H Κομισιόν έστειλε επιστολή στην Ιταλία για το χρέος & ζητάει εξηγήσεις


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε την Τετάρτη επιστολή στην ιταλική κυβέρνηση ζητώντας της να εξηγήσει τους λόγους που συνέβαλαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η επιστολή είναι ένα διαδικαστικό βήμα το οποίο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στο λανσάρισμα πειθαρχικών μέτρων κατά της Ρώμης την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ετοιμάζει μια έκθεση που είναι πιθανόν να αποτελέσει τη βάση των πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ρώμης.
Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει στην επιστολή ως την Παρασκευή.
Όπως σημείωσε η πηγή του Reuters, η επιστολή στάλθηκε μετά την εβδομαδιαία συνάντηση των Επιτρόπων από τα 28 κράτη μέλη.
Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Κύπρος έλαβαν παρόμοια γράμματα σχετικά με την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών τους.
Την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο €3 δισ. στην Ιταλία για παράβαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, λόγω της αύξησης του χρέους και του διαρθρωτικού ελλείμματος.
Ο αρχηγός της Λέγκα ανέφερε την Τρίτη ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πολεμήσει τους ξεπερασμένους και άδικους δημοσιονομικούς ευρωπαϊκούς κανόνες.
Το αίτημα της Κομισιόν, υπό τη μορφή επιστολής προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, είναι μια νομική υποχρέωση βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όταν μια χώρα έχει δημόσιο χρέος που ξεπερνά το όριο του 60% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ και δεν το μειώνει όπως της ζητείται.
Το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από το 131,4% του ΑΕΠ το 2017 στο 132,2% το 2018 και θα φθάσει έως το 133,7% φέτος και το 135,2% το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει τους «σχετικούς παράγοντες» που ίσως συνετέλεσαν στην επιδείνωση σύμφωνα με την Ιταλία, είναι πιθανόν να καταλήξει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ρώμης επί της βάσης του αυξανόμενου χρέους, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.
Τέτοιου είδους πειθαρχικά μέτρα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πρόστιμο ύψους 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, ή περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ, εάν η Ρώμη αγνοήσει κατ’ επανάληψη τα αιτήματα της ΕΕ να φέρει τα οικονομικά της σε βιώσιμη τροχιά.
Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ χρόνο και τώρα είναι πολιτικά αβέβαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.