Πως ξηλώθηκε το πουλόβερ της αγροτικής παραγωγής στη χώρα...

Ο εορτασμός του Κιλελέρ φέτος 109 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών κολλήγων βρίσκει την ελληνική ύπαιθρο εξουθενωμένη και το περιβόητο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας «νεκρό γράμμα». Με τους αγρότες να χρωστούν σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες , τους πλειστηριασμούς να καραδοκούν και τις δυναμικές καλλιέργειες μία-μία να απαξιώνονται λόγω εγκληματικών λαθών και χειρισμών από τις πολιτικές ελίτ της χώρας, στο θεσσαλικό κάμπο τη φετινή άνοιξη βασιλεύει η ανασφάλεια και η αγωνία για το μέλλον.
Το έγκλημα με την εγκατάλειψη της τευτλοκαλλιέργειας φέτος από τον κάμπο, ξεκίνησε από το 2006, όταν ψηφίστηκε η ΚΟΑ ζάχαρης που αποζημίωνε τευτλοπαραγωγούς, τευτλοεξαγωγείς και την ΑΤΕ, με 150 εκατομμύρια ευρώ για να αρχίσει το ξήλωμα των εργοστασίων ζάχαρης σε Λάρισα και Ξάνθη,,,
Οι Ευρωπαίοι όμως μας την είχαν στημένη από το 1981, όταν η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έταζε και έδινε επιδοτήσεις στους αγρότες με τον όρο να… εγκαταλείψουν τις παραγωγές τους.
Στην αρχή άρχισαν να τους… καλοπιάνουν δίνοντάς κάποιες επιδοτήσεις. Έδιναν επιδοτήσεις στους αμπελουργούς αλλά παράλληλα τους έλεγαν «θα πάρετε τα λεφτά, αφού όμως ξεριζώσετε τα αμπέλια σας!»
Ακολούθησαν οι επιδοτήσεις στους ελαιοπαραγωγούς. Η συνταγή ίδια… «θα πάρετε επιδοτήσεις, αφού πρώτα ξεριζώσετε τις ελιές σας».
Υπουργός Γεωργίας τότε ο Κώστας Σημίτης. Ένας Καρδιτσιώτης υφυπουργός ο Παναγιώτης Κατσάρος αντιτάχθηκε στο ξερίζωμα της ελιάς και τελικά καρατομήθηκε από την κυβέρνηση. Στη συνέχεια πήραν σειρά οι κτηνοτρόφοι, «θα πάρετε και εσείς επιδοτήσεις αφού πουλήσετε –σφάξετε το ζωικό σας κεφάλαιο». Έδωσαν χρήμα και στους ψαράδες για να καταστρέψουν τις ψαρόβαρκες.
«Τσίμπησαν» οι ψαράδες, γλυκάθηκαν οι αγρότες, καλόμαθαν οι κτηνοτρόφοι. Το «τσάμπα χρήμα» άφησε τα χωράφια ανεκμετάλλευτα, οδήγησε τα κοπάδια στα σφαγεία και τους ψαράδες στα καφενεία να χαζεύουν τη θάλασσα.
Οι επιδοτήσεις φαγώθηκαν σε πολυτελή αυτοκίνητα, μπουζούκια και Ρωσίδες, την ώρα που οι ξένοι πανηγύριζαν.
Γιατί πανηγύριζαν; Μα γιατί βολεύτηκαν… βολεύτηκαν οι Ολλανδοί οι Δανοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί που φέρνουν τώρα στη χώρα περισσότερο από 70% σε γάλατα, τυριά και κρέατα, βολεύτηκαν οι Σουηδοί και οι Φιλανδοί που φέρνουν τεράστιες ποσότητες ψαριών, βολεύτηκαν οι Γάλλοι που πωλούν στην Ελλάδα τα πανάκριβα κρασιά τους και βοδινό κρέας , βολεύτηκαν ακόμα και οι Ισπανοί και οι Ιταλοί που φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε το λάδι τους!
Η άθλια εγκληματική αγροτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ από το 1981 αλλά και η συνέχεια του εγκλήματος από τη Νέα Δημοκρατία οδήγησε τον αγροτικό τομέα στα επίπεδα που είναι αυτή τη στιγμή.
Οι αδιάφορες κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα σχεδόν 3 δεκαετίες τάζοντας στους αγρότες λαγούς με πετραχήλια για λίγα ψηφαλάκια, διέλυσαν τις αγροτικές καλλιέργειες στη χώρα μας και πέταξαν τον ιδρώτα του αγρότη στις χωματερές.
Ακόμη και σήμερα η αδιαφορία των κυβερνώντων είναι ολοφάνερη όταν ακούμε από τα χείλη τους ότι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος είναι μόνο ο τουρισμός. Σε αυτό το σημείο φτάσαμε… Η γεωργία και η κτηνοτροφία να είναι σε δεύτερη μοίρα…
Ποια; Η Ελλάδα… αυτός ο ευλογημένος τόπος που μπορεί να είναι αυτάρκης στους περισσότερους τομείς της οικονομίας. Πού πήγαν τα εκατοντάδες στρέμματα σιτηρών, πού πήγαν οι τεράστιες εκτάσεις με βαμβάκια και καλαμπόκια, τι απέγινε ο εξαιρετικής ποιότητας καπνός, πού πήγαν οι χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου; Φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε λάδι από τη Γερμανία… που αν ρωτήσεις ένα Γερμανό πως είναι ο καρπός της ελιάς θα σου πει ότι είναι σε μέγεθος καρπουζιού…
Τα αρίστης ποιότητας ελληνικά προϊόντα δίνονται ακόμα και σήμερα σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ όσοι να αρνούνται να πουλήσουν μπιρ παρά τον κόπο τους τα αφήνουν να σαπίζουν στις αποθήκες.
Με αυτά τα κόλπα και τις απάτες κατέρρευσε στη χώρα μας η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Και ύστερα αυτοί οι κύριοι έχουν το θράσος και μας λένε τεμπέληδες! Τεμπέληδες δεν είμαστε, ποτέ δεν ήμασταν. Γίναμε απλά μαλθακοί! Η τιμημένη ελληνική αγροτιά έχασε τη φήμη της στα μπουζούκια και στα καφενεία και ο δουλευταράς Έλληνας αγρότης έγινε… του καναπέ, του τηλεκοντρόλ και του Καγέν.
Του Βασίλη Σκουλαράκου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.