Τέλη κυκλοφορίας 2020: Σήμερα λήγει η προθεσμία εξόφλησής τους


Η προθεσμία για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας 2020 λήγει σήμερα (15/01) και σε περίπτωση μη καταβολής τους και εάν δεν έχουν κατατεθεί οι πινακίδες του οχήματος, τότε το πρόστιμο μπορεί να φτάσει και το 100% του ποσού.
Η 15η Ιανουαρίου είναι η τελευταία ημέρα στην οποία μπορείτε να εξοφλήσετε τα τέλη κυκλοφορίας 2020 και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένει έσοδα περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών έχει επισημάνει το εξής:
«Το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρατείνει την προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020. Πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, κάθε πληρωμή θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρύνεται με πρόστιμο».

Η διαδικασία εκτύπωσης

Για να εκτυπώσετε τα τέλη κυκλοφορίας 2020, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.aade.gr και επιλέξτε την ένδειξη «Οχήματα» στην κατηγορία «Υπηρεσίες προς τους πολίτες». Στη συνέχεια, συμπληρώστε τον ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, το έτος των τελών κυκλοφορίας, πατήστε «Αναζήτηση» και «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα της επιτυχούς αναζήτησης.

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας ή μη εξόφλησής τους, τότε το πρόστιμο που επιβάλλεται, ανέρχεται στο 100% και, ειδικότερα, έχει ως εξής:
  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο
  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ

Πώς να καταθέσετε τις πινακίδες κυκλοφορίας

Αν, τώρα, δεν θέλετε να καταβάλλετε τα τέλη κυκλοφορίας, μπορείτε να καταθέσετε τις πινακίδες του οχήματός σας στη ΔΟΥ που ανήκετε, προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, τις πινακίδες κυκλοφορίας, φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2019 (του φορολογικού έτους 2018) απ' όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ., απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2019, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία πρέπει: να αναφέρεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο και να αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του οχήματος, καθώς και αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Επίσης, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε και αίτηση ακινησίας, δηλώνοντας επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (Ι.Χ., επαγγελματικό κλπ.), τόπο ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας και λόγους που προκάλεσαν την ακινησία.

Οι πινακίδες κυκλοφορίες παραμένουν στη ΔΟΥ για 18 μήνες και ύστερα καταστρέφονται.
Για το 2020 όμως δεν έχει νομοθετηθεί, μέχρι στιγμής, η δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες το επιθυμούσαν να έπαιρναν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας «με τον μήνα» πληρώνοντας αντίστοιχα ένα μέρος των τελών κυκλοφορίας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.