Τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στη Χίο


Τα «καραβάκια των ευχών » είναι ένα έθιμο που συναντάται στη Χίο, αφού οι κάτοικοι του νησιού συνήθιζαν πάντοτε να στολίζουν τα σπίτια τους με καραβάκια λόγω των ναυτικών.

Το έθιμο ξεκίνησε από τα καράβια που πάντα οι Χιώτες ναυτικοί στην πλειονότητά τους στόλιζαν στα σπίτια τους. Στις αρχές του 20ού αιώνα και κυρίως μετά την απελευθέρωση της Χίου το 1912 μικροί μαθητές των σχολείων της πόλης άρχισαν να κατασκευάζουν μικρά αντίγραφα πολεμικών πλοίων ως ένδειξη τιμής και μνήμης στον απελευθερωτικό στόλο. Με τα χρόνια τα παιδιά άρχισαν να συνεργάζονται και να κατασκευάζουν μοντέλα πλοίων, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ο ανταγωνισμός των παιδιών για το μεγαλύτερο και καλύτερο βαπόρι άρχισε να φέρνει τις ομάδες και τις δημιουργίες τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην κεντρική πλατεία. Κάποια στιγμή και με τη συνοδεία μουσικής και τραγούδια «παινέματα» (επίκαιρα στιχάκια και λόγια που οι ίδιοι έγραφαν) παρουσιαζόταν το καράβι στον κόσμο.

Τη δεκαετία του 1970 η Περιηγητική Λέσχη Χίου έδωσε νέα πνοή δίνοντας μορφή εθιμικού διαγωνισμού στα «βαποράκια». Έκτοτε κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς παρουσιάζονται τα αγιοβασιλιάτικα καραβάκια της Χίου με εντυπωσιακά πλέον αποτελέσματα.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.