Συνολικά 3,38 εκατ. ευρώ θα λάβουν οι εκτιμητές για τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών

Στη δέσμευση πίστωσης ύψους 3,38 εκατ. ευρώ για την αμοιβή των πιστοποιημένων εκτιμητών στους οποίους θα ανατεθεί η σύνταξη εισηγήσεων για τον καθορισμό τιμών εκκίνησης και αξιών ακινήτων, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με απόφαση που υπέγραψε σήμερα.
Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές καλούνται να προσδιορίσουν τις αντικειμενικές αξίες σε 10.000 περιοχές, όπως έκαναν το 2018, αλλά και να προσδιορίζουν τις αντικειμενικές αξίες σε περίπου 3.000 νέες περιοχές (ζώνες) που θα υπαχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα τιμών της εφορίας.
Το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά δήμο και κοινότητα. Η δε ανάθεση του έργου θα γίνει με κλήρωση δύο κατ’ ανώτατο όριο εκτιμητών, ενώ ο μέγιστος αριθμός των ζωνών θα διαμορφωθεί από τη γεωγραφική κατανομή της επιλογής του.
Συγκεκριμένα, αν επιλέξει μόνο περιφερειακή ενότητα μπορεί να αναλάβει μέχρι 100 ζώνες συνολικά, αν επιλέξει και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις των περιφερειακών ενοτήτων μπορεί να αναλάβει μέχρι 200 ζώνες συνολικά και αν επιλέξει ολόκληρη την επικράτεια μπορεί να αναλάβει μέχρι 300 ζώνες συνολικά. Να σημειωθεί ότι οι εκάστοτε προτιμήσεις των εκτιμητών δεν δεσμεύουν το υπουργείο Οικονομικών.
Για την εργασία αυτή οι εκτιμητές θα καλοπληρωθούν. Ειδικότερα, οι αμοιβές τους διαμορφώνονται σε 75 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε περιφερειακή ενότητα, σε 80 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε αποκεντρωμένη διοίκηση και σε 85 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε όλη την επικράτεια.
Αν και το 50% των εισηγήσεών των εκτιμητών θα πρέπει να έχει παραδοθεί εντός 25 ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, ωστόσο θα πληρωθούν με την παράδοση του έργου τους το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.