Στους αρχαίους Στόβους ανακαλύφθηκε άγαλμα του θεού Διονύσου με πάνθηρα

 
Στην αρχαιολογική περιοχή που ήταν η αρχαία πόλη Στόβοι, στη σημερινή  λεγόμενη Βόρεια Μακεδονία (Σκόπια),  ανακαλύφθηκε μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει το θεό Διόνυσο.

Η εξαιρετική ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα της αρχαιολογικής έρευνας στο πλαίσιο του διεθνούς θερινού σχολείου για τον τομέα της αρχαιολογίας.

Το άγαλμα  φιλοτεχνήθηκε  όπως εικάζεται περί τον 2ο ή 3ο αιώνα μετά Χριστό και αυτό που βρέθηκε έχει ύψος περίπου 50 εκατοστά.

Βρισκόταν ενσωματωμένο στην τοιχοποιία ενός σπιτιού του 6ου αιώνα.  
 
 Δεν υπάρχει το κεφάλι, το δεξί χέρι και το βάθρο.
  
 Με δεδομένο ότι τον 6ο αιώνα είχε κυριαρχήσει η χριστιανική θρησκεία, είναι πιθανόν να καταστράφηκε γιατί θύμιζε τις αρχαίες ελληνικές θεότητες (παγανιστικές)  και να χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό.

Το άγαλμα του Διονύσου που ήταν ο θεός του οίνου, της γονιμότητας, του θεάτρου, ήταν καλυμμένο από  κλήματα από τα οποία κρέμονταν τσαμπιά.

Στο αριστερό του πόδι κείτεται ένας πάνθηρας.

Ωστόσο, δεν είναι το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα του Διονύσου που βρέθηκε στους Στόβους. Κατά το παρελθόν είχε ανακαλυφθεί μια ολόκληρη παράσταση με τον Διόνυσο.

Στο θερινό αρχαιολογικό σχολείο στους Στόβους συμμετείχαν  συνολικά φοιτητές – εθελοντές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Σουηδία, το Ελ Σαλβαδόρ και την Αυστραλία. 

 mikresekdoseis

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.