Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς: Αυτη είναι η στιγμή του Πουτιν

Δημοσιεύτηκε στον ρωσικό Τύπο το πρωί της Δευτέρας, 6 Ιανουαρίου 2020.
Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς* – Μετάφραση Wan Wert 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ηγέτες στην παγκόσμια σκηνή. Επέζησε και αναδείχθηκε από μια Ρωσία που είχε διαφθαρεί από την Ουάσιγκτον και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των ετών Γιέλτσιν και επανέφερε τη Ρωσία στο προσκήνιο ως παγκόσμια δύναμη. Αντιμετώπισε επιτυχώς την αμερικανο/ισραηλινή επίθεση κατά της Νότιας Οσετίας και κατά της Ουκρανίας, ενσωματώνοντας ξανά κατόπιν αιτήματος της Κριμαίας τη ρωσική επαρχία στη Μητέρα Ρωσία. Έχει ανεχτεί ατελείωτες προσβολές και προκλήσεις από την Ουάσιγκτον και την αυτοκρατορία της χωρίς να ανταποκριθεί ανάλογα . Είναι από θέση ισχύος διαλλακτικός και ειρηνευτής.

Γνωρίζει ότι η αμερικανική αυτοκρατορία που βασίζεται στην αλαζονεία και τα ψέματα αποτυγχάνει οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Κατανοεί ότι ο πόλεμος δεν εξυπηρετεί το ρωσικό συμφέρον.

Η δολοφονία του Qasem Soleimani, μεγάλου Ιρανού ηγέτη, πράγματι, ενός από τους σπάνιους ηγέτες στην παγκόσμια ιστορία, έχει θολώσει την εικόνα της ηγεσίας του Τραμπ και έχει στρέψει το φως της δημοσιότητας στον Πούτιν. Η σκηνή είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον Πούτιν και τη Ρωσία στην ηγεσία του κόσμου.

Η δολοφονία του Σολιμάνι από την Ουάσινγκτον αποτελεί εγκληματική πράξη η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως δολοφονία του Αυστριακού Αρχιδούκα στην Σερβία ξεκίνησε τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο . Μόνο ο Πούτιν και η Ρωσία με τη βοήθεια της Κίνας μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει η Ουάσιγκτον.

Ο Πούτιν κατάλαβε ότι η επιδιωκόμενη αποσταθεροποίηση της Συρίας από την Ουάσιγκτον και το Ισραήλ στόχευε τη Ρωσία. Χωρίς προειδοποίηση, η Ρωσία παρενέβη, νίκησε τις χρηματοδοτούμενες ένοπλες δυνάμεις των αντιπροσώπων της Ουάσινγκτον και αποκατέστησε τη σταθερότητα στη Συρία.

Ηττημένοι, η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ αποφάσισαν να παρακάμψουν τη Συρία και να μεταφέρουν την επίθεση κατά της Ρωσίας απευθείας στο Ιράν. Η αποσταθεροποίηση του Ιράν εξυπηρετεί τόσο την Ουάσιγκτον όσο και το Ισραήλ. Για το Ισραήλ, η εκμηδένιση του Ιράν θα το οδηγούσε να σταματήσει να υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ, την πολιτοφυλακή του Λιβάνου που νίκησε δύο φορές τον στρατό του Ισραήλ και εμπόδισε την κατοχή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Για την Ουάσιγκτον, η κατάρρευση του Ιράν θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές της CIA να προξενήσουν αστάθεια στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Έκτος κι αν ο Πούτιν υποκύψει στην αμερικανική και ισραηλινή βούληση, δεν έχει άλλη επιλογή από το να εμποδίσει οποιαδήποτε επίθεση της Ουάσιγκτον και του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Ο ευκολότερος και καθαρότερος τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να ανακοινώσει ότι το Ιράν τελεί υπό την προστασία της Ρωσίας. Αυτή η προστασία θα πρέπει να επισημοποιηθεί σε μια συνθήκη αμοιβαίας άμυνας μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, με την Ινδία και την Τουρκία ίσως ως μέλη. Αυτό είναι δύσκολο για τον Πούτιν, επειδή ανίκανοι ιστορικοί έχουν πείσει τον Πούτιν ότι οι συμμαχίες είναι η αιτία κάθε πολέμου. Μια τέτοια συμμαχία όμως θα εμπόδιζε τον πόλεμο. Ούτε καν ο παράλογος εγκληματίας Νετανιάχου και οι τρελαμένοι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί δεν θα κυρηταν πολεμο, ακόμη και αν ήταν τελείως μεθυσμένοι ή απατημένοι, πόλεμο κατά του Ιράν, της Ρωσίας, της Κίνας ιδίως αν συμπεριλαμβάνονταν στη συμμαχία η Ινδία και η Τουρκία. Θα σήμαινε τον θάνατο της Αμερικής, του Ισραήλ και οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας που θα ήταν αρκετά ηλίθια για να συμμετάσχει.

Εάν ο Πούτιν δεν είναι σε θέση να απελευθερωθεί από την επιρροή των ανίκανων ιστορικών, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν υπηρετούν τα ρώσικα, συμφέροντα, αλλά αυτά της Ουάσιγκτον έχει άλλες επιλογές. Μπορεί να καθησυχάσει το Ιράν παρέχοντας του, τα καλύτερα ρωσικά συστήματα αεράμυνας με ρωσικά πληρώματα για να εκπαιδεύσει τους Ιρανούς και η παρουσία τους θα χρησιμεύσει ως προειδοποίηση στην Ουάσιγκτον και το Ισραήλ ότι η επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων αποτελεί επίθεση κατά της Ρωσίας.

Όταν γίνει αυτό, ο Πούτιν μπορεί τότε, όχι μόνο να προσφέρει, αλλά να απαιτήσει την διαμεσολάβηση του. Αυτός είναι ο ρόλος του Πούτιν, καθώς δεν υπάρχει άλλη τέτοια δύναμη με επιρροή και αντικειμενικότητα για να αναλάβει την διαμεσολάβηση.

Η δουλειά του Πούτιν δεν είναι τόσο να σώσει το Ιράν όσο να βγάλει τον Τραμπ από έναν χαμένο πόλεμο που θα τον κατέστρεφε. Ο Πούτιν θα μπορούσε να ορίσει την ανταμοιβή του. Για παράδειγμα, η τιμή του Πούτιν μπορεί να είναι η αναβίωση της συνθήκης INF/START, η αντιβαλλιστική συνθήκη, η απομάκρυνση του ΝΑΤΟ από τα ρωσικά σύνορα. Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν βρίσκεται σε θέση να απαιτήσει ό,τι θελήσει.

Ιρανικοί πύραυλοι μπορούν να βυθίσουν οποιαδήποτε Αμερικανικά σκάφη οπουδήποτε κοντά στο Ιράν. Κινέζικοι πύραυλοι μπορούν να βυθίσουν οποιονδήποτε Αμερικανικό στόλο οπουδήποτε κοντά στην Κίνα. Οι Ρώσικοι πύραυλοι μπορούν να βυθίσουν Αμερικανικούς στόλους οπουδήποτε στον κόσμο. Η ικανότητα της Ουάσιγκτον να ασκήσει εξουσία στη Μέση Ανατολή είναι μηδενική ιδίως τώρα που όλοι, Σιίτες και Σουνίτες καθώς και οι πρώην σύμμαχοι της Ουάσιγκτον όπως το ISIS, μισούν τους Αμερικανούς με πάθος. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναγκάστηκε να διατάξει την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Μέση Ανατολή. Πώς μπορεί η Ουάσινγκτον να θεωρηθεί ως δύναμη στη Μέση Ανατολή όταν κανένας Αμερικανός δεν είναι ασφαλής εκεί;

Φυσικά, η Ουάσιγκτον είναι ηλίθια μες στην αλαζονεία της, και ο Πούτιν, η Κίνα και το Ιράν πρέπει να το λάβουν αυτό υπόψη. Μια ηλίθια κυβέρνηση είναι ικανή να καταστρέψει όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και άλλους.

Υπάρχουν λοιπόν κίνδυνοι για τον Πούτιν. Αλλά υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για τον Πούτιν αν δεν αναλάβει την ευθύνη. Εάν η Ουάσιγκτον και το Ισραήλ επιτεθούν στο Ιράν, η Ρωσία ούτως ή άλλως θα εμπλακεί σε πόλεμο ιδίως σε ένα σενάριο στο οποίο το Ισραήλ θα προσπαθήσει να προκαλέσει πόλεμο από κάποιο ψευδές γεγονός σημαίας, όπως να βυθίσει το ίδιο ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο και να κατηγορήσει έπειτα το Ιράν. Καλύτερα η πρωτοβουλία να βρίσκεται στα χέρια του Πούτιν. Και καλύτερα για τον κόσμο και τη ζωή στη Γη να είναι η Ρωσία επικεφαλής.
Ο Πούτιν πρέπει να πάρει από το Ισραήλ τον έλεγχο της ιρανικής κατάστασης.

6 Ιανουαρίου 2020


Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς – Μετάφραση Wan Wert 
Επί του παρόντος, εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει εάν θα προκύψει ή όχι ένας πόλεμος μεταξύ των “ΗΠΑ και του Ιράν. Το Ισραήλ θέλει πάρα πολύ αυτόν τον πόλεμο ως μέσο για να φέρει χάος στο Ιράν και την Συρία , αφήνοντας έτσι τη Χεζμπολάχ απομονωμένη και απροετοίμαστη. Τότε το Ισραήλ θα κατορθώσει να καταλάβει τον νότιο Λίβανο. 
Οι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί θέλουν να οδηγήσουν το Ιράν στο χάος, διότι τότε αυτο το χάος θα μπορούσε να εξαχθεί στις μουσουλμανικές περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας με σκοπό να προκληθεί επαρκής εσωτερική αναταραχή ώστε να μην μπορεί η Ρωσία να περιορίσει την μονομέρεια των “ΗΠΑ. 
Το Ισραήλ και οι Νεοσυντηρητικοί έφεραν τον Τραμπ εκεί που τον θέλουν. Η εξωφρενική και απερίσκεπτη δολοφονία του Qasem Soleimani από τον Τραμπ προκάλεσε σοβαρές ιρανικές απειλές κατά των ΗΠΑ στις οποίες ο Τραμπ απάντησε με απειλές. Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο Τραμπ έχει συνειδητοποιήσει το λάθος του και προσπαθεί να ηρεμήσει την κατάσταση, αυτήν την ηρεμία δεν την θέλουν ούτε το Ισραήλ ούτε οι νεοσυντηρητικοί. 
Δημοσκοπήσεις του αμερικανικού κοινού δείχνουν ότι η αντι-ιρανική προπαγάνδα έχει επιτύχει. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει το Ισραήλ ή οι νεοσυντηρητικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε καλή θέση, είναι να επιχειρήσουν μια ψεύτικη επίθεση με σημαία σε κάποια αμερικανική οντότητα, στρατιωτική βάση, προσωπικό ή πλοίο και στην συνέχεια να κατηγορήσουν το Ιράν. Ο αμερικανικός Τύπος όπως και το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής περιφέρειας του Τραμπ θα απαιτήσει ιρανικό αίμα, Δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει ήδη δεσμευτεί για μια απάντηση, θα πρέπει να την τηρήσει. 
Όλοι οι πόλεμοι έχουν άγνωστες και ακούσιες συνέπειες. Ως αποτέλεσμα της επιφυλακτικότητας του Πούτιν, το Ιράν στερείται επαρκούς αεροπορικής άμυνας για να αποτρέψει τους βομβαρδισμούς εναντίον της χώρας του. Η Ουάσιγκτον θα στειλει τζιχαντιστές αντί για τους δικούς της στρατιώτες, και η αποστολή των τζιχαντιστών θα ειναι να μεταφέρουν την αναταραχή στη Ρωσία. 
Αν φαινόταν ότι το Ιράν κυριαρχούσε στη σύγκρουση με τις “ΗΠΑ, ο Τραμπ θα γλύτωνε μόνο αν έκανε χρήση πυρηνικών εναντίον του Ιράν. Πράγματι, ορισμένοι από την αμερικανική δεξιά ζητούν ήδη να εκτοξευθεί ένας τέτοιος πύραυλος εναντίον του Ιράν.
Αντί να εικάζω για τις οποίες τις συνέπειες, αναρωτιέμαι , “γιατί να το διακινδυνεύσουμε;” 
Μια αμυντική συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας, του Ιράν και της Κίνας, και άλλων χωρών που θα έτειναν να προσχωρήσουν, θα έδενε τα χέρια του Ισραήλ και θα εμπόδιζε το ξέσπασμα του πολέμου. Ούτε ο Τραμπ ούτε το Νατανιάχου θα πάνε σε πόλεμο με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν. 
Ο λόγος για τον οποίο η επιθετικότητα των ΗΠΑ και του Ισραήλ συνεχίζεται αμείωτη είναι ότι δεν έχει σχηματιστεί αμυντική συμμαχία εναντίον τους. 
Καθώς η επίθεση κατά του Ιράν αποτελεί επίθεση κατά της Ρωσίας, ο σχηματισμός αμυντικής συμμαχίας είναι ένας τρόπος για την πρόληψη της επίθεσης και ίσως ο μόνος τρόπος. Μια συμμαχία θα ήταν απλώς μια επισημοποίηση της σιωπηρής, de facto συμμαχίας που υπάρχει ήδη. Στην πραγματικότητα, θα μείωνε την απειλή κατά του Ιράν και της Ρωσίας και είναι ο ασφαλέστερος τρόπος σταθεροποίησης της επικίνδυνης κατάστασης. 
*Ο Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς είναι πρώην υφυπουργός των Ηνωμένων Πολιτειών και πρώην συντάκτης της εφημερίδας Wall Street Journal. Έχει συγγράψει περισσότερα από 20 επιστημονικά άρθρα και 12 βιβλία, με το τελευταίο του βιβλίο να έχει τίτλο «Η Νεοφιλελεύθερη Απειλή στην Παγκόσμια Τάξη: Ο Επικίνδυνος Πόλεμος της Ουάσιγκτον για Ηγεμονία».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.