Το Instagram και το Facebook διαγράφουν αναρτήσεις σχετικά με τη δολοφονία του Σολεϊμανί

«Λειτουργούμε σύμφωνα με τους νόμους περί κυρώσεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον ορισμό των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε το Facebook.
Ακολουθώντας την γραμμή της Ουάσιγκτον που χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν (IRGC), το Instagram και το Facebook ξεκίνησαν να διαγράφουν λογαριασμούς που ανήκουν σε εξέχοντα μέλη του IRGC τον περασμένο Απρίλιο, με το πρόσχημα των αμερικανικών κυρώσεων.
Το Facebook και η θυγατρική του Instagram άρχισαν να αφαιρούν αναρτήσεις χρηστών που αναφέρονταν στη δολοφονία του ιρανού στρατηγού του IRGC Κασέμ Σολεϊμανί, ανέφερε το CNN επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του κοινωνικού δικτύου.
Ο εκπρόσωπος του Facebook συνέδεσε την κατάργηση των αναρτήσεων με αμερικανικές κυρώσεις, αλλά δεν ανέφερε παραπάνω λεπτομέρειες. Σε μια παρόμοια δράση, το Instagram διέγραψε λογαριασμούς πολλών αξιωματούχων του IRGC από τον Απρίλιο του 2019, επικαλούμενο τον ορισμό των IRGC από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.
«Λειτουργούμε σύμφωνα με τους νόμους περί κυρώσεων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον ορισμό των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε το Facebook τότε.
Η κατάργηση των αναρτήσεων αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Coda Story στις 10 Ιανουαρίου, όταν οι Emadeddin Baghi και Bahareh Letnes, των οποίων οι αναρτήσεις που σχετίζονταν με τον Σολεϊμανί καταργήθηκαν για παραβίαση των κοινοτικών οδηγιών του Instagram. Ο Baghi δημοσίευσε μια φωτογραφία του αποθανόντος στρατηγού, αποκαλώντας τον ως «ήρωα πολέμου» και εκφράζοντας την ελπίδα για μια γρήγορη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή στη λεζάντα. Η ανάρτηση καταργήθηκε αργότερα από τη διοίκηση του Instagram.
Η Coda Story ανέφερε ότι όχι μόνο οι αναρτήσεις έχουν αφαιρεθεί από την πλατφόρμα κοινωνικών μέσων μετά το θάνατο του Σολεϊμανί, αλλά έχουν καταργηθεί και οι λογαριασμοί ορισμένων ιρανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως το Tasnim News Agency και το Jamaran News. Το κοινωνικό δίκτυο δεν έχει σχολιάσει τους λόγους πίσω από αυτό.
Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, το Twitter έχει περιορίσει προσωρινά την πρόσβαση στον λογαριασμό του ιρανικού ανώτατου ηγέτη Αλί Χομεϊνί στην πλατφόρμα του, χωρίς να εξηγεί τους λόγους εκτός από το πρότυπο της λεζάντας ότι έχει εντοπιστεί «ασυνήθιστη δραστηριότητα».

Αντιδημοκρατικές ενέργειες

Η απόφαση του κοινωνικού δικτύου να καταδικάσει το σχετικό περιεχόμενο στο Instagram, χαρακτηρίστηκε ως μη δημοκρατική ενέργεια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του Ιράν Ali Rabiei.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.