Σταμάτιος Δεκόζης Βούρος - ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΜΕ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟ

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ  ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ 


 O Σταμάτιος Δεκοζης - Βούρος είναι μέγας ευεργέτης του Έθνους μας.

Χρηματοδότησε μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις, τον ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΙΚΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟ.

Το τηλεγράφημα της εικόνας έχει τεράστια αξία καθώς προέρχεται από ραδιοσυχνότητα που δεν είχε εφευρεθεί ακόμα.

 Είναι από τα πρώτα πειραματικά τηλεγραφήματα που χρησιμοποίησαν σήματα ΜΟΡΣ, κώδικες με τελεία και παύλα. 

Με τον ραδιοσυχνοτικό τηλέγραφο μεταφερόταν και ο σηματωρός γνωρίζοντας τα ''χτυπηματα'', αποκωδικοποιούσε το μήνυμα.

Ο τηλέγραφος την εποχή εκείνη ήταν ενσύρματος, με καλώδια και στύλους.

Τότε λοιπόν συνέβη στη γη μια ανεπανάληπτη ηλιακή καταιγίδα με συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους του δικτύου. Κάηκαν όλα  τα τηλεγραφόξυλα και αρκετοί τηλεγραφητές.

Η Ελλάδα είχε όμως σε πειραματικό στάδιο την εφεύρεση του ραδιοτηλέγραφου, πρωτοπορία του Ντε Φορστέ και των μαθητών του, πολύ πριν την ''εφευρει'' ο Μαρκόνι (επίσης μαθητής του). Φανταστείτε πως ακόμα δεν υπήρχε η Ιταλία σαν κράτος. 
(δημιουργήθηκε έξι χρόνια μετά!!!)

 Με τη χρηματοδότηση του Δεκόζη- Βούρου η εφεύρεση απλώθηκε σε όλο το Αιγαίο.

ΧΙΟΣ,ΣΑΜΟΣ,ΕΥΒΟΙΑ,ΠΟΡΟΣ,ΑΙΓΙΝΑ και με αρχηγείο του ραδιοσυχνοτικού τηλέγραφου την ΚΑΣΤΕΛΛΑ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Ο ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΙΚΟΣ ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ έγινε το μεγάλο μυστικό όπλο στα χέρια του  Ελληνικού στόλου!!!

 Με την εξέλιξη της εφεύρεσης ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1913, είχαμε τους άθλους του θρυλικού Αβέρωφ, και βεβαίως όλου του στόλου, αφού γνώριζαν τις κινήσεις του τουρκικού στόλου από τις ακτές, το πλήθος και τη θέση του.

 Ο ραδιοτηλέγραφος του 1910 είχε ισχύ 120W και συνομιλούσε μέχρι τον ΒΟΛΟ!!!

Είχανε στηθεί ραδιοτηλεγραφεία παντού ακόμα και πάνω στα πλοία μας. 

Το ΡΑΔΙΟ ΕΛΛΑΣ ακόμα και σήμερα χρησιμοποιεί τα ίδια σημεία με τότε, με κέντρο το Αστεροσκοπείο. 

Από εδώ λοιπόν έφυγε ο Μαρκόνι και πήγε στη νεοσυσταθείσα Ιταλία και έφτιαξε το ΡΑΔΙΟ αφού πρώτα του έκλεψε την εφεύρεση, στην Αγγλία, η GENERAL ELECTRIC... 


   Σταμάτιος Δεκόζης Βούρος




Ο Σταμάτιος Δεκόζης Βούρος γεννήθηκε το 1792 στη Χίο. Φυγάς μετά την καταστροφή τού νησιού το 1822 εγκαταστάθηκε στη Βιέννη και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν γιος τού Κόζη Βούρου, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια τής σφαγής, ο οποίος είχε ιδρύσει το 1817 μαζί με άλλους συμπατριώτες του στη Βιέννη μια μεγάλη εμπορική εταιρεία. Ο Σταμάτιος συνέχισε με επιτυχία τις δραστηριότητες τού πατέρα του και αποδείχθηκε πετυχημένος έμπορος και τραπεζίτης. Έζησε στη Βιέννη από το 1817 έως το 1825. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πήρε το 2ο όνομα Δεκόζης (=τού Κόζη). Μετά την απελευθέρωση, το 1832 ήρθε μόνιμα στην Αθήνα, όπου μετέφερε και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του και ίδρυσε τραπεζικό οίκο και εξελίχθηκε σε σημαντικό οικονομικό παράγοντα τής εποχής.

Μόλις ήρθε στην Αθήνα φρόντισε να οικοδομήσει την οικία του σε μια πόλη τής οποίας το οικιστικό σχέδιο ήταν αδιαμόρφωτο. Το αρχοντικό Δεκόζη Βούρου ήταν από τα πρώτα σπίτια που κτίστηκαν στην Αθήνα το 1833/34. Τα σχέδια εκπονήθηκαν από τους Γερμανούς αρχιτέκτονες Λύντερς (G. Lueders) και Χόφερ (J. Hoffer) και το αρχοντικό ήταν ένα από τα πρώτα δείγματα τής κλασικιστικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Η περιοχή τής πλατείας Κλαυθμώνος, όπου χτίστηκε, ήταν τότε τελείως ασχημάτιστη. Μόλις το 1834 είχε αρχίσει η διάνοιξη τής οδού Σταδίου. Όταν περατώθηκε η κατασκευή του ήταν το πιο αξιόλογο κτίσμα που υπήρχε στην κατεστραμμένη πόλη. Το αρχοντικό τού Δεκόζη Βούρου είναι ένα απλό διώροφο κτήριο, με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά τής κλασικιστικής αθηναϊκής κατασκευής. Εξωτερικά έχει κεραμωτή στέγη, μια μαρμάρινη βάση και μπαλκόνι με λεπτοδουλεμένα φουρούσια.

Το1836 ο βασιλιάς Όθων, επιστρέφοντας από το Μόναχο μετά τον γάμο του με την Αμαλία, χρησιμοποίησε ως προσωρινή κατοικία τη «μεγάλη οικία» Βούρου, στην τότε οδό Νομισματοκοπείου και ήδη Παπαρρηγοπούλου αριθ. 7, και τη διπλανή οικία τού Γ. Αφθονίδη (που δεν υπάρχει σήμερα), συνδέοντας μεταξύ τους με στοά τα δύο αυτά αρχοντικά. Ο Όθων και η Αμαλία έμειναν σε αυτό το «παλιό παλάτι», όπως το αποκαλούσαν αργότερα οι Αθηναίοι, από το 1836 μέχρι το 1843. Διαμόρφωσαν μάλιστα και έναν κήπο μπροστά στο παλάτι, από τον οποίο προήλθε ο σημερινός κήπος της πλατείας Κλαυθμώνος.

Τον ίδιο χρόνο ο Σταμ. Δεκόζης Βούρος έγινε ιδρυτικό μέλος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. 

Το 1859 έχτισε δίπλα στο σπίτι του, στον αριθ. 5 τής οδού Παπαρρηγοπούλου, ένα δεύτερο αρχοντικό για κατοικία τού γιου του Κωνσταντίνου Βούρου, σε σχέδια τού αρχιτέκτονα Γεράσιμου Μεταξά, που σώζεται μέχρι σήμερα. Το αρχοντικό σήμερα στεγάζει το Μουσείο τής πόλεως των Αθηνών. Ο Σταμάτιος Βούρος Δεκόζης ως ιδρυτικό μέλος τής Φ.Ε. ενίσχυσε το έργο της. Στο αρχείο τής ΦΕ αναφέρεται ως έμπορος.





  επιμέλεια ΣΗΜΑΤΩΡΟΣ
               ΙΩΑΝΝΑ


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.