Τα γεγονότα της 26ης Νοεμβρίου

Τα γεγονότα της 26ης Νοεμβρίου

1335. Η πρώτη Σύνοδος στο Βίσεγκραντ, μεταξύ των βασιλέων της Πολωνίας Κάζιμιρ ΙΙΙ, του Καρόλου Α της Ουγγαρίας , και του Καρόλου της Βοημίας για την συγκρότηση της Αντι-Αψβουργικής Ένωσης. 


Αποτέλεσμα εικόνας για Ισχυρός σεισμός  τη Λ' Άκουίλα
1461. Ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τη Λ' Άκουίλα 


Αποτέλεσμα εικόνας για Ερρίκο Β Της Γαλλίας
1580 . Υπογράφηκε η Συνθήκη της Fleix από τον Ερρίκο Γτης Γαλλίας που την διαπραγματεύτηκε με τον Δούκα του Ανζού, και με την οποία έληξε επίσημα η έβδομη φάση των γαλλικών θρησκευτικών Πολέμων. Η συμφωνία, σε γενικές γραμμές, αναγνώρισε όλες τις προηγούμενες συνθήκες για τα δικαιώματα των Ουγενότων. συνάψει συνθήκη ειρήνης με τους Καθολικούς, ότι ο Προτεσταντισμός αναγνωρίζεται ως θρησκεία στη χώρα αυτή. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Πάπας Ιννοκέντιος Χ
1648. Ο Πάπας Ιννοκέντιος Χ κατήγγειλε τη Συνθήκη της Βεστφαλίας. 

Σχετική εικόνα
1764. Οι Ιησουίτες εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία. 


1812. (14 /26 Νοεμβρίου) . Άρχισε η τριήμερη Μάχη της Μπερεζίνα μεταξύ της υποχωρούσης Γαλλικής Στρατιάς και της ρωσικής Στρατιάς του Δούναβη του ναυάρχου Πάβελ Βασίλιεβιτς Τσιτσαγκόφ στο επιτελείο του οποίου βρισκόταν ο Καποδίστριας. Ο Τσιτσαγκόφ στις 21 Νοεμβρίου, κατέλαβε το Μπορίσοφ, όπου ο Ναπολέοντας σκόπευε να φθάσει μέσω του ποταμού Μπερεζίνα. Στις 24 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας με το κύριο γαλλικό σώμα πλησίασε τον Μπερεζίνα, καταδιωκόμενος από τις στρατιές του Βίτγκενσταϊν και του Κουτούζοφ. Στις 25 Νοεμβρίου, ο Ναπολέοντας κατάφερε να εκτρέψει την προσοχή του Τσιτσαγκόφ στα νότια της πόλης Μπορίσοφ όπου Τσιτσαγκόφ θεωρούσε ότι ο Ναπολέοντας σκόπευε να μεταφέρει τον στρατό του και μετά να κινηθεί προς το Μινσκ. Ωστόσο οι Γάλλοι μηχανικοί έφτιαξαν 2 γέφυρες στα βόρεια του Μπορίσοφ κοντά στο χωριό Στουντένκα ,και στις 26-27 Νοεμβρίου, ο Ναπολεόντας πέρασε τις δύο γέφυρες και βρέθηκε στη δυτική ακτή του ποταμού Μπερεζίνα. 

1878 . Στη Σόφια άνοιξε η Σχολή Ευελπίδων. 

Αποτέλεσμα εικόνας για το Ούλτσινι στο Μαυροβούνιο.
1880 . Οι Μεγάλες Δυνάμεις με διάβημα τους ζήτησαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να παραδώσει το Ούλτσινιε στο Μαυροβούνιο. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Βούλγαρος Έξαρχος Ιωσήφ
1913 .Ο Βούλγαρος Έξαρχος Ιωσήφ μετέφερε την έδρα της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Κωνσταντινούπολη στη Σόφια. 


1914.Στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο ανατινάχτηκε ,από έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του το βρετανικό θωρηκτό   «HMS Bulwark» . Από τα 750 μέλη του πληρώματος επέζησαν μόνο 12. 

Αποτέλεσμα εικόνας για βασιλιά Πέτροβιτς-Νιέγκος
1918. Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Ποντγκόριτσα αποφάσισε να καθαιρέσει από το θρόνο τον βασιλιά Πέτροβιτς-Νιέγκος και να ενώσει το Βασιλείο του Μαυροβουνίου με το Βασιλείο της Σερβίας. 


1922. Ο αρχαιολόγος-αρχαιοκάπηλος  Χάουαρντ Κάρτερ μπήκε στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. 

Αποτέλεσμα εικόνας για camille chautemps
1933. Στη Γαλλία ο Καμίλ Σοτάν, (Camille Chautemps), σχημάτισε τη δεύτερη κυβέρνηση του


1939. Ο βομβαρδισμός του χωριού Μαϊνίλα στην Καρέλια. Στις 26 Νοεμβρίου 1939, η Νικαβεντέ βομβάρδισε το χωριό Μαϊνίλα, κοντά στο Μπελοόστροβ. 
Οι σοβιετικοί ανακοίνωσαν ότι επλήγη με πυρά πυροβολικού από αγνώστους, ένα συνοριακό φυλάκιο και ότι σκοτώθηκαν τέσσερεις και τραυματίστηκαν εννέα σοβιετικοί στρατιώτες. Το επεισόδιο ήταν το casus belli για την επίθεση του Κόκκινου Στρατού κατά της Φιλανδίας τέσσερις ημέρες αργότερα.1941. Στις 26 Νοεμβρίου του 1941, η ιαπωνική δύναμη κρούσης με τα έξη αεροπλανοφόρα Akagi, Kaga, Sōryū, Hiryū, Shōkaku, και Zuikaku απέπλευσε υπό την αρχηγία του Αντιναυάρχου Nagumo Tyuiti από τον κόλπο Hitokappu στις Κουρίλες και κατευθύνθηκε με σιγή ασυρμάτου προς το Περλ Χάρμπορ. 

Αποτέλεσμα εικόνας για η διάσκεψη του Καΐρου
1943. Τερματίστηκε τη διάσκεψη του Καΐρου του Φράνκλιν Ρούσβελτ, του Ουίνστον Τσόρτσιλ και του κινέζου αρχιστράτηγου Τσιάνγκ Κάι-Σεκ που έφερε την κωδική ονομασία «Εξάντας». Συμφωνήθηκε ότι ο 
ότι ο πόλεμος με την Ιαπωνία θα συνεχιζόταν μέχρι την άνευ όρων παράδοσή της, ότι η Ιαπωνία θα έπρεπε  να παραιτηθεί από κάθε αξίωση σε όσες νήσους και εδάφη είχε καταλάβει από τη Κίνα από το 1914 που θα επιστραφούν στη Κίνα και ότι το έδαφος της Κορέας θα αποτελούσε «εν καιρώ» ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.Στη διάσκεψη είχε προσκληθεί και ο Στάλιν ο οποίος όμως αρνήθηκε να παραστεί διότι δεν αναγνώριζε τον Τσαγκ Κάι Σεκ.

Αποτέλεσμα εικόνας για μονοδενδρι λακωνιας χαρτης
1943. Την ίδια ημέρα στον ελληνικό χώρο οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν στο Μονοδένδρι Λακωνίας 118 Έλληνες ομήρους σε αντίποινα για την επίθεση που έκανε την προηγουμένη (25 Νοεμβρίου) ο ΕΛΑΣ σε φάλαγγα αυτοκινήτων που μετέφερε Γερμανούς στρατιώτες και στην οποία σκοτώθηκαν περίπου 30 γερμανοί στρατιώτες . 


1945. Στις 26 Νοεμβρίου 1945 εισήλθαν στην Κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη οι ακόλουθοι υπουργοί: Νικόλαος Μανούσης υπουργός Εργασίας , Ευστάθιος Μαλαμίδας υπουργός Υγιεινής, Γεώργιος Μπουρδάρας υπουργός Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και Τηλεφώνων, Πέτρος Ευριπαίος υπουργός Αεροπορίας, Ηρακλής Πετιμεζάς υπουργός Τύπου και Πληροφοριών, Ιωάννης Πελτέκης υπουργός Εμπορικης Ναυτιλίας, Νικόλαος Καζαντζάκης υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου , Γεώργιος Παππάς υφυπουργός Εφοδιασμού, Δημήτριος Μαρσέλος υφυπουργός Κοινωνικής Προνοίας, Γεώργιος Μαύρος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ , Μανούσος Βολουδάκης υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης.
Την ιδια ημέρα παραιτήθηκαν οι ακόλουθοι γενικοί διοικητές : Χαράλαμπος Φραγκίστας υφυπουργός Γενικός Διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Διογενόπουλος υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας, Χριστόφορος Ναλτσάς, υφυπουργός Γενικός Διοικητής Δυτικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Ρουχωτάς υφυπουργός Γενικός Διοικητής Θράκης, Ιωάννης Τσιμπούκης υφυπουργός Γενικός Διοικητής Νήσων Αιγαίου, Άγγελος Τσουκαλάς υφυπουργός Γενικός Διοικητής Ιονίου Πελάγους 


1949. Η ινδική Συντακτική Συνέλευση υιοθέτησε το Σύνταγμα της Ινδίας 


1955. Ο Χάρντιγκ κήρυξε την Κύπρο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΕΟΚΑ επιτέθηκε στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου
1957. Η ΕΟΚΑ επιτέθηκε στην αεροπορική βάση Ακρωτηρίου .Την επιχείρηση προσβολής του αεροδρομίου, ανέλαβε ομάδα που αποτελούταν από έφηβους με επικεφαλή τον δεκαεπτάχρονο τότε μαθητή του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού, Ανδρέα Βασιλείου. Τοποθετήθηκαν δύο βόμβες σε ισάριθμα αεριωθούμενα βομβαρδιστικά τύπου Canberra. Το απόγευμα της 26ης Νοεμβρίου, ακούστηκαν δύο εκκωφαντικές εκρήξεις από το υπόστεγο. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις στις δεξαμενές καυσίμων των αεροσκαφών. Στο υπόστεγο, βρίσκονταν τέσσερα βομβαρδιστικά Canberra και ένα τύπου Venom. Καταστράφηκαν και τα πέντε. 


1959. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα διορίστηκε πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Κούβας. 


1962. Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Σένι. 


1963. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου (Ένωση Κέντρου), ανακοινώσε την δωρεάν εγγραφή των μαθητών και φοιτητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την δωρεάν έκδοση των τίτλων σπουδών. 


1965. Θύελλα στη Βουλή μετά τις καταγγελίες βουλευτών της Ένωσης Κέντρου για τις προσπάθειες εξαγοράς τους ώστε να αποσκιρτήσουν από το κόμμα. 

Αποτέλεσμα εικόνας για λαϊκή δημοκρατία της υεμένης
1967. Μετά από 128 χρόνια της βρετανικής κατοχής στο Άντεν ανακηρύχτηκε η Λαϊκή Δημοκρατία της Υεμένης. 


1978. Γενική Απεργία στο Ιράν για την ανατροπή του Σάχη Ρεζά Παχλαβί. 

Αποτέλεσμα εικόνας για πόλεμος ιράκ ιράν
1986. Πόλεμος Ιράκ-Ιράν. Ιρανικές ρουκέτες που έπεσαν στην Βαγδάτη. Σκοτώθηκαν 48 άμαχοι. 


2000. Ο πρώην πρόεδρος της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε έκτακτο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

ta-mavra-nea.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.