,,,τραγούδησαν και έπαιζαν τόσο δυνατά που ξεσηκώθηκε η φυλακη.. άναψαν τα φώτα και συμμετείχαν και οι φυλακισμένοι ,,ΟΠΩΣ ΗΤΑΝΕ ΕΥΚΟΛΟΝΟΗΤΟ Ο ΧΙΩΤΗΣ ΠΙΆΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΠΘΑΝΕ ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΠΗ ΤΟΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΑΛΛΑ ΕΙΧΕ ΕΙΔΗ ΠΕΘΑΝΕΙ,,επερεπε να  περασει οτι ητανε ανακοπη και αλλες σαχλαμαρες που διέδωσαν καποιοι δημοσιογραφοι ασχετοι ο Μανωλης Χιωτης ήτανε εκείνη την εποχή γνωστότατος σε ολο τον κόσμο ακόμη και στο Λευκό Οίκο .Ετσι.. ανήμερα των 50ων γενεθλίων του, ο Μανώλης Χιώτης αφήνει την τελευταία του πνοή. 

 ΕΔΩ ΝΑ ΣΗΜΕΙΏΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΤΑΚΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΙΔΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ ,,ΠΟΥ ΕΙΠΕ 
,,Ο ΧΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΑΠΛΩς ΕΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ,,ΑΜΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΑΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ,,,,ΕΚΑΝΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΧΟΓΡΑΦΙΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΜΑΘΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΝΙΓΟΎΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ,,,,ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΤΙΧΟ ,,ΜΟΝΟ ΤΟ ΜΠΑΣΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΙΜΑ ,,,ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ .....ΑΦΗΣΕ ΠΟΛΛΑ  ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΤΑ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΕΙΝΑΙ  ΤΟ ΤΕΤΡΑΧΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ΑΥΤΑ  ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕΓΑΛΩΝΑΝ ΟΙ ΑΙΘΟΥΣΕΣ 

Στην κηδεία του, στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, ο Γιάννης Καραμπεσίνης παίζει με το μπουζούκι του Χιώτη τα «Ηλιοβασιλέματα» και το δακρυσμένο πλήθος τραγουδά. Μαζί και οι τρεις συντρόφισσες της ζωής του: Ζωή Νάχη, Μαίρη Λίντα και Μπέμπα Κυριακίδου.
 
Ο Μανώλης Χιώτης υπήρξε μία προσωπικότητα που άλλαξε την ιστορία και την εξέλιξη της μουσικής στην Ελλάδα.και στον κοσμο  Η καινοτομία των τεσσάρων χορδών στο μπουζούκι, που  την επέβαλλε,   έκανε αποδεκτό το μπουζούκι σε όλη τον  ΚΟΣΜΟ, μιας και μέχρι τότε ήτανε απαγορευμένο και χαρακτηρισμένο ως «υπερβολικά λαϊκό»
Να μην ξεχνάμε οτι είναι ο μόνος σύνθετης που βραβεύτηκε και τραγούδησε  στα γενέθλια του  προέδρου της Αμερικης ΤΖΟΝΣΟΝ.....φυσικά είναι γνωστες  και οι αμοιβαίες ΕΚΤΙΜΗΣΕΙς  συναντήσεις με Χέντριξ και αλλους κιθαρίστες και μεγάλους μουσικούς σπουδαίους 





1 σχόλιο:

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.