Πριν δυο χρόνια απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου και ιστορικός ηγέτης του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 21/3/2019 σε ηλικία 72 ετών, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, νικημένος από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε εισαχθεί στην Μεταμοσχευτική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις 18 Μαΐου, ενώ από τις 20 του ίδιου μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει σημαντική αναπνευστική επιβάρυνση. Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα και τέθηκε στη διασωλήνωση.
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ.
Ωστόσο, σύμφωνα με το reporter.com.cy η κατάσταση του υγείας του Δημήτρη Χριστόφια επιδεινώθηκε, με τον προσωπικό του γιατρό Δρ. Μιχάλη Μηνά να δηλώνει την Παρασκευή πως οι ινωτικές βλάβες στον πνεύμονα είναι μη αναστρέψιμες.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας (29 Αυγούστου 1946 - 21 Ιουνίου 2019) ήταν Ελληνοκύπριος πολιτικός ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2008-2013), πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (2001-2008) και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ (1988-2009). Επίσης αποτέλεσε τον πρώτο και μοναδικό κομμουνιστή επικεφαλής της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του προσπάθησε να επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα και να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού. Επιπλέον υποστήριζε το κλείσιμο των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 Αυγούστου 1946. Οι γονείς του ονομάζονταν Χριστόφορος (Χριστοφής) και Άννα. Είχε τέσσερις μικρότερες αδερφές. Για αρκετά χρόνια ήταν καταχωρημένος στα ληξιαρχικά βιβλία ως Δημήτρης Δημητρίου. Στη συνέχεια άλλαξε το επώνυμο του σε Χριστόφια, το οποίο ήταν το παρατσούκλι του πατέρα του εξαιτίας του έντονου τρόπου με τον οποίο συζητούσε.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας καταγόταν από φτωχή οικογένεια. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα, με στερήσεις. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος ενώ παράλληλα λειτουργούσε και το καφενείο στη συντεχνία της ΠΕΟ. Ο Δημήτρης Χριστόφιας σε ηλικία 10 ετών βοηθούσε τον πατέρα του στο καφενείο. Εκεί γινόταν δέκτης πολιτικών συζητήσεων και κοινωνός των πολιτικών δρώμενων της εποχής.

Σε ηλικία 12 ετών διένειμε την εφημερίδα Χαραυγή στο χωριό του, φροντίζοντας παράλληλα να την διαβάζει. Στη συνέχεια ξεκίνησε την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, τα οποίο προμηθευόταν από τη βιβλιοθήκη του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Αχιλλέας Δικώμου.Φοίτησε στο Εμπορικό Γυμνάσιο Νεοκλέους στη Λευκωσία από το οποίο αποφοίτησε το 1964.

Σε ηλικία 14 ετών έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ). Το 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) και της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΔΟΝ).Το 1969 εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Σε μια παγκοινοτική συγκέντρωση στο Κάτω Δίκωμο τον γνώρισε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Ο Δημήτρης Χριστόφιας προσφώνησε τον Εζεκία Παπαϊωάννου. Ο Παπαϊωάννου τον ξεχώρισε και του έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσει. Το 1969 πήγε για σπουδές στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Αφού ολοκλήρωσε τη διετή φοίτηση, μεταπήδησε στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης από την οποία αποφοίτησε ως διδάκτωρ ιστορικών επιστημών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1974. Επέστρεψε στην Κύπρο, οπόταν και εργοδοτήθηκε στην ΕΔΟΝ, της οποίας εξελέγη κεντρικός οργανωτικός γραμματέας. Το 1977 εξελέγη γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως και το 1987.

Στη διάρκεια των σπουδών του στη Μόσχα γνώρισε τη σύζυγο του Έλση Χηράτου. Παντρεύτηκαν στις 20 Αυγούστου 1972 στο Κάτω Δίκωμο. Απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μαριάννα, τη Χριστίνα και τον Χρίστο.Κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, το ζευγάρι, βρισκόταν στο Κάτω Δίκωμο όπου διέμενε, με το νεογέννητο παιδί τους. Έφυγαν από το Κάτω Δίκωμο για τη Λευκωσία. Ο Δημήτρης Χριστόφιας ήθελε να πάει στη Λευκωσία για να αντισταθεί κατά του πραξικοπήματος.

Μετά την κατάληψη του Κάτω Δικώμου από τα τουρκικά στρατεύματα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Έγκωμη.

Ομιλούσε την αγγλική και τη ρωσική γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.