"Σβήνει" η παραγωγή των περίφημων φασολιών στις Πρέσπες

"Σβήνει" η παραγωγή των περίφημων φασολιών στις Πρέσπες

"Σβήνει" η παραγωγή των περίφημων φασολιών στις Πρέσπες

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Πελεκάνος», κρούει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του, Κώστας Ναλμπαντίδης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις σε μία διετία, αν όχι πιο γρήγορα, θα βάλουμε λουκέτο, και αυτό δεν είναι υπερβολή».
Με τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την φασολοπαραγωγή να καταγράφονται «τεράστια» σε διάφορα πεδία, όπως λέει, ο κ. Ναλμπαντίδης θέτει ως προτεραιότητα την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εάν «δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, κατά των ελληνοποιήσεων, που πραγματικά έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ειλικρινά δεν βλέπω να στεκόμαστε όρθιοι για πολύ ακόμη".
Για να αποφεύγουν την παραπλάνηση οι Έλληνες καταναλωτές, ο κ. Ναλμπαντίδης υπενθυμίζει ότι οι πρώτες ποσότητες της φασολοπαραγωγής από τις Πρέσπες, φθάνουν στην ελληνική αγορά από τα μέσα Σεπτεμβρίου για τα «πλακέ» φασόλια Πρεσπών, και από τέλος Οκτωβρίου για τα μεγαλόσχημα, «γίγαντες» και «ελέφαντες».
«Τα φασόλια Πρεσπών πέφτουν στην ελληνική αγορά από το τέλος Οκτωβρίου και όχι νωρίτερα» και «ο καταναλωτής που θα δει φασόλια Πρεσπών νωρίτερα, να είναι σίγουρος ότι δεν είναι αυθεντικά, αλλά μαϊμού», ξεκαθάρισε.
      Πρόσθεσε ότι «τα εναπομείναντα μέλη του συνεταιρισμού, ήτοι 29 από 34, θέλουν να φύγουν από τον "Πελεκάνο". Έχουμε κουραστεί και έχουμε απελπιστεί. Για τέσσερα χρόνια όχι μόνο δεν έχουμε κέρδος, αλλά μπαίνουμε και μέσα συνεχώς, Πρέπει να δημιουργηθούν ελεγκτικοί μηχανισμοί, που σήμερα δεν υπάρχουν, και να γίνεται σωστός και συνεχής έλεγχος».
      Πάγια πρόταση του συνεταιρισμού, όπως επανάλαβε ο πρόεδρος του "Πελεκάνου", παραμένει η λειτουργία του ηλεκτρονικού τιμολογίου από την Πολιτεία, "έτσι ώστε να επιτευχθεί ο έλεγχος των μεσαζόντων που αισχροκερδούν επαίσχυντα εις βάρος των παραγωγών".
      Ως άλλη λύση για να δοθεί το «φιλί της ζωής» στον «Πελεκάνο» και μην βάλει «λουκέτο», προκρίνεται από τον κ. Ναλμπαντίδη η αλλαγή της νομικής μορφής του συνεταιρισμού και η μετατροπή του έτσι σε Αναγκαστικό.
«Εκτιμώ ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελούσε την φασολοπαραγωγή Πρεσπών, αφού εάν ο Πελεκάνος διέπεται από το Νομοθετικό Διάταγμα 818/1971,θα έχουμε το αποκλειστικό δικαίωμα να συλλέγουμε, να συσκευάζουμε και να διακινούμε το προϊόν, όπως πράττουν οι παραγωγοί κρόκου στην Κοζάνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.