Τσάι, συμπάθειες και προσβολές – Η λονδρέζικη εξόρμηση του Τραμπ


 
Περισσότερο διαβασμένος σε σχέση με την περσινή επίσκεψή του  εμφανίστηκε στο Λονδίνο ο Τραμπ, ο οποίος τήρησε κατά γράμμα το πρωτόκολλο στις επαφές που είχε με την βασίλισσα  Ελισάβετ και μέλη της βασιλικής οικογένειας. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα όμως, προκάλεσε και πάλι χάος και αντιδράσεις, ακόμη και πριν πατήσει πόδι στην βρετανική πρωτεύουσα.
Με την προσφιλή του τακτική, αυτή των αναρτήσεων στα social media, αλλά και με συνεντεύξεις που έδωσε σε βρετανικά ΜΜΕ, ο Τραμπ είχε φροντίσει για την δημιουργία ενός εχθρικού κλίματος, ενώ βρισκόταν εν πτήση. Το ξέσπασμα του εναντίον του δημάρχου του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, η ανοιχτή προτίμηση που έδειξε στον υποψήφιο για την διαδοχή της Μέι, Μπόρις Τζόνσον, ο χαρακτηρισμός «κακιά» που έκανε για την Μέγκαν Μαρκλ και φυσικά η κριτική του στους χειρισμούς της Μέι για το Brexit έδειξαν τις προθέσεις του.
Αμέσως μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ωστόσο ένα διαφορετικό και πιο διπλωματικό πρόσωπο. Σε αυτό βοήθησε βεβαίως η πολυπληθής αμερικανική αποστολή, ανάμεσά τους φίλοι του Τραμπ, καθώς και οι ειδικοί σύμβουλοι που τον συνόδευαν.

Ένας άλλος Τραμπ

Έτσι, στην επίσημη τελετή υποδοχής, αλλά και μετά από αυτήν ακολούθησε «υπάκουα» την βασίλισσα, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας (Δευτέρα) ήταν εκτός του Twitter (!) για να απολαύσει ένα φλιτζάνι τσάι με τον πρίγκιπα Κάρολο και την σύζυγό του Καμίλα. Στο tee time πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει μάλλον να ένιωσε λίγο άβολα, λόγω των γνωστών απόψεων του πρίγκιπα Κάρολου για την κλιματική αλλαγή.
Η συμπεριφορά του Τραμπ σχολιάστηκε από ειδικούς, οι οποίοι δήλωσαν σε βρετανικά ΜΜΕ ότι τον βρήκαν περισσότερο ενημερωμένο. Φαινόταν να έχει μελετήσει το πρωτόκολλο, σε σύγκριση με την προηγούμενη επίσκεψή του τον περασμένο Ιούλιο, ήταν η γενική κρίση για την εμφάνιση του Αμερικανού προέδρου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο της βασίλισσας Ελισάβετ στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο, για το οποίο δεν παρέλειψε να την ευχαριστήσει και στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με την Τερέζα Μέι. Η συνάντηση δεν ήταν βέβαια προσωπική, αλλά στρογγυλής τράπεζας, στην οποία παρακάθισαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών κολοσσών των δύο χωρών.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την Βρετανία ως τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ και επανέφερε το θέμα της διμερούς εμπορικής συμφωνίας, αμέσως μόλις λήξει η περιπέτεια του Brexit, εκθειάζοντας τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται μετά την αποχώρηση από την ΕΕ. Αν και τις προηγούμενες ημέρες ήταν επικριτικός για την Μέι σε ό,τι αφορά την συμφωνία, στις κοινές δηλώσεις ο Τραμπ εξήρε την συμφωνία της με την ΕΕ, την οποία όμως οι Βρετανοί βουλευτές έχουν απορρίψει ήδη τρεις φορές.

Φλερτ με τους διαδόχους

Είπε μάλιστα ότι η Τερέζα Μέι δεν πήρε πιθανόν τα εύσημα που της άξιζαν για τις διαπραγματεύσεις της, ενώ όταν η ίδια του θύμισε την περσινή πρόταση που της έκανε να μηνύσει την ΕΕ, απάντησε ότι ο ίδιος θα το είχε κάνει. Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει όμως ότι θα συζητήσει στο Λονδίνο και το θέμα της πιθανής εμπλοκής του κινεζικού ομίλου Huawei στην ανάπτυξη του βρετανικού δικτύου 5G και στις κοινές δηλώσεις εξέφρασε την βεβαιότητα για μια συμφωνία με την  Βρετανία.
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, πέρα από την αίγλη της βασιλικής φιλοξενίας, γίνεται σε μια Βρετανία, η οποία ταλανίζεται από αλλεπάλληλες κυβερνητικές κρίσεις, εξαιτίας του Brexit. Η ίδια η πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει την παραίτησή της και έχει ήδη ξεκινήσει η κούρσα της διαδοχής.
Ο Τραμπ παρενέβη και σε αυτό. Έχοντας εκφράσει ήδη την προτίμησή του στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, συνέχισε το φλερτ με τους διαδόχους, αναφερόμενος και στον νυν υπουργό Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ. Δεν ήταν όμως τόσο εκδηλωτικός για την υποψηφιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, για τον οποίο είπε ότι δεν τον γνωρίζει. Το ίδιο είπε ωστόσο, και για τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, τον οποίο όμως δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «κάτι σαν μια αρνητική δύναμη».
Ο Τραμπ είχε μια 20λεπτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ωστόσο φέρεται να αρνήθηκε μια πρόταση να συναντηθούν, λόγω υποχρεώσεων, κάτι που αποδέχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ. Ο Τραμπ είδε βεβαίως και τον Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγό του Κόμματος Brexit, το οποίο ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές.

Διαμαρτυρία με νέο ομοίωμα Τραμπ

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της πλατείας Τραφάλγκαρ Βρετανοί πολίτες έστηναν την δική τους υποδοχή στον Τραμπ με μια μεγάλη διαδήλωση, η οποία όμως δεν είχε την περσινή συμμετοχή. Ήταν ωστόσο περισσότερο εντυπωσιακή.
Φέτος, εκτός από το γνωστό μπαλόνι με τη μορφή του Τραμπ σαν μωρού που φοράει πάνα και κλαίει, εμφανίστηκε και ένα νέο μεγάλων διαστάσεων ομοίωμα ρομπότ που μιλάει. Πρόκειται ουσιαστικά, για μία καρικατούρα που αναπαριστά τον Τραμπ καθισμένο σε μία χρυσή τουαλέτα και με ένα κόκκινο καπέλο του μπέιζμπολ στο κεφάλι.
Το ρομπότ κατασκευάστηκε από Αμερικανό καλλιτέχνη, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά γι αυτό στην Βρετανία, και επαναλαμβάνει φράσεις με την φωνή του Τραμπ να λέει ατάκες όπως: «Όχι, σκευωρία», «Είναι fake news» και «Είμαι ευφυΐα».
Ο Ρεπουμπλικάνος σχολίασε πάντως και αυτό, αλλά με την δική του οπτική. «Επικρατούσε μια φοβερή ατμόσφαιρα και αγάπη. Υπήρχε φοβερή αγάπη… Δεν είδα διαδηλώσεις παρά μόνο πριν από λίγο και ήταν μια πολύ, πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, που τοποθετήθηκαν για πολιτικούς λόγους. Επομένως ήταν fake news», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.