Η γερμανική οικονομία είναι ο «άρρωστος» της Ευρώπης


Η μεγαλύτερη οικονομία στην Ε.Ε., αυτή της Γερμανίας, είναι και εκείνη που δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα, σύμφωνα με εκτίμηση του επενδυτικού και τραπεζικού οίκου της Credit Suisse.
Η επενδυτική και τραπεζική εταιρεία Credit Suisse, που εδρεύει στο Λονδίνο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη γερμανική οικονομία καθώς είναι εκείνη που «υποαποδίδει κατά κύριο λόγο» από τις χώρες της Ε.Ε. και γι' αυτό επικαλείται τη μείωση του ΑΕΠ αλλά και της αγοραστικής δύναμης.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εξέτασαν την ετήσια ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, σε μηνιαία προβολή δηλαδή από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο, και διαπίστωσαν ότι κινείται μόλις στο +0,4%. Σε τριμηνιαίο επίπεδο, καταγράφεται μείωση της τάξης του 0,1% και ως εκ τούτου είναι η μόνη σημαντική οικονομία στην Ευρώπη που συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν το εξής, σύμφωνα με το Fox Business:

«Η συνεχιζόμενη πτώση του εμπορίου παραμένει πρόκληση για τη γερμανική οικονομία. Από τη στιγμή, που ήταν εκείνη που απέδιδε περισσότερο στη ζώνης του ευρώ, τώρα είναι αυτή που αποδίδει λιγότερο και η τεράστια εμπορική ανισορροπία αποτελεί τεράστιο φορτίο».

Παρ' όλα αυτά το λογιστικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανέρχεται σε 276 δισεκατομμύρια δολάρια και είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως, το οποίο έχει επιτευχθεί χάρη στους μεγάλους όγκους εξαγωγών και στις χαμηλότερες εισαγωγές λόγω της μικρής εγχώριας ζήτησης. Οι οικονομολόγοι της Credit Suisse δεν αποκλείουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι, δεν αναμένεται επιρροή άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Η Credit Suisse προτείνει δύο τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος: είτε τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα είτε την εισαγωγή δημοσιονομικών κινήτρων, κάτι που θεωρείται απίθανο λόγω του ότι η Γερμανία θέλει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό.

Παρ' όλα αυτά, η τελευταία απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία καθώς, σύμφωνα με αυτή, οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλουν κυρώσεις σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. λόγω του ότι η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών Boeing έχει χάσει περίπου 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως εξαιτίας των επιδοτήσεων που παραχώρησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην Airbus.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.