Ελληνικός καύσωνας στη Γερμανία


Νέος καύσωνας τις επόμενες ώρες και μέρες στη Γερμανία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές της χώρας. Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να καταρριφθεί το απόλυτο ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας.
Είναι η τέταρτη φορά μέσα στο καλοκαίρι που ο καύσωνας επισκέπτεται τη Γερμανία. Αυτή τη φορά οι θερμές αέριες μάζες από τη Σαχάρα θα προτιμήσουν τη Ρηνανία, τη Βεστφαλία, την κοιλάδα του Ρουρ, το κρατίδιο του Σάαρ στα γαλλογερμανικά σύνορα και άλλες περιοχές της δυτικής Γερμανίας. Ήδη την Τετάρτη ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς στην κοιλάδα του ποταμού Μοζέλα και στο Σάαρ. Την Πέμπτη οι θερμοκρασίες αναμένεται να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τους 41 βαθμούς. Αν συμβεί αυτό, θα καταρριφθεί το "ρεκόρ" των 40,3 βαθμών που είχε καταγραφεί στο Κίτζινγκεν της Βαυαρίας το 2015.

Το αδιαχώρητο σε πισίνες και κολυμβητήρια του Βερολίνου

"Στην περιοχή της Κολωνίας, στο Σάαρ και στον Μοζέλα δεν αποκλείεται να δούμε 41 βαθμούς την Πέμπτη- αν επαληθευθεί η πρόγνωση, θα μιλάμε για έναν πραγματικά ιστορικό καύσωνα", λέει ο εκπρόσωπος της μετεωρολογικής υπηρεσίας Αντρέας Φρίντριχ. "Εγώ πάντως ως μετεωρολόγος δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο...", επισημαίνει. Στα μεγάλα αστικά κέντρα η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 28 βαθμούς, ακόμη και τη νύχτα. 

Επικίνδυνη η "αισθητή θερμοκρασία"

Λίγη δροσιά αναμένεται από το Σάββατο με τις θερμοκρασίες να υποχωρούν στους 30 έως 35 βαθμούς αλλά με αυξημένη υγρασία και τροπικές καταιγίδες. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η αποκαλούμενη "αισθητή θερμοκρασία" μπορεί να φτάσει άνετα τους 38 βαθμούς, ακόμη και τις ημέρες που το θερμόμετρο δεν δείχνει πάνω από 32. Και αυτό γιατί στην "αισθητή θερμοκρασία" συνυπολογίζονται το ποσοστό υγρασίας, η (μη) ισχύς των ανέμων και η ηλιακή ακτινοβολία, παράγοντες που επιτείνουν την αίσθηση της ζέστης. Τυχεροί είναι βέβαια όσοι έχουν κανονίσει διακοπές στα θέρετρα της Βαλτικής Θάλασσας για τις επόμενες μέρες. Στη νήσο Φέρμαν, για παράδειγμα, απέναντι από τις ακτές της Δανίας, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς.
  
Ένδειξη για την κλιματική αλλαγή

"Όλα αυτά είναι μία ένδειξη για την κλιματική αλλαγή", λέει ο μετεωρολόγος Σβεν Πλέγκερ στη γερμανική ραδιοφωνία. Ο Βόλφγκανγκ Ρόσι, μετεωρολόγος στη Ραδιοφωνία της Έσσης, λέει ότι "ασφαλώς δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα για αλλαγή του κλίματος από έναν καύσωνα, αλλά υπάρχουν στατιστικές που δείχνουν ότι τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνονται οι ημέρες με θερμοκρασίες-ρεκόρ και εντείνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα..."
Όσο για πρακτικές συμβουλές, ο Βόλφγκανγκ Ρόσι υπενθυμίζει τα γνωστά: "Μην κάθεστε στον ήλιο, πίνετε πολύ νερό, προτιμήστε ελαφριά ρούχα, αποφύγετε την έντονη σωματική καταπόνηση". Αλλά και κάτι ακόμη: "Βοηθήστε τους ηλικιωμένους, ρωτήστε στη γειτονιά αν κάποιος χρειάζεται κάτι, μήπως μπορείτε να τον εξυπηρετήσετε με τα ψώνια, ας αποφύγουν οι άνθρωποι την αφόρητη ζέστη..."
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.