Επιμένει η Κομισιόν για τσίπουρο και τσικουδιά: Να καταργηθεί ο μειωμένος ΕΦΚ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει ανένδοτη όσον αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά, ζητώντας την αύξηση του ΕΦΚ κατά 50%.
Στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο τσίπουρο και την τσικουδιά, αντίστοιχου ύψους μ’ αυτόν που ισχύει στα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο απερχόμενος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή, Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει το «πάγωμα» της αύξησης του ΕΦΚ έως τις 31 Αυγούστου του 2021.
Αυτή τη στιγμή, στα δύο παραδοσιακά οινοπνευματώδη εφαρμόζεται μειωμένος ΕΦΚ, ο οποίος ανέρχεται στο 50% του ενιαίου συντελεστή. Ωστόσο, πρόσφατα, δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε ότι ο μειωμένος ΕΦΚ αντίκειται στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Η Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. σχετικά με τον ΕΦΚ στο τσίπουρο, καθώς έκρινε ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής για το τσίπουρο και την τσικουδιά, δεδομένου ότι η Οδηγία 92/834 δεν προβλέπει τέτοιους μειωμένους συντελεστές και τα κράτη- μέλη δεν επιτρέπεται να θεσπίζουν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα που παρεκκλίνουν από τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 92/83» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
Επεσήμανε δε, ότι η Κομισιόν «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.